Det var en parodi, da Politikens journalist Olav Hergel fik Cavlingprisen i 2006. Og da Peter Øvrig Knudsen året efter fik Cavlingprisen var det politisk kammerateri. Sådan lyder det i dag fra kulturjournalist Bent Blüdnikow.
I en personlig klumme i Berlingske Tidende langer han ud efter det danske journalistmiljø i almindelighed og Cavlingkomiteen i særdeleshed, som han mener lider af politisk korrekthed.
Ifølge Bent Blüdnikow er uddelingen af Cavlingprisen i Danmark præget af "luskede tilfælde". Særligt i 2006, hvor Politikens journalist Olav Hergel og fotograf Miriam Dalsgaard vinder årets Cavlingpris for deres serie om flygtninge og især flygtningebørns forhold på asylcentre.
"Der var intet nyt eller opsigtsvækkende i serien, men den ramte åbenbart Cavlingkomiteens politisk korrekte nervetråde," skriver Bent Belüdnikow, der mener Jyllands-Postens daværende kulturredaktør, Flemming Rose, burde have fået Cavlingprisen for sin kamp for ytringsfriheden efter at have offentliggjort Muhammed-tegningerne.
"Rose var selvskrevet til at få Cavlingprisen. Alt andet var en parodi. Selvfølgelig fik han den ikke. Cavlingkomiteen turde ikke," skriver Blüdnikow i sin klumme "Journalistisk kammerateri" i dagens Kulturblokken i Berlingske
I lige forlængelse heraf kritiserer han samtidig tildelingen af Cavlingprisen i 2007 til Peter Øvig Knudsen for bogen om Blekingegadebanden:
"Bogen er flot fortalt, men fagligt er det en halvbagt kage. Der er kun minimalt nyt i forhold til, hvad journalisten Lars Villemoes havde gravet frem i årene 1989-1994. Peter Øvrig Knudsen havde en svaghed for PFLP (de egentlige onde i bogen er israelerne) og undlod at fortælle, at PFLP slog uskylde ihjel," skriver Bent Blüdnikow.
Anledningen til hans kommentar i Berlingske er den seneste tilsvarende prisuddeling i Sverige, hvor "Guldspaden 2009" er gået til journalist Lena Sundström, der sidste år skrev bogen om Danmark: "Verdens lykkeligste folk" og som efterfølgende var gæsteblogger på Avisen.dk.
"Bogen var underholdende, men tynd og yderst tendentiøs, men de svenske journalister elskede den," skriver Blüdnikow, der slutter af med at notere: "Politisk kammerateri er ikke et svensk monopol".
2 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.
Det er nærmest patetisk at skulle læse endnu en af Bent Bludnikows udskydelser. Så jeg skal undlade at kommentere mere. Kun glæde mig over at både Olav, Miriam og Peter fik Cavlingprisen. Og må konstatere at Bent B heldigvis aldrig når de tre andre til sokkeholderne.
Ja, det var mærkeligt at Hergel fik prisen for reportageserien med billederne af flygtningebørnene. Hvis argumentationen havde gået på Hergels mangeårige dækning af området, så havde det været en anden sag, for han har været dygtig til at dække en problematik, som er overset i magtens centrum. At Rose skulle have haft prisen giver dog ingen mening, da prisen jo er journalistisk. Med mindre prisen skulle uddeles efter kriterier, der passer Bent B's politiske overbevisning.