Bo Elkjær er ny blogger på Journalisten.dk

Han har vundet de finest tænkelige journalistpriser i Danmark: Fra Cavling til FUJ. Nu springer Bo Elkjær ud som blogger på Journalisten.dk, hvor han sætter fokus på den undersøgende journalistiks tilstand i Danmark.

Han har vundet de finest tænkelige journalistpriser i Danmark: Fra Cavling til FUJ. Nu springer Bo Elkjær ud som blogger på Journalisten.dk, hvor han sætter fokus på den undersøgende journalistiks tilstand i Danmark.

'Hvad vil magten?' og 'Hvad vil magten IKKE have undersøgt?'

Sådan lyder de principielle journalistiske spørgsmål, hver gang Bo Elkjær kaster sig over de helt store sager. Og det uanset om han går i kødet på Danmarks deltagelse i Irakkrigen eller andre komplekse sager – som nu den om omfattende momssvindel med CO2-kvoter, hvor organiserede kriminelle fra hele veden slog ned på Danmark og misbrugte et åbent dansk register til at stjæle milliarder af kroner fra de europæiske statskasser.

Lige siden Bo Elkjær blev færdig på Danmarks Journalisthøjskole i 1997 har den undersøgende journalistik således været ledetråden for det meste af hans virke, og om nogen har han i det seneste årti været med til at højne standarden i dansk journalistik. Hvadenten han har skrevet for Månedsbladet Press eller EkstraBladet.dk, hvor han skiftede til her i forsommeren, har han været den vedholdende journalist, som bliver ved med at stille de irriterende spørgsmål.

Fra og med i dag kommer det så også læserne af Journalisten.dk til gode. Bo Elkjær vil løbende blogge om den undersøgende journalistiks tilstand i Danmark, hvor han i den forbindelse henviser til den legendariske amerikanske tv-reporter, Edward R. Murrow, der i 50'erne gik efter benet på Senator McCarthy og som prædikede: "Truth is the best propaganda…". Eller som han også sagde det:

"For at være overbevisende må vi være til at stole på, for at være til at stole på må vi være troværdige, for at være troværdige, må vi være sanddru."

Selv siger Bo Elkjær:

»Journalistik er magtanvendelse. Den journalistiske forpligtelse er derfor at være kontra den etablerede magt. Og man må altid spørge sig selv: 'Hvad vil magten?' og derefter: 'Hvad vil magten IKKE have undersøgt?' Den oversete historie ligger altid i de oftest uudtalte præmisser.«

Du kan allerede nu læse Bo Elkjærs første blogpost om Ombudsmanden og respekten for folkestyret.

0 Kommentarer