Bliv klog i din ferie

Gå på udstilling i din ferie! Journalisten har fundet 12 steder i Europa, hvor journalister, grafikere og fotografer kan bade i inspirationens vandhuller på sommerens rejser.TIPS. »Alle rejser har deres fordele. Hvis den rejsende tager til et bedre land, kan han lære at forbedre sit eget, og hvis skæbnen fører ham til et værre, kan han lære at værdsætte det, han har.«

Gå på udstilling i din ferie! Journalisten har fundet 12 steder i Europa, hvor journalister, grafikere og fotografer kan bade i inspirationens vandhuller på sommerens rejser.

TIPS. »Alle rejser har deres fordele. Hvis den rejsende tager til et bedre land, kan han lære at forbedre sit eget, og hvis skæbnen fører ham til et værre, kan han lære at værdsætte det, han har.«

Sådan skrev Dr. Samuel Johnson efter en tur til de Skotske øer. Ud over at være journalist og forfatter til den store engelske ordbog var Samuel Johnson en af de mest citerede personer i engelsk presse i 1800-tallet, og i dag er han stadig lidt af en kultfigur. I London kan man besøge hans hus på Gough Square 17.

Børnevenligt

Længere sydpå i Tyskland kan man roligt tage børnene med på Deutsches Zeitungsmuseum i Saarbrücken. Her kan man følge avisens historie fra begyndelsen til i dag, kigge på gamle trykkemaskiner, og børnene kan lave deres eget avispapir. Indtil den 16. juli gør særudstillingen »Bilder im Kopf« sig bemærket ved at være en fotoudstilling uden fotos, men med beskrivelser af berømte pressebilleder.

Længere østpå i Warszawa, i det fine lille Karikaturmuseum, er billederne ikke censureret bort. Her bliver både kommunister og de nyere magthavere taget under kærlig behandling af de dygtige polske tegnere, som også boltrer sig lidt uden for Warszawa på Wilanowslottet. På slottet ligger verdens første plakatmuseum, som rummer over 50.000 plakater af polske og udenlandske kunstnere. Polske plakater er vidt berømte, måske fordi plakatdesign er en kunstform, der bliver taget alvorligt som selvstændig genre i Polen. Man kan f.eks. være professor i plakatdesign.

700 tegneserieforfattere
På den anden side af kanalen ligger tegneseriernes land Belgien. I forhold til sin størrelse er Belgien det land i verden, der har flest tegneserieforfattere (700) og naturligvis et af verdens største tegneseriemuseer Centre Belge de la Bande Dessinée i Bruxelles, som breder sig over 4.000 kvadratmeter. Centret har en fast udstilling, men indtil den 17. september vises også en særudstilling med en af Goscinnys protegeer Marcel Gotlib, som skabte uforglemmelige skikkelser som hunden Gai-Luron, Hamster Jovial og Pervers Pépère (Perverse Bedstefar!).

I Berlin kan man fortsætte i det kinky spor ved at besøge Helmut Newton Museet i Jebensstrasse 2. Helmut Newton, som excellerede i modefotos af kvinder med meterlange ben og næsten lige så høje stiletter, var så banebrydende og original, at han er anerkendt som kunstfotograf. Han var jøde, flygtede fra Hitlers Berlin i 1938 og levede resten af sine dage i Australien, USA og Frankrig. I oktober 2003 forærede han byen Berlin sit livsværk, hvorefter han døde fire måneder efter i en bilulykke.

Det er skønt
Hvis Polen er førende i plakatdesign, har Frankrig altid været det inden for fotografiet, ikke mindst fordi verdens første foto blev taget i Frankrig i 1826. Siden har Frankrig produceret talrige sværvægts-fotografer, og de fleste kan ses på Maison européenne de la Photographie i Paris. Her har Cartier-Bresson, Doisneau og Lartigue syv etager at brede sig på sammen med bl.a. Avedon, Penn og Mapplethorpe. Hvis det ikke er nok, kan man smutte hen om hjørnet til Hotel Sully, hvor Mission du Patrimoine Photographique holder udstillinger med vekslende fotografer. Jacques-Henri Lartigue (hvis billeder man kan se her på siden) optræder også på et lille museum i Mougins i nærheden af Opio, hvor han boede. Selv om han var en verdensberømt fotograf, er de fleste af hans fotos privatbilleder fra en relativt sorgfri tilværelse i en velhavende familie. Det viser bare, at stor kunst ikke altid kommer af smerte, men lige så godt kan komme af ren og skær ferieglæde.

»Det er skønt, skønt!« udbrød Lartigue, da han første gang prøvede at fotografere. »Intet vil nogen sinde være lige så sjovt. Jeg vil fotografere alting!« Og det gjorde han så. God ferie og husk kameraet!

Knækkede æggeskaller

London er et af de steder, hvor man kan »lære at forbedre sit eget«, altså blive inspireret til fornyelser derhjemme. I Great Newport Street 5 & 8 finder man The Photographers' Gallery, hvor de nye og vilde fotografer udstiller. Indtil den 9. juli er det Rinko Kawauchi og Marketa Othová, der har gang i nogle knækkede æggeskaller og store sorthvide billeder af træer.

Hvis man synes, kunstfotografi er lidt for højtflyvende, var det måske en ide med en rundtur på BBC Television Centre i Wood Lane. Rundturen kan vare op til to timer, og ikke to ture er ens, for BBC er en »arbejdende bygning«, som der står på deres hjemmeside. Forudbestilling er nødvendig. London byder også på særudstillingen på The British Library »Front page – celebrating 100 years of the British Newspaper«, hvor man kan se avisforsider fra de sidste 100 år med overskrifter som 'He lied and lied and lied' (om Jonathan Aitken, tidligere konservativ minister), 'Titanic sunk – no lives lost', og 'King Elvis is Dead'.

0 Kommentarer