Blog udpeger DR-kilden til lækage-sagen – Plummer bekræfter personalesag

Den borgerlig-liberale blogger Jarl Cordua hævder nu på sin blog at kende navnet på den DR-medarbejder, der lækkede en lydfil til Christoffer Guldbrandsen. Journalisten.dk har talt med vedkommende, der afviser at kommentere sagen. DR's generaldirektør, Kenneth Plummer: »Vi ser på det med stor alvor«

Den borgerlig-liberale blogger Jarl Cordua hævder nu på sin blog at kende navnet på den DR-medarbejder, der lækkede en lydfil til Christoffer Guldbrandsen. Journalisten.dk har talt med vedkommende, der afviser at kommentere sagen. DR's generaldirektør, Kenneth Plummer: »Vi ser på det med stor alvor«

Efter snart to ugers spekulationer om, hvem der står bag jæger-lækagen, er der nu bragt et konkret navn i omløb.

Den borgerlig-liberale blogger Jarl Cordua skrev således i går på sin blog, at han fra fortrolige kilder ved, at den unavngivne DR-medarbejder er Nils Giversen fra DR Dokumentar.

»Jeg har en kilde, jeg stoler på, der har fortalt mig, at det er sådan. Og i modsætning til Politiken og TV 2, så tager jeg også kilders fortrolighed alvorligt. Så derfor vil jeg ikke afsløre, hvem min kilde er,« siger Jarl Cordua til Journalisten.dk og tilføjer:

»Det er klart, det kommer ude fra DR. Derude ved de, hvem det er.«

Men er det så en kilde i DR, der har fortalt det til dig?

»Det vil jeg ikke sige, det er. Jeg hverken kan og vil. Men jeg synes, det er logisk, at oplysningerne må komme derude fra.«

Jarl Cordua, der er cand.polit. og mangeårig journalist og kommunikationsrådgiver (blandt andet hos Dansk Industri), lægger ikke skjul på sine motiver i sagen:

»Mit motiv er, at jeg kender Jakob Winther. Ikke privat. Han er en bekendt. Og jeg er fra start af overbevist om, at han er uskyldig i den her sag. Jeg er drevet af afsky for pressens lemmingeeffekt og politikeres blodtørst. Derfor synes jeg det er vigtigt, at der kommer andre oplysninger frem.«

Nils Giversen, der var tilrettelægger på Den Hemmelige Krig sammen med Christoffer Guldbrandsen og senest Cavlingnomineret for filmen "SOS – fanget af pirater", var i går ikke at træffe. Først i dag lykkedes det Journalisten.dk at træffe ham.

Nils Giversen ønsker dog ikke at kommentere sagen. Ej heller hvorvidt han har medvirket til at optage samtalen og videregive lydfilen. Beskeden er blot, at han ingen kommentarer har lige nu.

Journalisten.dk har desuden siden i går forsøgt at få en kommentar fra Christoffer Guldbrandsen, men han har ikke reageret på vores henvendelse.

Mandag oplyste DR i øvrigt i en pressemeddelelse, at det var en DR-medarbejder, der i hemmelighed optog og lækkende en lydfil til filminstruktør Christoffer Guldbrandsen. I den forbindelse afviste DR dog at sætte navn på vedkommende. Og Jarl Corduas blog ændrer Ikke på det forhold, fastslår generaldirektør i DR, Kenneth Plummer, i dag over for Journalisten.dk.

Bloggeren Jarl Cordua skriver i sin blog, at han fra en fortrolig kilde ved, at kilden i DR er journalisten Nils Giversen. Passet det?

»Der kører en personalesag nu, og jeg kan ikke kommentere på personaleforhold – før personalesagen er afsluttet. Så jeg kan hverken be- eller afkræfte det,« siger Kenneth Plummer til Journalisten.dk

Hvad sker der med medarbejderen?

»Det kan jeg ikke udtale mig om på nuværende tidspunkt, men vi ser på det med stor alvor.«

Hvad indebærer personalesagen?

»Det kan jeg ikke komme nærmere ind på.«

Journalisten.dk's blogger Teddy Østerlin Koch kritiserede i går, at DR ikke lægger beviserne frem.

Hvorfor ikke skabe klarhed over, om Jakob Winther er skyldig eller ej?

»Vi har ikke en kopi af den her lydfil. Den er lavet på noget lidt gammeldags udstyr – så den kan ikke findes i vores systemer. Og det er ikke lykkedes på nuværende tidspunkt at få den leveret tilbage fra medarbejderen eller advokat Anders Németh. Og jeg er begyndt at tvivle på, at vi får den.«

Du siger lidt gammeldags udstyr, hvad vil det sige?

»En håndholdt optager, som man sætter på telefonen. Og så kan du gemme filen på et USB-stik.«

I kunne være med til rense Jakob Winther?

»Filen er blevet til i strid med vores programetik, som er ret skrap i forhold til at bruge skjulte optagelser. Der er nogle krav om, at man skal søge skriftlige tilladelser hos sin chef på forhånd. Og så skal man desuden i ansøgningen kunne argumentere for, at det er absolut nødvendigt. Der er også andre forhold i vores programetik, som ikke er overholdt i den her sag.«

Så I ville ikke kunne bringe lydfilen, mener du?

»Der er nogle ting, som jeg ikke kan dele med offentligheden, som gør, at vi mener, at vores regler for kildebeskyttelse er gældende her. Så der er to årsager til, at vi mener, at det ikke kan bruges i vores programvirksomhed, hvis det viser sig, at vi skulle få filen igen,« udtaler Kenneth Plummer.

2 Kommentarer

Frederik Hansen
13. FEBRUAR 2010
Re: Blog udpeger DR-kilden til lækage-sagen – Plummer bekræfter
Kan vi få en forklaring fra DR og Plummer: Hvorfor offentliggøre en fortrolig researchsamtale med Jacob Winther - og derefter nægte at offentliggøre en anden fortrolig researchssamtale. 
Thomas Maxe
11. FEBRUAR 2010
Klapjagt på kolleger

Jeg forstår ikke, at DJ's medlemsblad vil deltage i klapjagten på navngivne journalister.
Når en DR-journalist er blevet part i en "personalesag", burde fagforeningen vel stå ved hans side i stedet for at puste til det bål, der er ved at blive tændt under ham.
Man kunne jo f.eks. forholde sig mere kritisk til Jarl's skyden med spredehagl efter navngivne "røde lejesvende" i DR i håb om, at han før eller siden rammer den rigtige kilde. Men det er måske kun Jakob Winther, det er synd for, når man bliver hængt ud, selv om der ikke er dokumentation for beskyldningerne?