Bo Elkjær: Vi burde have tæppebombet læserne om klimafup

John Mynderup og Bo Elkjær fra Ekstra Bladet er nomineret til Cavlingprisen for afsløring af fusk med CO2-kvoter. En sag, som har givet reaktioner uden for Danmarks grænser. Men de kunne have gjort det bedre. Læs her hvorfor.

John Mynderup og Bo Elkjær fra Ekstra Bladet er nomineret til Cavlingprisen for afsløring af fusk med CO2-kvoter. En sag, som har givet reaktioner uden for Danmarks grænser. Men de kunne have gjort det bedre. Læs her hvorfor.

En af årets Cavlingnominerede historier begyndte egentlig som en bestilt opgave. Journalisterne Bo Elkjær og John Mynderup blev bedt om at lave noget undersøgende klimajournalistik som optakt til COP 15 i december 2009.

De blev opmærksomme på nogle anholdelser af CO2-svindlere i London. De engelske momssvindlere blev sigtet for at handle med CO2-kvoter gennem proforma-selskaber, hvor de havde eksporteret og re-importeret CO2-kvoter tværs over landegrænser bare for tjene penge på momssvindel i såkaldte momskarruseller.

Flere kilder fortalte uafhængigt af hinanden, at CO2-svindelsagerne havde forbindelse til det danske kvoteregister. Derfor gav de to EB-journalister sig til at undersøge det danske CO2-kvoteregister – en offentlig tilgængelig gruppe for de selskaber, som handler med CO2-kvoter. Registret administreres af Energistyrelsen, og efter Ekstra Bladets afsløringer er Rigsrevisionen ved at kigge styrelsen i kortene.

Bo Elkjær siger selv, at han på det tidspunkt var »helt blank« på omfanget af det danske register – som viste sig at være verdens største.

Han skimmede registret igennem, fandt det suspekt og begyndte manuelt putte 3600 registreringer i et regneark. Herefter blev de kørt gennem netværksanalyseprogrammet Sentinel Visualizer. Programmet er i stand til at kortlægge forbindelser mellem registreringer. De to journalister kunne hurtigt se, at der var underlige sammenfald mellem mobilnumre, e-mailadresser og andre kontaktoplysninger hos de forskellige selskaber. Nogle havde slet ingen kontaktoplysninger eller ansatte, men muligvis en direktør i England. Det pegede på, at selskaberne var rene skuffeselskaber.

Europol mener, CO2-svindelen har hevet 38 milliarder kroner ud af de europæiske statskasser. Det er blandt andet sket i Belgien, Frankrig, Spanien, Ungarn, Holland og Tyskland og svindlen har forbindelse til organiserede kriminelle grupper i bl.a. Mellemøsten. Ekstra Bladet har afsløret, at en stor del af disse penge strømmer frem og tilbage over Danmarks grænser.

Bo Elkjær og John Myndeup har publiceret artikler om svindelnummeret i et år, og Bo Elkjær ærgrer sig lidt over, at de ikke tæppebombede læseren fra start med artikler:

»Sagen er vokset hele tiden, og vi er kommet med artiklerne drypvis hen over året. Hvis vi var kommet med en massiv artikelkampagne fra start, kunne vi måske havde skabt mere opmærksomhed.«

De to journalister har heller ikke systematiseret deres brug af web-tv, så de kunne filme svindlerne. Desværre for konfrontationen var momsbanditterne også tit forsvundet, når Bo Elkjær og John Mynderup opsøgte dem i Danmark og England.

En af de store udfordringer har været formidlingen. Afsløringerne har ikke givet mange forsider, for emnet er for komplekst til en salgsbasker med oneliner. BBC viste interesse for sagen, men da Bo Elkjær vendte tilbage et par uger senere, var historien lagt ned, fordi den var for indviklet og svær forståelig. Andre udenlandske medier har til gengæld benyttet sig af journalisternes research. Bl.a. har den britiske avis The Guardian og det amerikanske Center for Investigative Reporting.

»Det er altid op ad bakke at formidle komplekse problemstillinger, men det er en journalistisk forpligtelse også at grave i det usexede,« siger Bo Elkjær.
»Størstedelen af min omgangskreds uden for den journalistiske verden har vist meget interesser for emnet og undret sig over, at der ikke er flere medier, som har undersøgt CO2-svindlen,« siger han.

Ekstra Bladets afsløringerne førte i januar 2010 til, at norsk politi begyndte at efterforske en sag, der kan ende med at blive Norges største sag om hvidvaskning af penge nogensinde.
Læs CO2- artiklerne her