Bo Elkjær skal være embedsmand

Tidl. Cavling-vinder Bo Elkjær forlader Ekstra Bladet og bliver pressemand i Sundhedsministeriet. »Nu kravler jeg om på den anden side af kanonløbet,« siger han til Journalisten.dk. Men han vil stadig kæmpe for åbenhed, hvis han må.

Tidl. Cavling-vinder Bo Elkjær forlader Ekstra Bladet og bliver pressemand i Sundhedsministeriet. »Nu kravler jeg om på den anden side af kanonløbet,« siger han til Journalisten.dk. Men han vil stadig kæmpe for åbenhed, hvis han må.

Bo Elkjær er kendt som kritisk journalist på Ekstra Bladet, og han har flere gange haft store slagsmål med embedsværk og politikere om aktindsigt og åbenhed. Han er også tidligere Cavling-vinder.

Men nu skifter han side. Allerede fra på mandag har han titlen 'presseansvarlig medarbejder' i Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse under Astrid Krag (SF).

Titlen dækker dog ikke over en post som særlig rådgiver, også kendt som spindoktor.

»Den særlige rådgiver er partiets mand. Jeg skal være embedsmand,« siger Bo Elkjær til Journalisten.dk.

Hvornår fandt du ud af, at du ville være kommunikationsmand?

»En god ven gjorde mig opmærksom på ministeriets jobannonce dagen før sidste ansøgningsfrist. Han sagde, jeg burde kigge grundigt på den, det gjorde jeg, og så søgte jeg. I den halve dag, der gik, tænkte jeg mig meget grundigt om.«

Bo Elkjær har været på Ekstra Bladet, siden han var praktikant i 1995.

»Det har været vigtigt for mig at prøve noget andet. Og så kunne jeg lige så godt kaste mig ud i noget helt andet. Det skal man gøre en gang imellem.«

Hvorfor valgte du lige Sundhedsministeriet?

»Jeg synes, det er et sindssygt vigtigt emne. Hele sundhedssektoren er på mange måder fuldstændig afgørende for vores samfund. Det hører også med til billedet, at jeg er skadet hjemmefra, da min hustru Julie arbejder i sundhedssektoren.«

Hvad skal du lave?

»Jeg skal stå for den daglige pressekontakt, og det kommer til at fylde rigtig meget. Derudover er planen, at jeg skal lave en pressestrategi og jeg ved ikke hvad. Jeg er i fuld gang med at tage et crash-kursus i sundhed og presserådgivning.«

Hvad glæder du dig mest til?

»Det er et godt spørgsmål, og når jeg får det om en time, svarer jeg anderledes. Lige nu har jeg det sådan, at jeg er sprunget ud fra timetervippen, og jeg har ikke ramt vandet endnu. Jeg er fuldstændig konfus. Jeg glæder mig rigtig meget til at møde mandag morgen og tale med de mennesker, jeg skal arbejde sammen med.«

Bo Elkjær optrådte for præcis en måned siden i spalterne på Journalisten.dk, fordi han havde ventet ét år på aktindsigt fra Forsvarsministeriet. Det er langt fra første gang, Bo Elkjær kæmper mod embedsværket for at få aktindsigt. Derfor er han også overbevist om, at han kan lære en masse ved at se sagerne fra den anden side.

»Det er helt klart, at jeg kommer til at lære en masse. Nu kravler jeg om på den anden side af kanonløbet. Det var også, rent egoistisk, en af de ting, jeg kiggede på, da jeg valgte at søge. Jeg får jo høstet en masse ny erfaring – både med ledelse og med offentlig administration. Jeg får set systemet indefra.«

Tror du, du kan vende tilbage til journalistikken?

»Ja, det er jeg slet ikke i tvivl om. Alene historikken taler for, at det godt kan lade sig gøre at hoppe den anden vej. Dybest set tror jeg ikke, mit ry og rygte bliver ødelagt af det her skifte.«

Du har været glødende forkæmper for åbenhed, og blandt andet undervist på Journalisthøjskolen i det. Vil du stadig have den rolle?

»Nu er jeg jo embedsmand fra mandag morgen, og jeg skal have læst op på lektien for, hvad jeg kan og må. Men i det omfang, det overhovedet kan lade sig gøre, vil jeg fortsætte. Jeg mener helt ind i nerverne, at jo mere offentlighed, vi har i det her samfund, jo bedre. Det er rygraden i demokratiet.«

Hvordan vil du kæmpe for det i dit nye job?

»Det bliver da en del af det. Der skal du også tænke på, at ministeriet har ansat mig. De ved godt, hvad de køber. Det er en del af pakken.«

Hvilke dårlige erfaringer fra dine egne sværdslag med embedsmænd og spinfolk kommer du til at gå i en lang bue udenom?

»Uden at nævne navne fra mine egne oplevelser, så kommer jeg ikke til at lyve for de journalister, der ringer. Jeg kommer heller ikke til at lyve om de journalister. Jeg har oplevet mange måder at lægge en historie kold på i tidens løb, og der er nogle ting i værktøjskassen, der skal blive dernede.«

I januar gik Bo Elkjær til angreb på ideen om 'ingen kommentarer'. Journalisten.dk spurgte, om en journalist ikke skal respektere, når en politiker siger 'ingen kommentarer'

»Nej, det skal en journalist selvfølgelig ikke. Uanset hvor stor eller lille, substansen er i en sag, så kan politikere prøve at lukke sagen ned ved at sige, at de ikke vil kommentere. Så er det en journalistisk pligt at blive ved med at spørge, til man får et svar,« sagde Bo Elkjær.

Kommer du til at sige 'ingen kommentarer' til journalister i dit nye job?

»Ja, det kommer jeg formentlig til. Der vil være situationer, hvor min minister ikke vil eller kan kommentere. Men det skal ikke ændre på journalisternes arbejde.«

Så du opfordrer dem til at være vedholdende, når du siger nej?

»Jeg opfordrer journalister til at være vedholdende, når alle siger nej. Det er jo det, de får deres løn for.«

Der har tidligere været kritik af, at journalister kan gå frem og tilbage mellem journalistik og kommunikation. Mener du, der er et problem i det?

»Hvis journalister ikke er i stand til at holde deres sti ren, når de springer frem og tilbage, så ja. Hvis man kan mistænke nogen for at holde slag tilbage, fordi de kender dem, de skal slå på, eller fordi de vil pleje karrieren, så er det et problem. Det gælder begge veje. Journalistik er journalistik, og det skal sidde som et karatehug lige i bylden hver gang,« siger Bo Elkjær.

8 Kommentarer

Henning Sørensen
7. DECEMBER 2011
Re: Bo Elkjær skal være embedsmand
Glæder mig til at spamme Bo Elkjær med aktindsigter :-)
Poul Elkjær Olsen
1. DECEMBER 2011
Re: Bo Elkjær skal være embedsmand
glæder mig til at læse "Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse" hjemmeside og håber den bliver ligeså skarp...!!!!!...eller skrap
Lars B. Jørgensen
1. DECEMBER 2011
Re: Bo Elkjær skal være embedsmand
Kan man sige, at Bo Elkjær nu får rig mulighed for at dyrke aktUDsigt?
Nels Sørensen
1. DECEMBER 2011
Re: Bo Elkjær skal være embedsmand
Men han vil stadig kæmpe for åbenhed … hvis han må.

Ha-ha-ha! :D
Michael Bjørnbak Martensen
1. DECEMBER 2011
Re: Bo Elkjær skal være embedsmand
Tillykke med jobbet - og fint med kampen for åbenhed.

Flere