De nye retningslinjer for brugen af sociale medier på Berlingske Tidende virker "idiotiske". Sådan lyder det fra journalist og Cavlingpris-vinder, Bo Elkjær, der i en kommentar på Journalisten.dk har gennemgået avisens ledere om ytringsfrihed.
»Berlingske Tidende har siden 2005 forfægtet nogle meget fine principper om ytringsfrihed. Og det skal naturligvis også gælde de ansatte,« siger Bo Elkjær til Journalisten.dk.
Han har netop gennempløjet samtlige ledere og artikler i Berlingske Tidende siden september 2005. I alt har avisen bragt 2.256 artikler om ytringsfrihed – heriblandt 88 ledere, hvoraf flere direkte forholder sig til almindelige ansattes ret til at ytre sig.
Og tager man ledernes indhold for pålydende, så giver det ifølge Bo Elkjær anledning til stærk undren over Berlingskes Tidendes helt nye retningslinjer for brugen af Twitter, Facebook og andre sociale medier:
»Deres Facebook-politik er åndssvag,« lyder den umiddelbare reaktion og med denne uddybning:
»Det er et ejendommeligt paradoks, Berlingske har bragt sig i med deres retningslinjer for, hvad folk kan ytre sig om i private fora. Det er sgu ikke specielt elegant gjort. For om nogen må de store danske mediehuse betragte sig selv som spydspidser for de her principper. Skriger du op om principperne om ytringsfrihed, som både muslimer og kinesere bør opfylde, og du så ikke selv tilnærmelsesvis tillader noget lignende for dine egne ansatte, så virker det sgu idiotisk.«
Blandt Berlingske Tidendes ledere siden september 2005 har Bo Elkjær fundet flere eksempler på udsagn om ytringsfrihed, som han mener udstiller, at avisens nye Facebook-politik ikke holder.
Eksempelvis: "Her er det på sin plads at minde om den ytringsfrihed, som også gælder for offentligt ansatte, der tilmed har Ombudsmandens ord for, at den er meget udstrakt."
og et andet eksempel, Bo Elkjær kommer med: "Dermed har Politiken parkeret sin ytringsfrihed i et juridisk forlig med en part, som ganske enkelt ingen ret har til at forsøge at forhindre danske medier i at tage del i den frie samfundsdebat om alle emner."
Læs her hele Bo Elkjærs opgørelse, som han kalder: "Jeg villle nok have formuleret den politik lidt anderledes…"
(opdateret)
2 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.
Jeg lavede en historie for nogle år siden på TV2, hvor de havde nogle - efter min opfattelse - meget enkle retningslinier. Noget med, at man jo skulle huske på, at man arbejdede på TV2 og derfor skulle tænke på, at man i sine personlige kommentarer rundt omkring også repræsenterede virksomheden.
Det synes jeg sådan set var meget godt sagt - for det lægger jo op til journalistens egne gode dømmekraft.
Jeg mindes også, at blogs anvendes af journalister til at få kilder frem, som en anerkendt metode. Husker ikke hvilket dagblad, der havde dette punkt. Her er blogs og komentarer jo en del af værktøjskassen.
Berlingske lancerede med Lisbeth Knudsen en idé med at lægge deres research åbent frem i blogs, hvilket var lidt af det samme.
Jeg kan også mindes journalister kigge venligt til blogs i perioder, hvor de var ledige, fordi de her kan pøse af de ting, som ders job ikke rigtigt gav mulighed for. (Desværre er alle gode ideer ikke velkomne på redaktionerne)
Det samme har jeg selv gjort med denne blog http://b-danmark.blogspot.com/
Og jeg har skrevet et indlæg på min private blog om de problemer medierne står emd og dermed også de journalister, der gerne vil noget med deres fag (ud over uppe-steg-og-is) http://86968189.blogspot.com/2010/03/den-uafhngige-journalistik-journalistik.html
Venligst korriger mig, hvis jeg tager fejl.
Bør alt andet, alt andet lige, ikke vige for underholdningsværdien?
Det udelukker ikke, at høvisk tænkning og tale bør nyde fremme.
Men, som de kloge siger, "bullshit walks, money talks".
Bare en strøtanke.