»Bladtegnere er ilt til demokratiet«

Anders Jerichow kalder i sin nye bog bladtegnere for pressefrihedens yderste forpost. Formanden for bladtegnerne siger til Journalisten.dk, at tegnere i hele verden har brug for støtte fra de journalistiske forbund.

Anders Jerichow kalder i sin nye bog bladtegnere for pressefrihedens yderste forpost. Formanden for bladtegnerne siger til Journalisten.dk, at tegnere i hele verden har brug for støtte fra de journalistiske forbund.

»Vi har brug for politiske bladtegninger. De er som ilt til demokratiet og pressefriheden. Og når tegnere censureres, står skrivende journalister snart for tur. De står simpelt hen yderst på planken i alt for mange samfund.«

Sådan siger Anders Jerichow, seniorkorrespondent på Politiken, i dag til MediaWatch.dk. Han har interviewet bladtegnere fra hele verden til sin nye bog "En verdensrejse i tabuer – Bladtegnere i et globalt minefelt". Rejsen har efterladt Jerichow med opfattelsen af, at bladtegnere ikke bliver beskyttet i lige så høj grad som journalister.

»Selv om de ofte er sjove, skylder vi at tage dem alvorligt. Alligevel tøver mange af de store internationale menneskeretsorganisationer og for den slags skyld det internationale journalistforbund med at tage politiske bladtegnere alvorligt,« siger han til MediaWatch.

De danske tegnere har langt bedre forhold end i andre lande, understreger formand for Danske Bladtegnere Claus Seidel. Og det har meget at gøre med tegnernes tilknytning til journalistforbundet.

»Vi har en støtte i form af forbundet, som rigtig mange andre ikke har. Vi ville være stillet væsentligt dårligere uden den forbindelse. Men generelt er bladtegnere rundt omkring i verden ikke tilknyttet de journalistiske forbund,« siger Claus Seidel til Journalisten.dk

Man behøver ikke at kigge længere end til Norge, hvor bladtegnerne er i et forbund for sig selv. Men med så få i et forbund har man begrænset slagkraft. Og for bladtegnere i lande, hvor ytringsfriheden er under pres, kunne hjælp fra journalistforbundet betyde meget.

»Vi i Danmark får støtte, som rigtig mange andre ikke oplever at få. Det gør en stor forskel når vi løber ind i problemer. Juridisk har vi for eksempel en helt anden tyngde med det store forbund i ryggen,« siger Claus Seidel.

Det er svært at skrive en bog om bladtegnere uden at berøre Muhammedkrisen. Anders Jerichow siger til MediaWatch, at krisen udløst af Jyllands-Postens tegninger ikke nødvendigvis har udløst selvcensur, men eftertanke hos tegnerne. Og det er et gode, mener Claus Seidel.

»Alle har skærpet opmærksomhed, og det er jo kun en kvalitet. I det hele taget forholder tegnerne sig mere til det de laver, end de måske gjorde for fem år siden. Og en større skarphed og en større indsigt kan jo aldrig være af det ringe.«

0 Kommentarer