Boligfotograf: Jeg kan nå 15-20 steder på en dag

80 procent af tiden bruger den nyuddannede fotograf Henning Østergaard Rix på at lave boligfotografi. Foråret er højsæson, fordi udebillederne skal sæsonopdateres  

GPS’en viser vej ned ad en hullet markvej, og lige foran kører en lille sort bil. Det viser sig at være fotograf Henning Østergaard Rix. Vi er i Thorsmarken ved Randers.

Vi ruller samtidigt ind på gårdspladsen foran det lange stuehus. Det er et svinelandbrug. Man er ikke et sekund i tvivl.

Ud af en af staldbygningerne kommer en kvinde i overalls og med støvmaske om halsen. Det er Else. Vi hilser på, og Henning Østergaard Rix starter med at spørge, om vi kan starte indenfor.

[[nid:30915]]

»Jeg troede ikke, I skulle indenfor. Der er slet ikke gjort noget,« forsøger Else.

Vil ikke tage opvasken

Men Henning Østergaard Rix insisterer.

I køkkenet ligger post i bunker. I bryggerset hænger overalls og arbejdstøj på en lang tørresnor. Der lugter af skyllemiddel. Og gris.

Mens husets ejer er uden for hørevidde, lader Henning Østergaard Rix mig vide, at her vil han helst ikke fotografere i dag. Der er for rodet.

»Hvis der er lidt rodet, så hjælper jeg gerne til med at rykke lidt rundt på puderne og tænde lys og stearinlys. Men jeg ordner ikke folks haver, og jeg tager heller ikke opvasken,« siger han.

Henning Østergaard Rix ringer til bureauet for at opklare misforståelserne. Imens vi venter på, at de ringer tilbage, går han i gang med plantegningen.

Det er kommet bag på mig, at fotograferne også skal lave plantegningerne. Men de er vigtige. Lige så vigtige som billederne.

»Jeg laver plantegning af alt. Alle bygninger. Det er det, der sælger sådan en ejendom,« siger han.

Ramt af piskesmæld

I 2004 var Henning Østergaard Rix nyuddannet datamatiker, men en dag var der en, der kørte op i hans bil bagfra. Det gav en piskesmældsskade og gjorde, at han ikke længere kunne arbejde hele dagen foran en skærm.

Derfor valgte han fotografering og søgte ind på Medieskolen i Viborg.

Så ringer bureauet. Opgaven bliver udskudt til en anden dag. Så kan ejerne nå at rydde op.

Vi står på gårdspladsen. Else har for længst forladt os, fordi hun skal passe sit arbejde. Hun er i gang med at sortere de 500 nyankomne smågrise, som hun fik i morges. Vi kan høre, at de hviner helt ud på gårdspladsen.

»Jeg har en anden opgave, som jeg kan rykke frem. Vil du med ud på den?«

Næsten udsigt til Randers Fjord

Det tager 10 minutter, så står vi i Assentoft i et parcelhuskvarter fra starten af 1970’erne. Det ligger oppe på en bakke, tæt på en lavning med skov og eng, og med lidt god vilje er der på en god dag udsigt til Randers Fjord.

Henning Østergaard Rix har et par blå overtræksfutter i lommen. Han trækker dem på skoene, og vi snakker lidt med fruen i huset og klapper hunden. Men der går ikke meget tid med snak, før Henning Østergaard Rix begynder at rykke rundt i huset med kameraet på stativ, og jeg går i vejen og stiller mig de forkerte steder.

50.000 km om året

Henning Østergaard Rix blev udlært fotograf i februar sidste år og begyndte, på trods af advarsler fra sit lærested, med det samme som selvstændig. Og det går godt.

»Fra jeg startede i februar sidste år og året ud, kørte jeg mere end 50.000 kilometer. Det er meget, men jeg får kørepenge, så det holder bilen kørende. Jeg dækker faktisk området helt ned til grænsen,« siger han.

Så selv om han gerne vil lave mere reklamefoto, så er det 80 procent af arbejdstiden, der går med boligfoto for NMC Visual. Det klager han ikke over.

Fleksibiliteten passer Henning Østergaard Rix godt. Han har to små børn – den ene er kun otte uger gammel, og selv om han lige er startet, så var der overskud allerede i det første år som selvstændig. Det er han stolt af.

Han fortæller, at der er travlt i april og maj måned, når udebillederne skal sæsonopdateres.

»Så er der masser af opgaver. Der kan jeg nå 15-20 steder på en dag,« siger han. I dag er det kun to.

»Noget af det, jeg synes er fedt her, er, at de bare booker, så min kalender bliver fyldt op af sig selv. Jeg skal ikke ud og sælge mig selv og dyrke kunderne op. De kommer til mig,« forklarer han.

Det kan jeg godt sætte mig ind i må være skønt.

»Jeg er jo ret nyuddannet, og jeg vil gerne have, at de af mine billeder, der ligger på nettet, er gode og flotte. Og et sted som her, hvor der virkelig er pænt, vælger jeg også at tage nogle tæt på. Nogle livsstilsbilleder. Så man får fornemmelsen af, at her kunne man godt sidde og hygge sig,« forklarer han, mens han fotograferer hen over spisebordet i alrummet.

Alt redigeres i Bangkok

Jeg lægger mærke til, at Henning Østergaard Rix ikke bruger flash, når han fotograferer.

»Hvis man ikke styrer lyset i flashen ordentligt, så risikerer man et hårdt lys og sådan nogle hvide plamager på væggene. Og jeg har erfaret, at det er lettere at få et godt resultat, når jeg ikke bruger den. Hvis jeg selv skulle redigere, ville det ikke være et problem,« siger han.

Billederne bliver redigeret i Bangkok – som hos de fleste fotobureauer.

Henning Østergaard Rix forklarer mig, hvordan billederne bliver lavet som HDR-billeder, hvor han tager tre eksponeringer, der til sidst bliver lagt sammen til et billede.

Det giver “tegning” – som han kalder det – i både de helt mørke og lyse områder. Det betyder, at man stadig kan se detaljer i eksempelvis mørke møbler og samtidig kigge ud ad vinduerne.

Teknikken gør, at redigeringsresultatet er ensartet, selv om de er skudt af forskellige freelancere.

»Nogle gange, når man sender af sted til redigering, tænker man, at det var bedre, hvis man selv kunne gøre det, men det koster jo noget mere, og pris og kvalitet hænger jo sammen. Men jeg skal jo sige, at de er gode til at redigere,« griner han og fortsætter:
»Hvis redigeringen nogle gange er lidt for meget, så siger vi det, og så bliver det rettet.«

Laver også plantegning

Hele huset er fotograferet, nu skal der måles op til plantegningen.

»Ham, der lærte mig op, viste mig det engang, og så skulle jeg lave de næste. I starten tog det 40 minutter i et helt almindeligt hus, men nu er det skåret ned til omkring 15 minutter.«

Så skal vi ud, så vi siger farvel, Henning Østergaard Rix hiver de blå overtræksfutter af og putter dem i lommen, mens jeg snører mine sko.

Henning Østergaard Rix fotograferer rundt om villaen. Det sidste, han skal, er mastefotoet. Han har strikket sin egen mast sammen, for de gode er for tunge, og det er ikke godt for nakken med piskesmældet. Så ved hjælp af et lampestativ kommer hans Nikon op i luften. Det gælder om at være hurtig, for han skyder billederne med selvudløser.

Men efter et par forsøg er han tilfreds, og vi siger farvel. Seancen er slut.

4 Kommentarer

Tommy H. Galskjær
1. OKTOBER 2014
Amatører eller professionelle
Amatører eller professionelle er vel ligegyldigt. Artiklen i sig selv er fin nok som en beskrivelse af en mands arbejdsdag. Jeg må dog betvivle det høje antal opgaver på en dag. Det er kun muligt hvis man har meget kort afstand mellem opgaverne og det er højsommer med mange lyse timer i døgnet. Og det siger jeg af ren og skær erfaring. Jeg har været med til opgaver der har strakt sig fra Rødby eller Nakskov på Lolland og helt op til Gilleleje på Sjælland måske endda med en afstikker til et par opgaver på Møn. Og det på en og samme dag. Der bruger man mere tid bag rattet end på at fotografere.
Og så kan man jo prismæssigt selv regne ud hvad NMC betaler for en opgave når de praler med en fotopakke til ejendomsmæglerne på under 800kr. Der sidder syv ansatte i NMC som også skal have løn. Og kørsel betales ikke efter statens takster men nok nærmere med noget der ligger under en tredjedel af disse.
Skulle man komme med et forslag var det måske mere interessant for en journalist, at se på den branche der lever fedt af at underbetale fotografer. Det er jo ikke kun indenlandske firmaer der gør dette men også internationale aktører. Det er faktisk noget der på en del punkter minder en hel del om det man gør når man henter billig Øst- eller Sydeuropæisk arbejdskraft til den hungrende danske industri og byggebranche.
Men set i et andet perspektiv er det vel bare "den kloge der narrer den mindre kloge"? Eller skal vi kalde det ved rette navn......udbytteri?
Thomas Schiermacher Jensen
25. MARTS 2014
@Mogens Laier - Der er et par
@Mogens Laier - Der er et par gode grunde til ikke at skrive om, hvad boligfotograferne får for deres opgaver. En af dem er, at fotograferne og bureauerne har aftaler, der gør, at priserne ikke kan offentliggøres af konkurrencehensyn. At du og jeg (og mange andre) godt ved, at hyren ikke er fyrstelig er en anden sag.
Den anden grund til at aflønningen ikke er et emne er, at reportagerne handler om arbejdet. De skal give et billede af, hvad boligfotograferne laver og vilkårene for deres arbejde.
De tre fotografer jeg talte med til reportagerne var alle professionelle, dygtige og langt fra selvlærte amatører. Men det står der jo også i reportagerne.
Klaus Noergaard
21. MARTS 2014
Mogens Laier, jeg ved ikke
Mogens Laier, jeg ved ikke hvor du har det forskruet billede, at det er amatører, som laver den slags fotografering. Det passer slet ikke. Jeg har selv tidligere arbejdet som ejendomsfotograf og mine 70-80 kolega'er i firma'et var ikke ufaglærte amatører. De fleste var selvstændige og har en geshæft ved siden af, så det er næsten udelukkende supplement. Det er jo ikke alle, der har en nok opgaver til at kunne leve af fx reklamefotografi. Sådan er vi forskellige - nogle vil stå i studiet hele dagen, og andre vil lave alt sit arbejde ude i felten. Skulle det være mere reelt arbejde end noget andet? Måske tjener man flere penge og der er mere prestige i det, hvis man fotografere tøj for Hugo Boss, jamen så lad den højrøvede fotograf tage disse opgaver, og så lade de andre nede-på-jorden fotografer klare deres. Du aner ikke hvad du kommentere på og dine facts er helt forkerte! Eller har du bare fået økuller?
Mogens Laier
21. MARTS 2014
Jeg har bemærket at
Jeg har bemærket at Journalisten er sluppet uden om indtægtsgrundlaget. De fleste der udfører den slags fotoopgaver er amatører der har lært sig op, fordi han/hun har købt et kamera, dernæst er betalingen også under al kritik, man får godt nok ca 600 til 850 for en billedserie på ca 40. Det er umuligt at lave så meget arbejde på så kort tid. Men til gengæld får man så de store steder 8 til 10 opgaver ad gangen. Under alle omstændigheder er der arbejde der ikke passer ind i vores fag, jeg er ked af at den omtale giver indtryk af at det er reelt arbejde. Jeg ser jo firmaerne ikke kan holde på deres arbejdskraft, dårlige arbejdsvilkår af værste skuffe, men der er efterhånden mange der laver den slags arbejde ved siden af Taxajob.