Blog-mødommen er taget

I USA er en blogger blevet udsat for dødstrusler. Herhjemme har danske journalister også stået model til racistiske og injurierende personangreb.

I USA er en blogger blevet udsat for dødstrusler. Herhjemme har danske journalister også stået model til racistiske og injurierende personangreb.

ETIK. Hvis man er til en debataften i et lokalt forsamlingshus, er der grænser for, hvor meget man kan svine foredragsholderen til, før man bliver bedt om at pakke sine ting og gå hjem. Deltager man derimod i en debat på en blog, er der tilsyneladende ingen grænser for, hvor grov i mælet man kan tillade sig at blive.

Det har flere journalister herhjemme måtte sande. Facistsvin, ondskabsfulde mokke, lemminge-journalist, en skamplet for din stand. Tonen i debatten på flere nyhedsmediers hjemmesider er i nogle tilfælde blevet så grov, at de journalister, der har været udsat for de hårdeste angreb, i perioder har meldt sig helt ud og lukket for debatten på deres blogs.

I USA er det endda kommet så vidt, at en blogger er blevet udsat for dødstrusler, fordi hun havde slettet grove indlæg fra sin blog. Dødstruslerne fik ikke kun bloggeren Kathy Sierra til at holde op med at blogge. Truslerne skræmte hende til sidst så meget, at hun meldte afbud til en konference, hvor hun skulle have holdt foredrag.

Den grove tone i mange blogdebatter fik for et par uger siden to af Internettets foregangsmænd til at foreslå et sæt etiske regler for god takt og tone på blogdebatter. Sammen med Jimmy Wales, der skabte online opslagsværket Wikipedia, har Tim O'Reilly, der blandt andet har defineret begrebet Web 2.0, foreslået syv regler for god blogopførsel. Det har vakt opsigt, fordi de to er verdenskendte fortalere for, at brugerne frit leverer indhold.

Steffen Jensen, journalist på TV 2, er en af de journalister herhjemme, som er blevet udsat for ekstremistiske kommentarer på sin blog.

I begyndelsen var TV 2s Mellemøst-reporter ikke meget for at slette indlæg, selv om indlæggene var dybt racistiske og på kant med loven.

»Når jeg har slettet indlæg, har jeg haft ret dårlig samvittighed. Hele idéen med en blog er, at der skal være debat. Men jeg har slettet noget, som jeg synes var indvandrerfjendsk ud over alle grænser,« fortæller han.

Det endte med, at Steffen Jensen til sidst fuldstændig opgav at blogge efter indlæg fra Hizbollah-sympatisører, hvor der stod ting i stil med »Vi vinder« og »I bliver slagtet.«

»Hvis jeg skulle have sådan en udladning fanatisme, hver gang jeg skrev om Mellemøsten, gad jeg simpelthen ikke at spilde tid på at debattere på bloggen,« fortæller Steffen Jensen.

For at fanatikerne ikke skulle få det sidste ord er Steffen Jensen på opfordring fra andre bloggere igen aktiv og bruger nu bare slettefunktionen hyppigere, ligesom han også gør brug af en ny funktion på TV 2s hjemmeside, hvor man kan blokere for de værste kommentarer.

På Nyhedsavisens hjemmeside, avisen.dk, findes et af de mest omfattende bloguniverser i Danmark. Her er flere af avisens journalister blevet udsat for tilsvininger, som intet har med deres journalistiske arbejde at gøre, men udelukkende har været rettet mod deres personlige baggrund. Journalist Leny Malacinsky er en af dem, der på Nyhedsavisen er blevet udsat for de værste angreb. De fleste går på, at hun er jøde.

»I begyndelsen glædede jeg mig over at blogge. Til sidst orkede jeg det ikke mere, fordi kommentarerne blev så racistiske,« fortæller Leny Malacinski, der nu har lukket for kommentarer på sin blog, indtil der er kommet mere styr på debatreglerne.

En blogger beskyldte hende blandt andet for at skrive kritisk om Ungdomshusets brugere, fordi det angivelig skulle være velkendt, at de unge havde antisemitiske holdninger.

»Jeg tror på, at gode blogregler giver gode bloggere. Hvis man sætter en lav standard,« siger hun.

Ifølge Leny Malacinski går de grove bloggere efter at finde et personligt motiv hos journalisten, hvis de er uenige med de citerede kilder.

»Selv om det er personangreb, tager jeg det ikke personligt, for det er ikke kun mig, det går ud over. Vi har også en muslimsk journalist, der får skudt alle mulige motiver i skoene, og de fleste af os har fået at vide, at vi er højreorienterede, venstreorienterede eller idioter,« siger Leny Malacinski.

Trine-Maria Kristensen er forfatter til en bog om weblogs og indehaver af virksomheden Social Square, der rådgiver virksomheder og organisationer om blogging. Hun mener, at det er helt nødvendigt, at den enkelte blogger styrer sin egen debat – og dermed også går ind og sletter indlæg, der er for grove.

»Hvis du bliver inviteret til debat i min dagligstue, ryger du også ud, hvis du tisser i potteplanterne. Jeg mener, at man skal lave en dagligstue-doktrin for, hvad man vil acceptere på sin blog. Hvorfor skulle man finde sig i noget på sin blog, som man ikke ville finde sig i andre steder?« spørger hun retorisk.

»Hvis ikke journalister og andre bloggere sletter de uacceptable indlæg, er der en risiko for, at der til sidst udelukkende er trolls – personer, som kun har som formål at ødelægge debatten – tilbage,« advarer Trine-Maria Kristensen, som selv blogger på hovedetpaabloggen.dk.

»Jeg tror, at man ødelægger debatten, hvis man lader de grove kommentarer stå, fordi de skræmmer andre folk væk,« siger hun.

På Nyhedsavisen havde man i begyndelsen ingen regler eller retningslinjer for, hvad læserne måtte bruge siden til.

»Vi er gået meget op i, at det ikke skulle være vores site, men brugernes. Vi har sat alt frit i tillid til, at folk ville have selvjustits nok til at sørge for en god tone. Det gik også ret godt, indtil for et par måneder siden, hvor vi begyndte at få nogle brugere, der gik efter manden frem for bolden,« siger web-chef Kristoffer Gravgaard.

Han vil ikke gå så langt som O'Reilly og Wales anbefaler i deres retningslinjer og dermed definere klare regler for, hvad der er god tone på bloggen. Men Graugaard har nu meldt ud, at indlæg til artiklerne vil blive slettet, hvis de ikke har noget med artiklen at gøre. Derudover må læsere og journalister selv slette kommentarer til deres egen blog, og læserne opfordres til at anmelde upassende indlæg og undlade at kommentere dem.

»Jeg tror, at det gælder om at have så få regler som mulig for at hjælpe debatten i gang. Vi vil hellere fjerne den smule ukrudt, der måtte være, frem for at opstille EU-direktiver for god opførsel,« siger han. /

Syv regler for takt og tone på bloggen

Jimmy Wales og Tim O'Reillys forslag til regler for god opførsel i blogdebatter.

Vi tager selv ansvar for det, vi skriver på bloggen.

Vi siger ikke noget i cyperspace, som vi ellers ikke ville sige.

Vi skal tage debatten privat, før vi gør det offentligt.

Vi skal reagere, hvis nogen bliver uretsmæssigt angrebet.

Vi tillader ikke anonyme kommentarer.

Vi skal ignorere web-trolde (bloggere, hvis eneste mål er at obstruere debatten, red.)

Vi opfordrer blog-værterne til at definere deres grænser.

Læs reglerne i fuld længde på http://radar.oreilly.com

Læs også: Journalisten.dk bygger om

1 Kommentar

Bjarne Thyregod
25. AUGUST 2009
Re: Blog-mødommen er taget

Da jeg indirekte er medvirkende i denne atrtikel vil jeg da gerne bidrage med den uredigerede sandhed - istedetfor en redigeret version.

 Om journalisten Leny Malacinski blev der ikke sagt noget som helst om hendes religion.

Jeg stillede spørgsmål om hvorvidt hendes deltagelse i en fremmed magts hær (Israels) ikke kunne have indflydelse på hendes holdning til Ungdomshusets brugere, der er kendt som støtter af Boycot Israel kampagnen.

Ikke med et ord blev anti-semitisme nævnt.

 I et andet  avis indlæg røbede Leny Malacinski det af retten skjulte navn på lægenfra Blekingegadesagen - igen spurgte jeg til om Lenys deltagelse i en krigsførende hær som var modpart til PFLP som lægen inddirekte støttede - var årsagen til denne meget aggresive journalistik.

 

Jeg har aldrig forholdt mig til semitisme/antisemitisme - jeg har forholdt mig til om en journalist som er deltager i en stats (Israels) krigsførelse - har en underliggende agenda når krigsmodpartens tilhængere tilsværtes.