Studerende på Journalisthøjskolen starter tidligt med at leve op til fordommene om, at journalister fordrejer sandheden. Nu er festen slut, snyd skal fremover straffes med bortvisning.
Grebet strammes om de studerende på Danmarks Journalisthøjskole (DJH). Skolen indfører med øjeblikkelig virkning stikprøvekontrol for at afsløre brug af falske kilder. Bliver de studerende grebet i kildefalskneri, medfører det øjeblikkelig bortvisning fra det igangværende fag.
Det er en reaktion på en undersøgelse foretaget af De studerendes eget blad Illustreret Bunker. Den afslører, at 11 procent af de studerende på tredje semester kigger lidt for dybt i trylleblækket, når der skal fremskaffes kilder til artiklerne.
"Vi kan ikke tillade, at journalister lyver, heller ikke i en undervisningssituation," siger rektor på Journalisthøjskolen, Kim Minke.
Illustreret Bunker tog initiativ til undersøgelsen, fordi nogle af bladets skribenter opdagede, at der var enkelte blandt deres medstuderende, som opdigtede kilder til artiklerne.
"Der blev lavet en tilsvarende undersøgelse af nogle studerende for fire år siden, som viste stort set samme resultat," forklarer nyhedsredaktør på Illustreret Bunker, Claes Senger, og fortsætter:
"Det er ikke en god historie for os. Vi har naturligvis en interesse i, at uddannelsen bevarer sin troværdighed."
Claes Senger slår samtidig fast, at Illustreret Bunker gør en dyd af at være vagthund over for både lærere og elever.
Journalistiske dyder
Illustreret Bunkers undersøgelse viser, at 13 procent af de studerende har taget citater fra andre aviser uden at citere, kritisere eller kontakte kilden. Det samme antal (13 procent) har direkte opfundet citater.
Ifølge studievejleder Lars Bjerg kan tidsnød og dovenskab være nogle af grundene til, at de falske kilder sniger sig ind i opgaverne. Men han er i tvivl om, hvorvidt de studerende har forstået, at journalistik handler om troværdighed.
"Vi kan ikke tåle, at man ude i offentligheden mister tilliden til, hvad journalister er for nogen," siger Lars Bjerg.
Han mener, det er på tide at give de studerende en moralsk opsang. Derfor har skolen valgt at slå hårdt ned på snyderiet.
"Vi må sætte ind på de fundamentale journalistiske dyder," forklarer Lars Bjerg.
Lars Bjerg regner dog ikke med, at der er nogen, der skal bortvises. Han tror på, at advarslen vil være nok til, at de studerende holder snyderiet i ave.
Både Lars Bjerg og Kim Minke håber på, at deres hurtige respons på undersøgelsen vil betyde, at skolens omdømme vil forblive pletfrit.
"Jeg håber, man vil tage den hurtige respons som et signal om, at vi holder skarpt øje med de studerende," siger Kim Minke.
Også KaJ (Kredsen af Journaliststuderende) er forargede over snyderiet og enige i den konsekvente reaktion fra skolens side. Formand Martin Kaae indleder således et brev til de studerende med: "KaJ er både sur og skuffet."
Brevet er en gedigen opsang til de studerende, hvor Martin Kaae blandt andet skriver:
"Du giver simpelthen dine medstuderende et latterligt dårligt ry både internt i branchen, men også over for offentligheden."
Illustreret Bunker har delt spørgeskemaer ud til i alt 63 studerende på tredje semester. 53 studerende har svaret tilbage.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.