DR har gjort det. Sjællandske Medier har gjort det. Ingeniøren, Journalisten og Fagbladet Sygeplejersken har gjort det. Men langt de fleste danske medier har ikke tilmeldt deres Facebook-sider til Pressenævnet.
Det betyder, at man ikke kan klage til nævnet over indhold, som er publiceret på for eksempel Dagbladet Informations Facebook-side.
Det blev afgørende, da en person i sidste uge fik afslag på en klage over Information på Facebook. Klageren mente, det var i strid med de presseetiske regler at fjerne hans kommentarer fra siden og blokere ham.
Pressenævnet afviste klagen uden behandling, da Informations Facebook-side ikke er underlagt de presseetiske regler.
"I 2001 anmeldte Dagbladet Information sin hjemmeside information.dk til Pressenævnet efter medieansvarsloven. Avisen har ikke ønsket at anmelde Facebook-siden. Avisens Facebook-side kunne herefter ikke anses for omfattet af medieansvarsloven og Pressenævnets kompetence. Klagen blev afvist uden nærmere behandling," skriver nævnet i kendelsen.
Information er i dialog med Danske Medier
Ifølge medieansvarsloven er alle trykte og æterbårne medier automatisk underlagt de presseetiske regler. Men digitale platforme skal aktivt tilmeldes.
I dag har de fleste seriøse medier tilmeldt deres websites til Pressenævnet. Men kun få har tilmeldt andre platforme, som for eksempel Facebook-siden. Endnu færre har tilmeldt Twitter- og Instagram-profiler.
På Information fortæller chefredaktør Rune Lykkeberg, at avisen er positivt indstillet over for at tilmelde Facebook-siden til Pressenævnet.
”Vi arbejder på sagen. Men vi er ved at undersøge konsekvenserne,” siger Rune Lykkeberg.
Information er i dialog med Danske Medier for at få afklaret konsekvenserne. Blandt andet har Information brug for at vide, om samtlige kommentarer på Facebook-siden vil være underlagt de presseetiske regler, før man tilmelder sig, forklarer Rune Lykkeberg.
Børsen: Vi har etiske retningslinjer i alt, vi foretager os
Et af de medier, der for nylig har tilmeldt både Facebook- og Twitter-profilerne, er Dagbladet Børsen.
"Vi leverer journalistik på vores Facebook-side, ligesom vi gør på borsen.dk, Børsen Play og i avisen. Derfor er det naturligt for os, at også Facebook-siden skal være omfattet af de presseetiske regler," forklarer nyhedschef Jørgen Andresen.
Avisen er i færd med at udrulle en ny rettepolitik, som forventes at være endeligt på plads 1. maj.
"Vi har nogle etiske retningslinjer, vi arbejder efter i alt, hvad vi foretager os. Samtidig har vi regler for, hvordan vi retter vores fejl. Hvis vi begår en fejl på Twitter eller Facebook, så skal vi selvfølgelig også rette der, og det skal være muligt for Pressenævnet at fortælle os, hvis vi ikke har gjort det godt nok," siger Jørgen Andresen.
Var ved at falde bagover
Børsen har blandt andet hyret tidligere seerredaktør i DR, Jacob Mollerup, til at hjælpe avisen med at skrive den nye rettepolitik.
"Første gang jeg så hans forslag, var jeg ved at falde bagover. Men der er ingen måde at komme uden om det," siger Jørgen Andresen.
Han mener, det siger noget om, hvor hurtigt udviklingen på de sociale og digitale medier går, at kun relativt få danske dagblade og store medier har valgt at tilmelde for eksempel deres Facebook-side til Pressenævnet.
"I vores nye rettepolitik, som vi er i gang med at gennemføre og udrulle, er det også en temmelig besværlig proces at rette en fejl, som både har været bragt i avisen, på borsen.dk og på sociale medier. Det kræver rigtig mange ressourcer. Så jeg kan godt forstå, hvis nogen er tabt lidt i, hvor stor en opgave, det egentlig er. Men man kan ikke begå en fejl, sprede den ud på alle platforme og så ikke rette de samme steder. Og hvis man ikke har rettet ordentligt, skal det være muligt at klage til Pressenævnet," siger Jørgen Andresen.
Du kan se en liste over samtlige medier og platforme, som er tilmeldt Pressenævnet, her.
2 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.
Det er jo desværre ikke nogen ny problematik. For tre år siden tillod jeg mig at uddele skæld ud til både medierne, Pressenævnet, Journalistforbundet og Danske Medier.
https://journalisten.dk/et-pressenaevn-uden-den-nye-presse
I mellemtiden er antallet af medier og personer, der har tilmeldt sig Pressenævnet steget fra 7 til 74 - men der findes jo hundredvis af danske medier på Facebook. Hvor er resten henne?
Pressenævnet har taget sig sammen og fortalt, hvordan man skal tilmelde sig (send en mail), men ingen har påtaget sig det opsøgende ansvar og fortalt, at det her handler om medie-moral: Med en tilmelding til Pressenævnet står man ganske simpelt til ansvar for det, man publicerer.
Der er stadig plads til opstramning hos både gamle og nye medier.
Det er da en spøjs måde at vinkle historien på. Det interessante her er da, at næsten en hel branche, der normalt slår sig op på deres etiske standarder, fravælger at tilmelde et af deres udgivelsessteder (facebook). Tilsyneladende fordi det - måske - er besværligt! Burde det ikke være den anden vej rundt, hvis etikken virkelig var vigtig? Altså, at man fravalgte facebook og ikke pressenævnet, hvis det var for svært at holde styr på etikken? Der er jo ingen, der tvinger medierne til at være på facebook. Eller til at have en masse debattråde, hvis de ikke kan håndtere det, så det lever op til de etiske standarder. Ærgerligt, at Journalisten-journalisten ikke spørger ind til eller vinkler på det dilemma.