BNB’s øjenvidne var sandsynligvis falsk

Berlingske Nyhedsbureau viderebragte en øjenvidneskildring af gårsdagens tsunami til både radio og en række webmedier. Det angivelige øjenvidne var sandsynligvis en bedrager, der slet ikke befandt sig i Indonesien.

Berlingske Nyhedsbureau viderebragte en øjenvidneskildring af gårsdagens tsunami til både radio og en række webmedier. Det angivelige øjenvidne var sandsynligvis en bedrager, der slet ikke befandt sig i Indonesien.
Onsdagens tsunamivarsel i Sydøstasien viste sig heldigvis at være falsk alarm. De frygtede flodbølger udeblev. Det var dog en lidt anden historie, der blev bragt videre af Berlingske Nyhedsbureau (BNB) til en række webmedier og Radio24syv. I et interview med Radio24syv beskrev øjenvidnet Svend Strüver tilsyneladende, hvordan der så ud, efter at tsunamien havde ramt fra hans hotelværelse i Indonesien.

»Det er ligesom, hvis du tager orkanen fra 97 i Danmark og ganger den med det regnvejr, vi havde i sommer,« lød det cirka klokken 13.40 på Radio24syv (35 minutter inde i programmet).

Svend Strüvers øjenvidneskildringer blev også bragt videre på jv.dk, stiften.dk og b.dk, hvor den stadig er tilgængelig. Her fremgik det ikke tydeligt af artiklerne, at tsunamien havde ramt. I stedet blev der beskrevet kaos og skrig.

Ikke lang tid efter at BNB havde sendt historierne ud, bliver de usikre på kildens oprigtighed.

»Det handler om, at vi sandsynligvis er blevet narret. Vi kan ikke sige det med 100 procents sikkerhed. Men vi har annulleret historien og sagt til vores kunder, at de skal tage den af. Jeg har aldrig oplevet noget lignende, hvis det her er et fupnummer, og det tror jeg, det er,« siger chef for BNB Jakob Weiss.

Han forklarer, at man i nyhedsbureauet havde eftersøgt øjenvidner på Facebook og var blevet ringet op af den person, der kaldte sig Svend Strüver.

»Det giver stof til eftertanke. Som konsekvens af den her sag er det nu fast procedure, når vi laver interviews af denne her karakter, at skal vi ringe folk op og sikre os, at vi ved, hvem de er. Facebook er et godt redskab, som bliver brugt af mange, men kilder, man får kontakt med den vej, skal man være lige så kritisk over for som alle andre,« siger Jakob Weiss, der pointerer, at øjenvidneskildringen blev sendt ud, før tsunamivarslet blev afblæst.

I øjeblikket er BNB i gang med at undersøge sagen for at være 100 procent sikre på, at de er blevet narret. Derfor ønsker Jakob Weiss heller ikke at fortælle, hvad der gjorde dem mistænksomme i første omgang. Da de endnu ikke er sikre i deres sag, har de heller ikke udsendt et dementi på historien endnu, men bare »annulleret« den.

Søger man på Svend Strüver, lader det til, at den eneste af det navn i verden er en professionel golfspiller fra Tyskland.

»Det er bemærkelsesværdigt, at man i den digitale tidsalder ikke kan finde andre med det navn end en tysk golfspiller,« siger Jakob Weiss.

0 Kommentarer