Bo Elkjærs store slag

"Elkjær bliver nødt til at vise Slotsholm og omegn, at journalistikkens idealistiske søgen efter sandhed og hele fagets etik godt kan integreres i et pressearbejde, der betjener et ministerium."

"Elkjær bliver nødt til at vise Slotsholm og omegn, at journalistikkens idealistiske søgen efter sandhed og hele fagets etik godt kan integreres i et pressearbejde, der betjener et ministerium."

Det mest interessante i, at den Cavling-vindende journalist Bo Elkjær nu forlader Ekstra Bladet for at blive presseansvarlig i Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse, er, at den klassiske journalistiske selvforståelse må revurderes. Og – i samme åndedrag – at kommunikationsfagets praksis bliver udfordret som aldrig før.

For når dansk presses største magtrevser vælger at fungere som kommunikativt filter for den formelle magt, siger han samtidig til branchens skeptiske og tunge drenge – Tom Heinemann og Christoffer Guldbrandsen for at nævne to – at man godt kan flytte både sit værktøj og sin sjæl over på "the dark side" og samtidig forblive tro mod sin integritet. Og mindst lige så vigtigt: Elkjær bliver nødt til at vise Slotsholm og omegn, at journalistikkens idealistiske søgen efter sandhed og hele fagets etik godt kan integreres i et pressearbejde, der betjener et ministerium.

Elkjær må blive manden, der minder ministeret om, at det – og her bliver det dejligt naivt – dybest set er sat til at tjene befolkningen og ikke beskytte folkevalgte eller ministre.

Bo Elkjær drev i årene 2005-2007 både statsminister Anders Fogh Rasmussen og dennes rådgiver Michael Ulveman til vanvid med sine 671 anmodninger om interview om Danmarks deltagelse i Irak-krigen. Han har skrevet bogen "Kære statsminister! – løgnen om krigen i Irak" og er desuden manden, der har udtalt, at journalister ikke skal finde sig i svaret "ingen kommentarer".

De grundholdninger hverken kan eller vil Bo Elkjær kunne løbe fra – medmindre han foretager et mentalt identitetsskifte. Og lige så interessant: Ministeriet ved godt, hvem de har ansat. De ved godt, at en Bo Elkjær i jakkesæt stadig ankommer som demokrativogteren Bo Elkjær. Han er blot dukket op et helt nyt sted. Eller for at citere et af Bo Elkjærs yndlingscitater, som fortsat optræder på hans – stadig! – åbne Facebook-profil:

"Appear where you are not expected."
– Sun Tzu. "Art of war"

0 Kommentarer