Bono-firma skrotter danske teksteres ophavsret

Danske tekstere mister deres ophavsret og må ikke svine tekstningskoncernen SDI Media til. Nogensinde. Det dikterer firmaet, som er ejet af U2-stjernen Bonos firma, Elevation Partners.

Danske tekstere mister deres ophavsret og må ikke svine tekstningskoncernen SDI Media til. Nogensinde. Det dikterer firmaet, som er ejet af U2-stjernen Bonos firma, Elevation Partners.
Det skriver fagbladet Journalisten, som udkommer i dag.

Bono er medejer, medstifter og direktør i Elevation Partners, som ejer tekstningskoncernen SDI Media, der nu forsøger at tvinge tekstere på freelancevilkår til at fraskrive sig deres ophavsret samt at underskrive en tavshedserklæring.

Hvis teksterne sætter en underskrift på en ny kontrakt, mister de den fulde ophavsret og dermed retten til kreditering og Copy-Dan-vederlag; de har forbud mod at tale negativt om SDI Media for evigt; de giver SDI Media ret til at bestemme, hvornår deres fakturaer bliver betalt; og de lader SDI Media trække i honorarerne, hvis koncernen skønner, at arbejdet ikke er udført godt nok. Aftalen gælder på ubestemt tid også efter samarbejdets ophør.
Hvis ikke teksterne skriver under, mister de opgaverne.

Tekstningskoncernen SDI Media har samtidig opsagt de rammeaftaler, som den indgik med Dansk Journalistforbund i 2001.
»Det handler helt koldt og kynisk om, at forbundet køres ud på et sidespor og ikke kan hjælpe dem med for eksempel at føre sager og inddrive deres honorar, hvis det udebliver,« siger faglig konsulent i DJ Kirstine Baloti.

U2 og ikke mindst Bono bryster sig af at have beholdt alle rettigheder til deres sange. Men når det gælder Bonos egne forretninger, har sangen en helt anden lyd, mener Kirstine Baloti.
»Jeg synes, det er tankevækkende, at Bono står så stejlt på, at teksterne skal fraskrive sig den ophavsret, som han selv har holdt fast i. Han er en superstjerne, som slår på moral og etik, men som forretningsmand skruer han bissen på og er benhård. Måske ved han ikke, hvad der foregår, men som medejer er han med til at udstikke linjerne,« vurderer Kirstine Baloti.

SDI Medias vicedirektør og driftschef i Europa, Stefan Danieli, afviser per email, at Elevation Partners er direkte involveret i sagen, som han i øvrigt ikke ønsker at kommentere.
»Vores ejere er ikke direkte involveret i diskussionerne,« skriver Stefan Danieli.

Læs hele magasinartiklen her.

1 Kommentar

Erik Jensen
4. FEBRUAR 2009
Re: Bono-firma skrotter danske teksteres ophavsret

Det her er da en supergod historie til den kulørte uge- og dagspresse samt kulturjournalisterne.

Man må formode at der allerede ligger en pressemeddelse ude på alle landets redaktioner fra journalistforbundet, og at man nu er i gang med oversættelser af denne med henblik på udsendelse i resten af verden.

Næste skridt må da være en landsdækkende kampagne, hvor man kører på U2 og Bono's etiske kampe.

Man bliver sgu helt stolt af at være medlem af Danish Union of Journalists - Et handlekraftigt superforbund.

 

 

PS: Troede da faktisk at man havde afskaffet stavnsbåndet for nogle år siden. Jeg vil straks  sende et anbefalet brev til Bono og fortælle at næste gang han sælger mig en CD, overtager jeg rettighederne til CD-en.