Blogguide for journalister

Hvad er blogsDet er ikke helt lige til at definere, hvad en weblog er, men flere har gjort forsøget:http://da.wikipedia.org/wiki/Weblog http://www.borge.dk/netjournalistik/weblogs/definition.html http://weblogbog.dk/2006/10/07/introduktion-til-kapitel-1-hvad-er-en-weblog/

Hvad er blogs

Det er ikke helt lige til at definere, hvad en weblog er, men flere har gjort forsøget:

http://da.wikipedia.org/wiki/Weblog
http://www.borge.dk/netjournalistik/weblogs/definition.html
http://weblogbog.dk/2006/10/07/introduktion-til-kapitel-1-hvad-er-en-weblog/

Man kunne også nøjes med en ultrakort udgave:
"En weblog er en hjemmeside, hvor indlæggene er sorteret i omvendt kronologisk rækkefølge, så det nyeste står øverst."

Alt andet er til debat, men her er tre træk, der kendetegner mange, men langt fra alle blogs.

  • Indlæggene er hyppige og relativt korte og holdt i en personlig og ligefrem form.
  • Indlæggene indeholder links til relevant stof andre steder på nettet.
  • Det er muligt at kommentere indlæggene.

 

Læs om blogs

Trine-Maria Kristensen og Thomas Madsen Mygdal har netop udgivet en lille, men god bog om, hvad virksomheder og organisationer kan få ud af at blogge .
De to forfattere bloggede selv om arbejdet med bogen på http://weblogbog.dk.

Stinne Bille afleverede i februar sit speciale på informationsvidenskab ved Århus Universitet.
Specialet har titlen På jagt efter sociale netværk mellem danske weblogs , og Stinne bloggede naturligvis om tilblivelsen .

Læs også denne fine introduktion til blogging 

 

Find blogs

Journalisthøjskolens onlinemagasin, eJour , har samlet en lang række links til blogs, som er relevante for journalister .

Overskrift.dk er en stor weblogportal, hvor man kan søge i og overvåge flere end 30.000 danske blogs.

Internationalt er Technorati.com den (måske) største weblog-søgemaskine.

De fleste bloggere har en såkaldt blogroll – en liste over de blogs, de selv følger. Hvis en skarp blogger anbefaler en anden blog, er den ofte værd at besøge.
Start for eksempel hos New Media Trends , der skrives af Jon Lund, direktør for Foreningen af Danske InternetMedier (FDIM). Han anbefaler 15 blogs i sin blogroll. Gennem de 15 blogs får man flere hundrede nye anbefalinger.
Samtidig ser mange bloggere det som deres fornemste opgave at overvåge, hvad der sker på nettet inden for de områder, de følger. Mens Politiken hader at henvise til Berlingske Tidende og omvendt, er blogosfæren anderledes social. Her er det god skik at linke til "konkurrenter," og derfor vil man, hvis man abonnere på en lille flok gode blogs ret hurtigt blive gjort opmærksom på masser af andre bloggere.

 

Læs blogs

Hvis man vil følge mere end en lille håndfuld hyppigt opdaterede hjemmesider, er der ingen vej uden om RSS (Really Simple Syndication).
De fleste blogs udgives (også) i RSS-format, og kan derfor vises af en RSS-læser. Når man bruger sådan en, slipper man for at skulle besøge alle de blogs man følger med i. RSS-læseren henter nemlig selv indholdet fra de forskellige sider og fortæller, når en blog er opdateret.
Der findes mange forskellige RSS-læsere, med hver deres styrker og svagheder.
Grundlæggende kan man inddele dem i togrupper.
Online-læsere har den store fordel, at man kan bruge dem fra en hvilken-som-helst computer.
Lokale læsere er ofte hurtige og kan have ekstra features som for eksempel at kunne læse indhold, der ikke er RSS-formatteret.

 

Skriv blogs

Når man har læst blogs et stykke tid, melder trangen til at deltage sig. Og heldigvis behøver man ikke være et teknisk geni for at komme i gang med sin egen blog.

Hvis man ikke har en hjemmeside i forvejen, kan man på få minutter oprette en blog på for eksempel WordPress.com eller hos Blogger.com . Hos WordPress får man internetadressen: minblogsomkanheddehvadsomhelst.wordpress.com, mens blogs hos Blogger.com får endelsen .blogspot.com.

Man kan vælge mellem en lang række færdige designs eller selv kaste sig over koderne. Softwaren holder i øvrigt styr på alt (blandt andet RSS) – det eneste, man skal gøre, er at skrive sine indlæg og trykke "submit".

I Danmark er der også en lang række portaler, hvor man frit kan oprette blogs. Blandt de nyeste er Kforum.dk.

 Når man har oprettet sin blog er det en god ide at tilmelde den til de forskellige søgetjenester.

1 Kommentar

Andreas Linde
20. OKTOBER 2011
Re: Blogguide for journalister
Jeg er ikke selv uddannet journalist, men det er bestemt en interessant artikel! Jeg tror at man i fremtiden ser flere firmablogs.