Bloggere bag nyt medie: Vi skaber vores egen legeplads

Annegrethe Rasmussen-sagen og pressede freelancevilkår får en række journalister til at starte nyt blogmedie. Skribenterne bidrager uden honorar, og der er ingen betalingsmur. »Vi vil hellere skrive gratis for os selv end for papiraviser med kæmpe overskud,« siger medstifter Signe Wenneberg
  • Kamilla Bryndum
    »Medierne er pressede, og det er jo klart, at de første, det pres går ud over, er freelancerne. Men vi har så meget at give, og vi har så stor lyst til at skrive,« siger Signe Wenneberg, medstifter af det nye blogmedie POV International.
01.02.2016 · 14:12

»Det er rigtig dyrt at drive en avis, men det er jo smadderbilligt bare at lave en WordPress-blog. Så det har vi egentlig bare gjort.«

Sådan siger Signe Wenneberg, journalist, blogger og medstifter af et nyt digitalt blogmedie. Mediet hedder POV International og er netop gået i luften i dag. Bag det står ud over hende selv freelancejournalisterne Annegrethe Rasmussen og Morten Bay.

»Medierne er noget helt andet i dag, end de var for 20 år siden. Det er ikke den legeplads længere, som det har været. Og så må man jo skabe sin egen legeplads,« siger Signe Wenneberg om motivationen for at starte POV International.

Lige nu har mediet 23 freelanceskribenter tilknyttet, der alle dyrker egne stofområder og har hver deres vinkel på diverse aktuelle temaer.

Annegrethe Rasmussen-sagen var en øjenåbner 

Freelancernes vilkår i det danske medielandskab er en vigtig del af årsagen til, at der er behov for POV International, fortæller Signe Wenneberg:

»Medierne er pressede, og det er jo klart, at de første, det pres går ud over, er freelancerne. Men vi har så meget at give, og vi har så stor lyst til at skrive - og de ting passer ikke rigtig sammen, for vi kan jo ikke komme til fadet,« siger hun.

Hun lægger heller ikke skjul på, at sagen om freelancer og USA-korrespondent Annegrethe Rasmussen, der i december sidste år blev anklaget for at have plagieret og skrevet af fra udenlandske medier, blev dråben, der fik bægeret til at flyde over. Sagen førte til, at en række medier opsagde deres samarbejde med freelancejournalisten.

»Der var mange af os, der var meget rystede over Annegrethe Rasmussen-sagen. Hele den måde, mediebosserne behandlede Annegrethe Rasmussen på, det var at behandle alle freelancere på den måde. Det var en kæmpe øjenåbner for os, hvor vi bare tænkte: Jamen, så må vi gå i en helt anden retning,« siger Signe Wenneberg. 

»Sådan startede Huffington Post jo også«

Skribenterne bidrager frivilligt til POV International, og mediet vil hverken have betalingsvægge eller tvungent abonnement. Til gengæld kan brugerne via en knap i bunden af artiklen betale den enkelte skribent direkte, hvis de har lyst.

Hvorfor vælger skribenterne at arbejde gratis for jer, når de jo i forvejen som freelancere er pressede i mediemarkedet?

»Fordi vi kan jo godt lide at skrive. Og vi vil jo hellere skrive gratis for os selv end for papiraviser med kæmpe dokumenterbare overskud. Hvorfor skulle vi skrive gratis for Politiken og høre på deres klagesang om, at det er de nødt til, når de kommer ud med kæmpestore overskud? Så vil vi da hellere have en fest og lave vores egne spalter,« siger Signe Wenneberg.

Men gør I ikke jer selv skyldige i det, I kritiserer de andre for at gøre?

»Jeg tror, du har overset, at der er en betalingsmodel her. Uden sammenligning, men sådan her startede Huffington Post jo også. Jeg skriver også for Huffington Post, og der får jeg heller ikke betaling. Men vi er jo kommet derud - og det er jo der, hvor de gamle klassiske medier har bragt os ud – hvor vi har lavet nogle andre forretningsmodeller for os selv,« siger hun.

Udveksler en anden form for kapital

Signe Wenneberg understreger, at det er lysten, der driver værket:

»Jeg har for eksempel siddet oppe hele natten i går nat for at skrive en artikel til POV, og jeg syntes, det var sjovt. Men jeg får ingen penge for det, og det gør jeg heller ikke, når jeg skriver for Huffington Post. Men jeg synes, det er sjovt, fordi jeg gerne vil være en del af noget større. Men jeg har ikke lyst til at levere en gratis tekst til de gamle mediehuse, som bare vælger at køre det som en business,« siger hun.

Men Huffington Post er vel også et medie, der tjener ret godt. Hvorfor synes du, det er sjovt at skrive gratis for dem?

»Fordi der er noget, der hedder en anden form for kapital. Og det, de giver mig, det er fuldstændig ubetaleligt. De giver mig jo en social kapital. De er også enormt søde og venlige over for mig. I modsætning til, hvordan danske medier behandler Annegrethe Rasmussen. Den sociale kapital, der ligger i at være venlig og give efterkritik og dele, er en anden form for kapital,« siger Signe Wenneberg.

Hun understreger, at stifterne ikke tjener penge på, at skribenterne skriver gratis på POV International.

Vil eje egne Facebook-posts 

Inden længe ser det nye Zetland dagens lys, og sidste år gik mobilmediet Føljeton i luften. Modsat POV, der hverken har betalingsmur eller abonnementsbetaling, er både Zetland og Føljeton bygget op omkring mediestøtte og brugerbetaling.

Men POV skal ikke ses som en konkurrent til de andre nye medier, siger Signe Wenneberg:

»Vi er ikke nogen konkurrent, der går ind og underbyder Føljeton eller Zetland eller alle de andre nye. De har jo deres forretningsmodel, vi har en anden forretningsmodel. Vores er rock'n'roll og fest og farver. Vi har ikke søgt nogen penge nogen steder fra - vi synes bare, det er sjovt at skrive,« siger Signe Wenneberg. 

Men er I ikke med til at køre videre ud ad det spor, hvor man vænner brugerne til, at kvalitetsjournalistik ikke behøver at koste dem penge?

»Nej, vi kører faktisk videre ad et generøst social medie-spor. Jeg får jo heller ikke penge for mine lange posts, som jeg skriver på Facebook. Jeg har bare det problem, at Facebook ejer dem. Men nu ejer vi dem selv, og jeg kører bare videre ad det samme generøse spor, jeg har kørt i i årevis. Jeg giver og giver og giver. Fordi jeg tror, at hvis jeg giver meget, så får jeg meget. Det oplever jeg jo dagligt.«

 

Her er bidragyderne til POV International:

Asger Røjle Christensen

Bjarke Larsen

Christel Skousen Thrane

Haifaa Awad

Jacob Sabir

Jørgen Johannes Dalitz Dragsdahl

Kim Jong Andersen

Klaus Bo

Kristin Parello-Plesner

Lars Luplau

Margit Knoblauch

Monica Krog-Meyer

Nick MacGregor Sadolin

Philip Sampson

Stephanie Gaarde Caruana

Susanne Sayers

Trine-Maria Kristensen

Trine Nygaard Wibrand

Trine Thygesen Vendius

Uffe Gardel 

Signe Wenneberg 

Morten Bay 

Annegrethe Rasmussen

 

Kommentar

01/02/2016 - 14:50

Steven Snedker

Jeg ønsker POV al mulig held og lykke. Det ser god ud. Og økonomien er måske styg. men ikke helt forfærdelig.

Den redaktionelle produktionsstøtte giver hvert år et medie som Computerworld 2,8 millioner kroner. Det er ca. 1.000 kroner pr. artikel.
1.000 kroner pr. artikel er ikke nok til tung graver-journalistik, men nok til mange mildere former for journalistik. Så hvis POV
* erklæres egnet til støtte på niveau med gammelmedierne
* får lidt penge i PayPal-blikkoppen og
* bøfler nogle Irma-annoncer på
er POV samlet set en bedre forretning for skribenterne end utaknemligt, lavt betalt freelanceri for Facebook eller gammelmedierne.

Detaljer i
http://vertikal.dk/hvad-jeg-laerte-af-soege-mediestoette-2015

01/02/2016 - 16:20

Bjarke Larsen

@Jens Eriksen Hansen: POV International er ikke befolket med politisk korrekte holdninger, hvis du dermed mener, at vi ligger inden for samme politiske spektrum, og at der er emner, vi holder os tilbage fra at skrive kritisk om. Tværtimod spænder gruppen af skribenter (som jeg er en af) meget bredt i holdningen til såvel politiske som andre emner, og adskillige af dem/os er kendt for at være særdeles ukorrekte i forskellige sammenhænge.

01/02/2016 - 18:12

Anders Hede

Uffe Gardel er vel den eneste med bare lidt blå profil, ellers slår det mig som mange erklærede venstreorienterede. Det kan også være fint, men pluralisme havde været sjovere.

Ellers bliver det nemt provensionelt republikansk Trumpbashing og deslige. Men pøjpøj

01/02/2016 - 19:11

Lars Luplau

Jeg stemte blåt ved sidste valg. Ikke at jeg er decideret stolt af det...

01/02/2016 - 20:34

Dav Jacobsen

Nu har jeg ikke selv været i udlandet, men jeg er da ret sikker på, at jorden er flad.

Kunne vi - Anders Hede - vente med at lufte vores fordomme, til vi har set, hvad de skriver?

01/02/2016 - 20:43

Susanne Sayers

Anders - jeg tror, at det er en meget hurtig og ikke ganske præcis definition af vores politiske spektrum.

02/02/2016 - 06:55

Søren Ask Nielsen

Det lyder som et spændende projekt. Det glæder jeg mig til at følge. Held og lykke

02/02/2016 - 22:54

Signe Wenneberg

Tak for kommentarer... Vi holder af biodiversitet. Også i skribentgruppen. Godt nok mange forskellige mennesker og holdninger her. Og faktisk også meget blandet etnicitet og køn, nu jeg tænker over det...

Seneste jobopslag

CRM konsulent i Børnecancerfonden - bliv en styrke for børnene

Børnecancerfonden
Ansøgningsfrist: 08.05

SoMe-redaktør til Vi Unge

Aller Media
Ansøgningsfrist: 25.04

Udviklingsorienteret redaktør til Mandag Morgen

Mandag Morgen
Ansøgningsfrist: 10.05

Nyhedsjournalist til DR Fyn

DR
Ansøgningsfrist: 22.04

DR Østjylland søger reporter

DR
Ansøgningsfrist: 23.04

Studentermedhjælp til kommunikation

Grundejerforeningssekretariatet Ørestad
Ansøgningsfrist: 25.04

KVINFO søger presse- og kommunikationsansvarlig

Kvinfo
Ansøgningsfrist: 23.04

Nyhedsvært til DR Nordjylland

DR
Ansøgningsfrist: 25.04

Chef til B&U

DR
Ansøgningsfrist: 29.04

Chefkonsulent og teamleder for seks kommunikationsrådgivere

Region Syddanmark
Ansøgningsfrist: 05.05

Kommunikatør i Greenpeace

Greenpeace Norden
Ansøgningsfrist: 25.04

Er du en skarp kommunikator med bundlinjefokus?

Mødrehjælpen
Ansøgningsfrist: 23.04

Pressekonsulent til Rigshospitalet

Region Hovedstaden
Ansøgningsfrist: 23.04

Udlandsreporter til Kristeligt Dagblad

Kristeligt Dagblad
Ansøgningsfrist: 23.04

Studentermedhjælp med flair for kommunikation

Ankestyrelsen
Ansøgningsfrist: 22.04

JOURNALIST TIL UGEAVISEN MIDTSYD

Jysk Fynske Medier
Ansøgningsfrist: 06.05

Forlagschef til Informations Forlag

Information A/S
Ansøgningsfrist: 22.04

Redaktionschef Printcentralen

Jysk Fynske Medier
Ansøgningsfrist: 22.04

Vil du svømme med på nyt succesmedie om vand?

Ingeniøren
Ansøgningsfrist: 23.04