Bloggere mod journalister i ophavsretsopgør

Journalisten Knud Brix fra Nyhedsavisen er havnet midt i en rygende borgerkrig om ophavsret på nettet, efter han har sendt en regning til bloggeren Kim Møller, som indscannede en af Knud Brix' artikler og lagde den på nettet i fuld længde.

Journalisten Knud Brix fra Nyhedsavisen er havnet midt i en rygende borgerkrig om ophavsret på nettet, efter han har sendt en regning til bloggeren Kim Møller, som indscannede en af Knud Brix' artikler og lagde den på nettet i fuld længde.

Blogosfæren er i oprør, og politiske modstandere står klar til fælles kamp mod fjenden: De danske journalister.

Det indtryk får man, når man læser reaktionerne på, at journalisten Knud Brix fra Nyhedsavisen i begyndelsen af juni sendte en regning på 5.408 kroner til redaktøren af Uriasposten.

"Det er meget muligt, at Brix formelt har juraen og retten på sin side – men ikke redeligheden eller rimeligheden," skriver Rune Engelbrecht for eksempel på sin blog hos Politiken, og den holdning deles af en række bloggere. Kritikken går først og fremmest på fremgangsmåden – at Knud Brix valgte at sende et formelt krav frem for bare at bede Kim Møller fjerne artiklen.

"Omvendt kan man jo sige, at Kim Møller heller ikke spurgte mig, før han lagde artiklen på," siger Knud Brix.

Kim Møller har nu selv fjernet den indscannede artikel, men på bloggen MidtImod.dk kan man stadig se stridens æble i en sløret udgave.

Kim Møller har gennem fire år drevet den ultrakonservative blog Uriasposten, som – måske – er Danmarks mest besøgte politiske blog. På bloggen følger han nøje de danske medier, som efter hans mening "anskuer Verden med røde eller lyserøde briller."

Nu har han har startet en indsamling for at få råd til advokatbistand, og i løbet få dage er der røget over 14.000 kroner ind på kontoen.

"Det typiske beløb, folk indbetaler, er 50 kroner, og det højeste beløb, jeg har fået fra en enkelt person, er 1.000 kroner," siger Kim Møller, der er parat til at gå hele vejen gennem det danske retssystem for at få afprøvet sagen, der som udgangspunkt ellers ser tabt ud for ham.

"Det er ikke tilladt at gengive en hel artikel i fuld længde," forklarer Christian Dølpher, juridisk konsulent hos Dansk Journalistforbund og ekspert i ophavsret.

Han mener, at den danske lovgivning er skruet fornuftigt sammen, så man på den ene side forsvarer journalisternes ophavsret, uden at man forhindrer den frie informationsspredning.

"Ophavsretsloven tager meget godt hånd om dilemmaet mellem ophavsretten og ytringsfriheden. Citatreglerne gør det jo muligt at bringe uddrag fra en artikel, men i dette tilfælde er Kim Møller nok gået for langt," siger han.

Knud Brix selv mener ikke, at sagen er så stor, som bloggerne puster den op til at være.

"Kim Møller har kort fortalt taget en fotokopi af min artikel og lagt den på nettet uden at spørge om tilladelse, og det er en klokkeklar overtrædelse af reglerne. Kim Møller burde som indehaver af Danmarks mest læste mediekritiske blog kende ophavsretsreglerne, men det er ikke første gang, han har lagt artikler fra Nyhedsavisen på sin blog uden at spørge om lov," siger han.

Det brev, Knud Brix har sendt til Kim Møller, er en standardskrivelse fra DJ, som også har hjulpet ham med at udregne prisen efter freelancetaksten. Fotografen Teitur Jonasson har sendt et tilsvarende brev med krav om 1.500 kroner for brugen af et billede af Frank Aaen.

"Nogle bloggere skruer sagen op til, at Nyhedsavisen er en rød avis på korstog mod højreorienterede bloggere, men for mig er det en meget simpel sag om en krænkelse af ophavsretten. Det er en positiv udvikling, at bloggerne er mediekritiske, men de skal selvfølgelig  spille efter de samme regler som alle andre" siger Knud Brix.

Og som sådan vil sagen også blive opfattet i DJ, som kommer til at føre en eventuel retssag for Knud Brix.

Bloggerne – blandt andre Rune Engelbrecht – klager over, at Knud Brix ikke i stedet for det formelle brev nøjedes med at ringe til Kim Møller for at bede ham fjerne artiklen.

"Til gengæld svarede Kim Møller så igen ved at lægge mit brev på nettet komplet med mine kontooplysninger, og det var først, da jeg fortalte ham, at det er i strid med straffeloven, at han fjernede oplysningerne," siger Knud Brix, som sagtens kan forestillet sig, at sagen kunne være endt i mindelighed.

"Men det var Kim Møller øjensynligt ikke indstillet på, da jeg talte med ham i telefonen," siger han.

Kim Møller er på sin side glad for den støtte, han har fået fra blogverdenen.

"Jeg tror, jeg får støtte, fordi folk ser det som en politisk sag, der handler om at stoppe min kritik mere end det handler om ophavsret," siger han.

Læs Fotograf kræver 1.500 kroner i erstatning fra blogger hos Pressefotografforbundet.

Læs mere fra Rune Engelbrecht på humanisme.dk

Find flere blogindlæg og artikler om sagen hos Overskrift.dk.

 

1 Kommentar

Jan Eskildsen
14. JUNI 2007
Uriasposten og ophavsretten

Artiklen kunne tydeligt læses, så der er tale om en klar overtrædelse af lov om ophavsret.

Her er den

http://cc.msnscache.com/cache.aspx?q=8188783060078&lang=da-DK&mkt=da-DK&

Uriasposten nasser på samtlige medier ved at tage citater, som indehaveren bruger i sin højrekonservative kamp mod alt og alle. Normalt er de konservative vist kendt for at lov er lov, og at lov skal holdes, men åbenbart ikke Kim Møller.