John Mynderup og Bo Elkjær fra Ekstra Bladet er nomineret til Cavlingprisen for afsløring af fusk med CO2-kvoter. En sag, som har givet reaktioner uden for Danmarks grænser. Men de kunne have gjort det bedre. Læs her hvorfor.
En af årets Cavlingnominerede historier begyndte egentlig som en bestilt opgave. Journalisterne Bo Elkjær og John Mynderup blev bedt om at lave noget undersøgende klimajournalistik som optakt til COP 15 i december 2009.
De blev opmærksomme på nogle anholdelser af CO2-svindlere i London. De engelske momssvindlere blev sigtet for at handle med CO2-kvoter gennem proforma-selskaber, hvor de havde eksporteret og re-importeret CO2-kvoter tværs over landegrænser bare for tjene penge på momssvindel i såkaldte momskarruseller.
Flere kilder fortalte uafhængigt af hinanden, at CO2-svindelsagerne havde forbindelse til det danske kvoteregister. Derfor gav de to EB-journalister sig til at undersøge det danske CO2-kvoteregister – en offentlig tilgængelig gruppe for de selskaber, som handler med CO2-kvoter. Registret administreres af Energistyrelsen, og efter Ekstra Bladets afsløringer er Rigsrevisionen ved at kigge styrelsen i kortene.
Bo Elkjær siger selv, at han på det tidspunkt var »helt blank« på omfanget af det danske register – som viste sig at være verdens største.
Han skimmede registret igennem, fandt det suspekt og begyndte manuelt putte 3600 registreringer i et regneark. Herefter blev de kørt gennem netværksanalyseprogrammet Sentinel Visualizer. Programmet er i stand til at kortlægge forbindelser mellem registreringer. De to journalister kunne hurtigt se, at der var underlige sammenfald mellem mobilnumre, e-mailadresser og andre kontaktoplysninger hos de forskellige selskaber. Nogle havde slet ingen kontaktoplysninger eller ansatte, men muligvis en direktør i England. Det pegede på, at selskaberne var rene skuffeselskaber.
Europol mener, CO2-svindelen har hevet 38 milliarder kroner ud af de europæiske statskasser. Det er blandt andet sket i Belgien, Frankrig, Spanien, Ungarn, Holland og Tyskland og svindlen har forbindelse til organiserede kriminelle grupper i bl.a. Mellemøsten. Ekstra Bladet har afsløret, at en stor del af disse penge strømmer frem og tilbage over Danmarks grænser.
Bo Elkjær og John Myndeup har publiceret artikler om svindelnummeret i et år, og Bo Elkjær ærgrer sig lidt over, at de ikke tæppebombede læseren fra start med artikler:
»Sagen er vokset hele tiden, og vi er kommet med artiklerne drypvis hen over året. Hvis vi var kommet med en massiv artikelkampagne fra start, kunne vi måske havde skabt mere opmærksomhed.«
De to journalister har heller ikke systematiseret deres brug af web-tv, så de kunne filme svindlerne. Desværre for konfrontationen var momsbanditterne også tit forsvundet, når Bo Elkjær og John Mynderup opsøgte dem i Danmark og England.
En af de store udfordringer har været formidlingen. Afsløringerne har ikke givet mange forsider, for emnet er for komplekst til en salgsbasker med oneliner. BBC viste interesse for sagen, men da Bo Elkjær vendte tilbage et par uger senere, var historien lagt ned, fordi den var for indviklet og svær forståelig. Andre udenlandske medier har til gengæld benyttet sig af journalisternes research. Bl.a. har den britiske avis The Guardian og det amerikanske Center for Investigative Reporting.
»Det er altid op ad bakke at formidle komplekse problemstillinger, men det er en journalistisk forpligtelse også at grave i det usexede,« siger Bo Elkjær.
»Størstedelen af min omgangskreds uden for den journalistiske verden har vist meget interesser for emnet og undret sig over, at der ikke er flere medier, som har undersøgt CO2-svindlen,« siger han.
Ekstra Bladets afsløringerne førte i januar 2010 til, at norsk politi begyndte at efterforske en sag, der kan ende med at blive Norges største sag om hvidvaskning af penge nogensinde.
Læs CO2- artiklerne her
3 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.
Der er så meget fup og gamle gardiner i de historier, som Ekstra Bladet selv har udnævnt til en af de største kriminalsager i Danmark i nyere tid, at det burde være forbudt. Det hele er pustet voldsomt op og savner lødig dokumentation.
I indstillingen til cavling-prisen skriver redaktionschef Miki Mistrati, at: ”Ifølge Europol er der svindlet for 38 milliarder kroner efter handel med CO2-kvoter og Ekstra Bladet har afdækket, at langt de fleste handler tager afsæt i det danske kvoteregister, der administreres af den danske stat.” Journalist Bo Elkjær har i Journalisten af flere gange ros sit arbejde seneste i dag og tidligere skrevet følgende: ”Dumt. Lad os tage den i få enkle sætninger: Der er stjålet 38 milliarder kroner fra de europæiske statskasser. Tyveriet er sket via Danmark. En dansk styrelse gjorde tyveriet muligt. Et ministerium - og en eksminister - dækker over deres viden om, hvordan de har ladet tyveriet foregå."
I Ekstra Bladet har der blandt stået følgende: ”38 mia. stjålet: Rigsrevisionen vil undersøge, hvordan Connie Hedegaard slap svindlere fra hele verden løs i det danske CO2-kvoteregister.... Hun har et kæmpe problem, klimakommissær Connie Hedegaard (K). Der er stjålet 38 milliarder kroner. Tyveriet er sket via det skandaleramte, danske kvoteregister.”
Europol har aldrig skrevet, at der er stjålet 38 mia. offentlige kroner. Enheden har anslået og skønnet tallet – så sent som i december 2010."One year on from a Europol warning about an estimated 5 billion euros in damage for European taxpayers,.."
Overfor de danske skattemyndigheder har Europol oplyst det samme i november 2010. Se redegørelse. nedenfor. I Danmark er der iøvrigt tale om en sag til 1,4 mio. kr.
Naturligvis er der begået svindel – det er ikke helt nyt i Europa, at den slags finder sted også med momskaruseller - men det er ikke helt ligegyldigt, om kvinden er blevet forsøgt voldtaget - eller rent faktisk blev voldtaget. Eller hvad.
Nok er det store tal i Ekstra Bladet, men der er desværre ikke fornøden dækning for dem, når de bliver syretestet. Skøn og fakta er blandet sammen i en stor pærevælling og kildeangivelser er en voldsom mangelvare.
Fra Europol om emnet:
http://www.europol.europa.eu/index.asp?page=news&news=pr091209.htm
http://www.europol.europa.eu/index.asp?page=news&news=pr101228.htm
Og lidt fra Folketinget
http://www.ft.dk/samling/20101/almdel/epu/bilag/74/922513/index.htm
Indstilling til Cavling
http://www.journalistforbundet.dk/sw109712.asp
Mvh.
Lars Abild
En tankevækkende skildring.
Også tankevækkende, at hvis Elkjær og Mynderup får Cavling-prisen bliver det andet år i rap for en vigtig sag, der var for komplekst for medier at dække i det omfang, emnet burde være dækket.
There is something rotten.... Men gad vide, om der er nogen vilje til at ændre væsentlighedskriterier og nyhedskriterier.
Har læst om CO2 svindel det både i Ekstra Bladet, hos BBC og hos The Guardian. Jeg forstår heller ikke, at det ikke har affødt en større kritik af Connie Hedegaard, som var klimaminister i Danmark og siden er blevet EU's klimaminister. Selv om hun er blevet rost til skyerne i Danmark, har jeg svært med at se, at hun har leveret resultater, hverken som minister, som ansvarlig for COP 15 eller siden som EU klimaminister.
Det er lykkes Connie Hedegaard at slippe væk fra De Konservatives nedgang, men jeg har svært med at se, hvilke resultater, som hun har præsteret, udover at profilere sig selv og få et job med højere løn.