Boganmeldelse: Den stolte ronkedor

ANMELDELSE. Journalisten Kristoffer Zøllner har skrevet en elegant fortalt biografi om Ingolf Gabold. Det er både en personlig historie om mennesket Ingolf Gabold og en mediehistorie, skriver Journalistens anmelder Lotte Kirkeby Hansen (Rettet kl. 14.56)

Det nystiftede forlag Momenta har tidligere chefredaktør for BT Olav Skaaning Andersen ved roret og planer om at udgive gode historier, der tager udgangspunkt i virkeligheden.

Portræt, biografi, dokumentar, historie og journalistik. Og der bliver lagt stærkt fra start med ’Drama. En biografi om Ingolf Gabold’. Den er skrevet af journalisten Kristoffer Zøllner, der enkelt og elegant bedriver fortællende journalistik, der ikke konstant peger på sig selv, men derimod lader hovedpersonen stå i centrum i en ukunstlet komposition med sans for kuriøse detaljer, som for eksempel at musen Ingolf i Cirkeline er opkaldt efter den skaldede mand med det store ego og ditto armbevægelser.

Tyskerungen, komponisten og tv-direktøren Ingolf Gabold må være lidt af en drøm at skrive en biografi om. I hvert fald er det svært at gøre hans liv med en skæv barndom, skilsmisser, karriereskift, hjerteanfald, slængkappe og bredskygget hat blegt og uvedkommende. Og selv efter sin pensionering fra DR i 2012 formåede han i 2016 igen at placere sin skaldede isse midt i rampelyset, da han med udtalelsen om, at Ole Bornedals tv-serie ’1864’ var et slag mod DF, skød endnu et kapitel i sagaen om DR og de røde lejesvende i gang.

Biografien om Ingolf Gabold er altså dels en personlig historie om mennesket Ingolf Gabold, dels en mediehistorie, der ikke mindst fortæller om DR, hvor han i flere omgange svingede med kappen. Først da han i begyndelsen af 1990’erne fik 15 besværlige måneder som tv-direktør, hvor han måtte arkivere sin drøm om at revolutionere DR efter monopolbruddet under fiasko. Men efter syv magre år som løsarbejder vendte han tilbage, nu som dramachef med et dogme om den dobbelte historie, der både skulle underholde og have sociale eller etiske temaer, som man så det i blandt andet ’Rejseholdet’, ’Krøniken’ og ’Forbrydelsen’.

Selv om Ingolf Gabold høstede store triumfer i den tid, hvor han stod i spidsen for DR’s drama, så skorter det ikke på kritiske røster fra hans professionelle bagland – og heller ikke fra det private, hvor hans børn ikke er blege for at tage bladet fra munden – og Ingolf Gabold stiller glad og gerne op til spank og giver svar på tiltale.

Og det er en af den smukt layoutede bogs styrker, at den lader alle komme til orde, at den ikke skønmaler – og at den selv fortæller en dobbelt historie, der er en tidligere dramachef værdig, om et passioneret menneske med ekstremt mange missioner, der alle synes uløseligt forbundet til sin tid. Forlaget Momenta kan således sagtens være sin første udgivelse bekendt.

Lotte Kirkeby Hansen er freelancejournalist og forfatter

Rettet klokken 14.56: I anmeldelsen stod der, at forlaget Momenta har penge fra aarhusianske Modtryk i ryggen. Det er ikke tilfældet. Samarbejdet med Modtryk ophørte efter få måneder.

0 Kommentarer