Bono-firma skrotter ophavsret

Danske tekstere mister deres ophavsret og må ikke svine tekstningskoncernen SDI Media til. Nogensinde. Det dikterer firmaet, som er ejet af U2-stjernen Bonos firma Elevation Partners.

Danske tekstere mister deres ophavsret og må ikke svine tekstningskoncernen SDI Media til. Nogensinde. Det dikterer firmaet, som er ejet af U2-stjernen Bonos firma Elevation Partners.

OPHAVSRET. Bono har slået slag for bekæmpelse af AIDS og fattigdom i Afrika. For fred. For menneskerettigheder. På singlen "Crumbs From Your Table" synger Bono: "Would you deny for others, what you demand for yourself?" Svaret er: ja, åbenbart.
Bono er medejer, medstifter og direktør i Elevation Partners, som ejer tekstningskoncernen SDI Media, der nu forsøger at tvinge tekstere på freelancevilkår til at fraskrive sig deres ophavsret samt at underskrive en tavshedserklæring.
Hvis teksterne sætter en underskrift på en ny kontrakt, mister de den fulde ophavsret og dermed retten til kreditering og Copy-Dan-vederlag; de har forbud mod at tale negativt om SDI Media for evigt; de giver SDI Media ret til at bestemme, hvornår deres fakturaer bliver betalt; og de lader SDI Media trække i honorarerne, hvis koncernen skønner, at arbejdet ikke er udført godt nok. Aftalen gælder på ubestemt tid også efter samarbejdets ophør.
Hvis ikke teksterne skriver under, mister de opgaverne.
Tekstningskoncernen SDI Media har samtidig opsagt de rammeaftaler, som den indgik med Dansk Journalistforbund i 2001.
»Det handler helt koldt og kynisk om, at forbundet køres ud på et sidespor og ikke kan hjælpe dem med for eksempel at føre sager og inddrive deres honorar, hvis det udebliver,« siger faglig konsulent i DJ Kirstine Baloti.

U2 OG I SÆRDELESHED BONO bryster sig af at have beholdt alle rettigheder til deres sange. Men når det gælder Bonos egne forretninger, har sangen en helt anden lyd, mener Kirstine Baloti.
»Jeg synes, det er tankevækkende, at Bono står så stejlt på, at teksterne skal fraskrive sig den ophavsret, som han selv har holdt fast i. Han er en superstjerne, som slår på moral og etik, men som forretningsmand skruer han bissen på og er benhård. Måske ved han ikke, hvad der foregår, men som medejer er han med til at udstikke linjerne,« vurderer Kirstine Baloti.
En tekster ønsker fuld anonymitet, da han er nervøs for at blive fyret fra SDI Media.
»Jeg er normalt en stor fan af Bono, men tænk hvis han ved, at vi er ved at miste alle vores rettigheder,« siger teksteren.
Han frygter for sin fremtid.
»Jeg tror, løbet er kørt for danske tekstere hos SDI Media, for de vil bare af med os,« siger han.

SDI MEDIAS VICEDIREKTØR og driftschef i Europa, Stefan Danieli, afviser per email, at Elevation Partners er direkte involveret i sagen, som han i øvrigt ikke ønsker at kommentere.
»Vores ejere er ikke direkte involveret i diskussionerne,« skriver Stefan Danieli.
24 ud af de 29 danske tekstere, som er tilknyttet SDI Media, arbejder på freelancevilkår. Af de 29 er 11 DJ-medlemmer. I første omgang er det kun få, som bliver berørt, men Kirstine Baloti frygter, at andre tekstningsvirksomheder vil blive inspireret af SDI Media.
»Derfor afviser vi klart deres krav,« siger Kirstine Baloti.
Sammen med forbundsformand Mogens Blicher Bjerregård tager hun til Stockholm den 5. februar 2009. Her skal de sammen med teksternes organisationer i Norge og Sverige mødes med SDI Medias ledelse i Skandinavien. Ifølge DJ nægter firmaet at forhandle, men forbundsformand Mogens Blicher Bjerregård er alligevel fortrøstningsfuld.
»Jeg er meget overrasket over, at SDI har opsagt en rammeaftale, vi har haft i mange år. Og jeg tager det ganske alvorligt, at SDI ikke vil genforhandle. Jeg regner ikke med, at vi får en ny rammeaftale i hus på mødet den 5. februar, men jeg tror på, at vi får indgået nogle nye aftaler,« siger Mogens Blicher Bjerregård.
Tekster Inger Drachmann har ikke besluttet sig for, om hun vil underskrive kontrakterne.
»Jeg tager først stilling til, hvad jeg gør, når vi har holdt møde med den faglige konsulent den 6. februar. SDI Media siger, at vi står uden arbejde, hvis vi ikke underskriver. Men spørgsmålet er, om vi er bedre stillet, hvis vi skriver under,« siger Inger Drachmann.

Det er ikke lykkes Journalisten at få en kommentar fra Elevation Partners.

0 Kommentarer