En række medier har gennem tiden kastet et kritisk lys på facebookgruppen Offensimentum, herunder TV-Avisen. I går lukkede Facebook gruppen. Det skete efter publiceringen af en artikel skrevet af bloggeren Karina. Du kan se hendes dækning her.
I dækningen skriver hun blandt andet, at gruppen er kendt for hævnporno, gruppemobning og senest også for salg af snus.
Karinas opslag udløste en massiv hetz mod hende fra gruppen. Og hele sagen blev omtalt i TV-Avisen mandag aften, hvor det også kom frem, at Facebook nu lukker gruppen. Facebook har ikke villet kommentere lukningen.
Lisbeth Kiel Bjerrum, formand for den nye specialgruppe i DJ, Danske Bloggere i DJ, siger, at sagen viser, at blogs også er magtfulde medier.
”Der er mange medier, der har haft fat i sagen om Offensimentum. Men det er først på baggrund af Karinas blogindlæg, at der blev skabt så meget fokus, at Facebook valgte at lukke gruppen,” siger Lisbeth Kiel Bjerrum.
Et nichemedie
Selv beskriver Karina – redaktionen kender hendes fulde navn – sig som et nichemedie, der skriver om det, der foregår på de dele af nettet, som de fleste ikke kender til. Og det vil hun fortsætte med, trods forfølgelsen.
”Man skal ikke kunne slippe afsted med at lægge pressen ned, fordi man afslører noget. Det er jo helt skævt,” siger hun.
Hun har siden fredag modtaget trusler og er blevet chikaneret hele weekenden. Hendes hjemmeside er blevet lagt ned af et DDOS-angreb, og hun modtog en sms i weekenden sendt fra et nummer hos PET, hvor hun blev opfordret til at opsøge nærmeste politistation.
Da hun ringede til PET, viste det sig imidlertid, at afsendernummeret på sms’en ganske vist tilhørte PET – men sms’en var falsk.
”Det har været et hårdt pres,” siger hun.
Men sagen viser, hvilken virkelighed mediefolk står over for nu, siger Karina.
”Alle journalister skal vide, at det, der er sket for mig, kan ske for alle.”
Sårbare bloggere
Sagen viser også, at bloggere er særligt sårbare for kritik og angreb.
Lisbeth Kiel Bjerrum forklarer, at bloggere typisk arbejder alene, og psykologisk er det en helt anden situation, hvis man bliver udsat for chikane og trusler.
På en mediearbejdsplads har man en redaktion og en redaktør til at tjekke indholdet før publicering. Og redaktøren kan også stille sig forrest, hvis der kommer kritik.
”Som blogger står man helt alene,” siger Lisbeth Kiel Bjerrum.
Ifølge Lisbeth Kiel Bjerrum er chikanen af Karina den alvorligste sag af sin slags i Danmark.
”Vi har ikke oplevet noget i den her kaliber før,” siger hun.
Ros til DJ
Lisbeth Kiel Bjerrum er formand i bestyrelsen for Danske Bloggere i DJ, hvor Karina også er aktiv. De to har været i tæt kontakt i løbet af weekenden, hvor chikanen og truslerne mod Karina tog fart.
Konkret har Karina fået hjælp af DJ til at sikre sig, at hendes kritiske blogindlæg ikke overtrådte for eksempel injurielovgivningen eller lov om ophavsret.
Karina roser over for Journalisten DJ til skyerne.
”De har på alle mulige måder løftet mig og løftet sagen.”
Karina forklarer, at hun talte med DJ allerede fredag, hvor forbundet gennemgik artiklen.
”Jeg ville være bombesikker på, at artiklen holdt. Og jeg fik at vide, at jeg bare skulle kontakte DJ, hvis truslerne blev værre,” siger Karina.
Guide på vej
Bestyrelsen i Danske Bloggere i DJ vil nu lave en guide til bloggere om, hvad DJ tilbyder, hvis man bliver udsat for fx chikane. Guiden skal indeholde telefonnumre til relevante kontaktpersoner i Danske Bloggere i DJ og et direkte nummer til DJ's akutlinje.
”Som formand for en ny specialgruppe i DJ håber jeg, at den her sag betyder, at de DJ-medlemmer, der undrede sig over, hvad bloggerne overhovedet laver i DJ, kan se, at vi kæmper med mange af de samme ting som andre medlemmer – men indtil nu har vi bare kæmpet alene,” siger Lisbeth Kiel Bjerrum.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.