Blødersagen: DR-tilrettelægger svarer igen på kritikken

Jakob Thygesen, tilrettelægger på programmet "Skandale - livsfarlig medicin" svarer nu igen på de anklager, en tidligere tilrettelægger har sendt af sted mod dokumentaren. Vi har blot fulgt en anden vinkel, siger Jakob Thygesen til Journalisten.dk.

Jakob Thygesen, tilrettelægger på programmet "Skandale – livsfarlig medicin" svarer nu igen på de anklager, en tidligere tilrettelægger har sendt af sted mod dokumentaren. Vi har blot fulgt en anden vinkel, siger Jakob Thygesen til Journalisten.dk.

I søndags sendte DR2 udsendelsen "Skandale – livsfarlig medicin". Dokumentaren handlede om den såkaldte bløder-sag. Efterfølgende angreb Jørgen Pedersen programmet i skarpe vendinger, og anklagede den for at indeholde "faktuelle fejl og alvorlige misforståelser". Jørgen Pedersen står bag dokumentaren "Den Menneskelige Faktor" fra 1991, der også handler om blødersagen.

Jakob Thygesen, tilrettelægger på "Skandale – livsfarlig medicin", svarer nu igen på kritikken.

»Jørgen Pedersen fremsætter en meget voldsom kritik uden at kunne underbygge den,« siger Jakob Thygesen til Journalisten.dk.

»Men jeg er ikke overrasket over, at kritikken kommer. Jørgen Pedersen har hele tiden sagt, at han vil gøre en sag ud af dette her, når programmet blev sendt,« siger han. Det bekræfter Jørgen Pedersen.

Jakob Thygesen og Jørgen Pedersen har da også været i kontakt med hinanden imens "Skandale…" blev produceret. Og hvis man spørger Jakob Thygesen, handler tvisten først og fremmest om, at han ikke har fulgt den vinkel, som Jørgen Pedersen ønskede.

Overfor Journalisten.dk fortæller Jørgen Pedersen, at han blandt andet er utilfreds med programmets behandling af lægen Mads Melbye. Lægen spillede ifølge Jørgen Pedersen en stor rolle i blødersagen og stod blandt andet bag et forskningsprojekt om blødere. Han medvirkede ikke i Jørgen Pedersens oprindelige dokumentar fra 1991. Jørgen Pedersen siger selv, at han gav udtryk for, at hvis ikke Thygesen lavede et konfronterende interview med Mads Melbye, ville han lave en sag ud af det efterfølgende.

Men ifølge Jakob Thygesen handler denne tvist mest af alt om, at han har kigget på nogle andre aspekter af sagen, end dem Jørgen Pedersen ønskede. Jakob Thygesen ønskede at kigge på myndighedernes håndtering af sagen og på, hvor mange blødere, man kunne have undgået at smitte med HIV.

»I den kontekst var Mads Melbye en relevant figur, der var med til at påvise sammenhængen mellem blødernes medicin og HIV-smitten. Men det var ikke relevant at konfrontere Mads Melbye om hans rolle, på den måde, som Jørgen Pedersen gerne så det,« fortæller Jakob Thygesen til Journalisten.dk.

Adspurgt om han vil udpege de faktuelle fejl i udsendelsen, peger Jørgen Pedersen på et brev, udsendelsen citerer. I "Skandale – livsfarlig medicin" omtaler lægen Mads Melbye et brev han sendte til Sundhedsstyrelsen tilbage i 1980'erne. Det brev mangler Jørgen Pedersen at se et bevis for, eksisterer.

»Jeg blev meget overrasket, da jeg hørte om det brev, for jeg vidste ikke, at det fandtes. Man ser det heller ikke i programmet,« siger Jørgen Pedersen til Journalisten.dk.

»Jeg ville aldrig i et dokumentarprogram omtale et så vigtigt dokument uden at vise det, og jeg synes det er en grov fejl at fortælle om et dokument, man ikke har set,« siger Jørgen Pedersen

Jakob Thygesen erkender, at han aldrig har set brevet. Men han har fået bekræftet brevets eksistens af journalisten Poul Birch Eriksen, der dækkede bløder-sagen dengang.

»Desuden er det en mærkelig detalje at fokusere på. Det, der stod i brevet, offentliggjorde Mads Melbye alligevel i lægetidsskriftet The Lancet.«

Jørgen Pedersen er også vred over den måde, blødernes holdning til Mads Melbyes forskning bliver fremstillet på.

»Det er en fejl, når man lader to blødere sidde i programmet og fortælle om blødersygdommen, men undlader at fortælle, at de i det oprindelige program retter heftig kritik mod Mads Melby,« siger Jørgen Pedersen.

Men det er vel ikke en faktuel fejl at man undlader at tage nogle ting med?
»Set med mine øjne, som dokumentarist, er det en faktuel fejl, at man ikke fortæller om den sønderlemmende kritik, bløderne havde dengang,« siger Jørgen Pedersen.

Derudover mener Jørgen Pedersen også, at det er forvansket, at Thygesens udsendelse fremstiller det som om, bløderne var jublende glade for den forskning, der blev lavet. Jakob Thygesen mener dog ikke at hans udsendelse bærer præg af, at bløderne var jublende glade.

Jørgen Pedersen fortæller at han snakkede med Jakob Thygesen om disse kritikpunkter, mens den nye dokumentar blev produceret. Han har ventet med at offentliggøre sin kritik til efter udsendelsen blev sendt, da det ellers ville virke som pression, mener han.

Jørgen Pedersen udsendte via Dansk Journalistforbund en pressemeddelelse med sin kritik i mandags. I pressemeddelelsen er to spor – kritik af det, Pedersen kalder "faktuelle fejl" og kritik af det, han betragter som en krænkelse af sin ophavsret. Dansk Journalistforbund støtter kun Jørgen Pedersen i hans kritik på det ophavsretlige område, har de siden præciseret over for Journalisten.dk.

Journalisten.dk forsøger at indhente en uddybning fra Dansk Journalistforbund i forhold til ophavsretten.

0 Kommentarer