Blæst om elevers betaling for tv-uddannelse

 Hård kritik af ny tv-uddannelse under dk4. Blandt andet på grund af elev­betaling på 10.000 kroner per semester. Gebyret eksisterer ikke, men er en del af ansøger-sorteringen, siger uddannelsens leder. TV-UDDANNELSE. Mandag den 16. august begyndte de første otte elever på den et-årige tv-medarbejder-uddannelse på Det Danske TV-Akademi, der hører under tv-stationen dk4. Uddannelsen kritiseres af folk fra tv-branchen. Blandt andet fordi eleverne - ifølge akademiets hjemmeside - skal betale 10.000 kroner per semester.

 

Hård kritik af ny tv-uddannelse under dk4. Blandt andet på grund af elev­betaling på 10.000 kroner per semester. Gebyret eksisterer ikke, men er en del af ansøger-sorteringen, siger uddannelsens leder.

 

TV-UDDANNELSE. Mandag den 16. august begyndte de første otte elever på den et-årige tv-medarbejder-uddannelse på Det Danske TV-Akademi, der hører under tv-stationen dk4. Uddannelsen kritiseres af folk fra tv-branchen. Blandt andet fordi eleverne – ifølge akademiets hjemmeside – skal betale 10.000 kroner per semester.

»Vi bør værne om, at Danmark har et uddannelsessystem for alle. Økonomi skal ikke afgøre, om unge kan blive det, de ønsker,« mener konsulent i Film- og TV-arbejderforeningen (FAF), Margrethe Bøje.

Peter Bloch fra Dansk Journalistforbunds (DJ) uddannelsesudvalg mener, at dk4 stikker unge blår i øjnene med uddannelsen.

»De unge betaler 10.000 kroner per semester for en uddannelse, der ikke fører til noget som helst. Dk4 er den eneste tv-station, der bruger de jobfunktioner, der indgår i uddannelsen. Derfor er det at bilde folk noget ind, når dk4-folkene hævder, at uddannelsen fører til et egentligt job i branchen. For at sige det pænt stikker de folk blår i øjnene. For at sige det mindre pænt er det svindel,« siger han.

Næstformanden i TV-GRUPPEN under DJ, Sven Bloch, kalder tv-medarbejder-uddannelsen for en underminering af uddannelsessystemet.

»Det er galimatias, som underminerer de godkendte erhvervsuddannelser, at unge skal betale for en privat uddannelse. Men dk4-folkene er smarte. De får engagerede medarbejdere, som oven i købet betaler tusinder af kroner for at gå der,« mener Sven Bloch.

Steen W. Pedersen, der er leder af Det Danske TV-Akademi og programchef på dk4, siger, at deltagergebyret er et led i sorteringen af ansøgere. I virkeligheden skal de studerende ikke betale for uddannelsen, fortæller han.

»De studerende skal brænde for uddannelsen, og vi har sorteret kraftigt for at finde de bedst egnede. I den proces er det et dødgodt parameter, at de studerende på forhånd har sagt ja til at tage uddannelsen, selv om deltagergebyret på 10.000 kroner tilsyneladende er et vilkår for at gå her. Vi har meddelt dem, vi har optaget på studiet, at de ikke skal betale for at gå her,« siger han.

– Det lyder mærkeligt, at I oplyser et deltagergebyr, som I alligevel ikke kræver ind?

»Jeg synes ikke, det lyder mærkeligt. Gebyret står også i elevernes studiemappe, selv om de ikke skal betale det. Gebyret er som sagt en del af vores sortering af ansøgerne.«

Det falske deltagergebyr skal i følge Steen W. Pedersen forhindre, at dk4 får op mod 500 ansøgninger. Efter gebyret som første grovfilter er det kun de mest seriøse, der henvender sig, mener han.

Et andet ankepunkt for kritikerne er, at dk4 efter deres mening med uddannelsen retter de lokkende projektørlys mod de mange unge, der karrieredrømmer om medierne.

»Uddannelsen sigter mod de unge, der ikke kan finde en praktikplads på de etablerede tv-uddannelser, eller som ikke er kommet ind på Filmskolen eller journalistuddannelsen. De vil derfor arbejde meget hårdt for at komme ind i branchen – dk4s uddannelse kan være genvejen,« mener Peter Bloch.

Margrethe Bøje fra FAF mener også, at dk4 med tv-medarbejder-uddannelsen drysser stjerneglimmer i øjnene på de unge.

»Alle unge, der har haft et videokamera i hånden, drømmer om at arbejde med film og tv. De tror, at den verden er fantastisk glamourøs. I deres ører lyder dk4s uddannelse forjættende,« siger hun.

Det Danske TV-Akademi har i optagelsesprocessen lagt vægt på at optage modne studerende med tv-talent – i stedet for unge mediedrømmere, siger Steen W. Pedersen.

»Vi er godt klar over, at mange unge drømmer om at arbejde med medier. Med alderen kan de bedre vurdere, om det er en drøm eller et reelt ønske. Derfor er vores studerende fra 22-23 år og opefter. Vi giver dem mulighed for at snuse til tv-verdenen og prøve deres evner af. De færreste går på uddannelsen for at blive studieværter,« siger han.

* TV-medarbejder-uddannelsen
'TV-medarbejder' er en ny et-årig uddannelse på Det Danske TV-Akademi, der deler adresse i København med produktionsselskabet PrimeVision og den landsdækkende tv-kanal dk4, der sendes via kabel og satellit.

Uddannelsen optager efter optagelsesprøve og samtale maksimalt 20 studerende per år. Det første hold har otte elever. Optagelseskravet er studentereksamen, hf eller tilsvarende uddannelse – eller andre relevante kvalifikationer.

Uddannelsen er ikke SU-berettiget, men på andet semester kan de studerende få løn for deres arbejde. De studerende er garanteret en praktikplads – de fleste på dk4 og PrimeVision.

Uddannelsen omfatter grundlæggende indføring i følgende funktioner: Producer, producerassistent, kameraoperatør, lydtekniker, lyssætningstekniker, redigeringstekniker, regissør/dekoratør, programtilrettelægger, studievært/redaktion, tv-grafiker og virksomhedsdrift.

Undervisere på uddannelsen bliver primært ansatte på dk4 og Prime­Vision, som til workshops suppleres med folk udefra.

Læs mere på: www.tvakademiet.dk

 

0 Kommentarer