Tidligere spindoktor efterlyser større realisme i tv-dramaserien Borgen. Fremstillingen af presserådgiverne er fordomsfuld, mens politikerne skildres for nænsomt.
Den tidligere pressechef i Ny Alliance Rasmus Jønsson er ikke begejstret for dramaserien "Borgen". Fremstillingen af spindoktorerne er fordomsfuld, og skildringen af politikerne mangler kant – måske fordi DR er bange for at blive kaldt røde lejesvende?
»Ingen partier må fremstilles værre end andre, da man skal undgå klager fra de rigtige politikere. Det får bl.a. den mærkværdige konsekvens, at man – i modsætning til, hvad man plejer i tv-dramaer – har skruet ned for den virkelighed, man skildrer,« skriver Rasmus Jønsson i sin anmeldelse på Dr.dk
Han mener, at partilederen Birgitte Nyborgs kamp og spin for at opnå flertal til finansloven er vand ved siden af den kamp, som regeringen i øjeblikket kæmper for at dække over den megen hokuspokus, der er med overbetalingen af privathospitalerne.
DR Kultur har fået en række nuværende og tidligere spindoktorer til at anmelde et afsnit af "Borgen". Niels Krause-Kjær kaldte første afsnit "spændende, dragende, elegant, voldsomt underholdende – og en lille smule sygt". Dansk Folkepartis Søren Søndergaard betegnede afsnit to for "underholdende og med stærke afsæt i virkeligheden".
Mere kritisk er Ramus Jønsson. Han mener, at afsnit tre, der blev sendt i går, lider af et så stort fortællermæssigt underskud, at det slet ikke rammer de forskellige stemninger – gode, onde, idealistiske og kyniske – der er i det politiske miljø, og som det ellers vil være oplagt at skære et godt tv-drama over.
»Birgittes Nyborgs idealisme tror man ikke rigtig på, eller også bliver den ødelagt af klichéfyldte scener og replikker, der minder om noget, der er taget fra et egnsteater. Spindoktorkaraktererne er opbygget af fortænkte fordomme. Ondskab skal fordrives med ondskab, og en akademisk tænksom spindoktor har ikke en chance i det spil. Skal politikeren klare sig godt, er der brug for en hård kynisk børste, der er rundet af det grimme politiske miljø.«
DR's dramachef, Ingolf Gabold, har i Journalisten tidligere forklaret, at man nogle gange er nødt til at male med store strøg for at få dramaet til at fungere. Derfor vil der sandsynligvis være journalister og rådgivere, der synes, at seriens fremstilling af journalister og kommunikationsfolk er langt ude, forklarede han.
Ramus Jønsson skriver, at han i hvert fald ikke blev fænget af intrigerne og Birgitte Nyborgs finanslovsproblemer.
»Efter nærmest at kunne få stillet diagnosen "afhængig" af DR-serier søndag aften, må jeg erkende, at det er slut for en periode, efter at jeg har set tredje afsnit af "Borgen".«
3