Borgmester på forsiden midt i tæt valgkamp: ”Timingen kan ikke være bedre”

Annonceværdien for omtalen af Benedikte Kiær i ugebladet anslås til at være over 300.000 kroner

300.000 kroner ville det have kostet, hvis Helsingørs konservative borgmester skulle have købt sig til den plads i ugebladet Søndag, som hun udfylder på forsiden af bladet og fem sider inde i bladet.

Det vurderer Steffen Hjaltelin, stifter af bureauet Hjaltelin Stahl og mangeårig kampagnemager for Venstre.

Regnestykket er baseret på, at forsiden har en annonceværdi på omkring 80.000 kroner, og hver af de seks sider inde i bladet står i omkring 40.000 kroner.

”Det skal så opjusteres for, at redaktionelt indhold jo har langt større effekt end annoncer. Med annoncer ved læserne, at der er nogen, der prøver at sælge nogen noget. Her ved de det ikke,” siger Steffen Hjaltelin.

Forsiden kommer midt i en kommunalvalgkamp, og her er forsiden en ren foræring til borgmesteren, hvis nærmeste konkurrent til genvalg på borgmesterposten er den socialdemokratiske kandidat Claus Christoffersen, der kom i byrådet for første gang ved sidste kommunalvalg.

”Så det er fair at antage, at han er totalt ukendt og ikke har nogen stjernestatus, og det får Benedikte Kiær i hvert fald understreget her,” vurderer Steffen Hjaltelin.

Timingen kan ikke være bedre

Det er samtidig en gave for borgmesterens valgkamp at få forsiden på et ugeblad, der bliver udgivet og læst af 211.000 danskere i hele landet hver uge, frem for hvis hun tonede frem på forsiden af Helsingør Dagblad, hvor der ellers ville være flere lokale læsere. Det skyldes, at den nationale omtale giver borgmesteren celebrity-karakter i det lokale, mener Steffen Hjaltelin.

Borgmesterforsiden ramte de danske kiosker denne uge, den 1. november, og det har også noget at sige:

”Timingen kan ikke være bedre, for sådan et ugeblad har læsning hen over 1-2-3 uger, fordi folk køber det, og det ligger hos frisøren og så videre. Det ligger helt perfekt. Det kunne hun ikke have timet bedre,” siger Steffen Hjaltelin og peger også på, at interviewet kan være ’helt irrelevant’ på den anden side af kommunalvalget, hvis Benedikte Kiær ikke genvinder borgmesterposten.

Han bemærker også, at når lokale valg er tætte, som de i meningsmålinger spås til at blive i Helsingør Kommune, er det ofte ’meget tæt’. Og derfor kan selv 100 stemmer være fuldstændigt afgørende.

Udfordrer havde beredvilligt takket ja

Søndags interview har ikke fokus på Benedikte Kiærs job eller politiske mærkesager, men derimod på hendes barndom på Midtsjælland, og hvordan det var at blive mor som mere end 40-årig. Igen er det en fordel for borgmesteren, mener Steffen Hjaltelin, for det er politikernes personlige historier, der får os til at stemme på dem.

”Det er meget stærkere for hende at lave en persontegning her end at komme med politiske mærkesager. At virke personlig, troværdig og likeable er vigtigere i denne her sammenhæng,” siger han.

Søndag-forside er en gave for Helsingør-borgmesters valgkamp 1 Artiklen handler om Benediktes Kiærs ordblindhed, generthed, og at hun blev mor i en sen alder. Foto: Journalisten

Socialdemokraten Claus Christoffersen mener ikke, at der er noget nyt i, at magasiner og aviser selv beslutter, hvad de vil bringe i bladet, og at der sommetider er portrætter af politiske profiler op til et valg.

”Det er da klart, at hvis jeg havde fået tilbuddet, havde jeg også beredvilligt hoppet med og sagt ja tak. Men jeg regner ikke med, at Benedikte Kiær bare kan ringe til ugebladet Søndag og bestille en forside,” siger Claus Christoffersen.

”Jeg havde da gerne set, at de havde ringet til mig i stedet for, men det kan så blive, når jeg er blevet borgmester,” tilføjer han med et grin.

Valgt for at sætte fokus på kommunalvalg

Fra Søndags side forklarer chefredaktør Christina Bølling, at Benedikte Kiær er på forsiden, netop fordi der er kommunalvalg lige om hjørnet.

”Vi vil gerne være aktuelle, og for os er det ikke en politisk historie. Vi kigger efter, om der er en kvinde, der passer til målgruppen, og helst også en kvinde på plus 45, fordi det er vores målgruppe.”

”Benedikte Kiær har en god historie at fortælle. Det handler om ordblindhed, som der er meget fokus på i øjeblikket, og om generthed, og at hun er blevet mor i en sen alder, og at hun er blevet hetzet på grund af det,” siger Christina Bølling.

Der er for nuværende ikke en forside med Benedikte Kiærs hovedudfordrer på tegnebrættet fra Søndags side. Men det kan ikke afvises, at Claus Christoffersen får tilbuddet.

”Det kan være, han gør det på et tidspunkt. Indtil videre har vi i mange år kun haft kvinder i bladet. Hvis der er noget i det, så er der det kønspolitiske, at det er en kvinde og en kvinde, som er 45+. Vi kan sagtens finde på at gøre det igen, og så vil det være drevet af den gode historie.”

Kan være en fordel

Chefredaktøren forklarer, at det i øvrigt er atypisk, at Søndag har en politiker på forsiden. Det er sket før, men så har det været, efter at de har forladt politik.

Synes du, at det er uproblematisk at have en borgmesterkandidat på forsiden under valgkampen?

”Det er ikke et led i en politisk kampagne. Det har været for at være aktuelle og for at sætte fokus på, at der er kommunalvalg, og at der er kvinder i politik.”

Kan du se, at det kan være en gave for Benedikte Kiærs valgkamp, at hun får en forside hos jer?

”Det er klart, at hun siger ja på det her tidspunkt. Og jeg kan godt se, at det kan være en fordel for hende. Men jeg har gjort det, fordi jeg synes, at det var en god historie for vores læsere. Det er ikke det partipolitiske, der er det vigtige,” siger Christina Bølling.

0 Kommentarer