Bladtegner-formand: »Vi vil gå på barrikaderne«

Der var god stemning og massivt fremmøde - mere end hvert tredje medlem deltog - selv om Danske Bladtegneres generalforsamling var under beskyttelse af politi. I 2015, som markerer tiåret for Muhammed-tegningerne, vil formanden gå markant ind i debatten for at forsvare bladtegneres ret til hån og satire

»Du har lige brugt et par timer i et af Nordeuropas mest gennemsikrede steder,« sagde en med et smil, da Journalisten forlod Danske Bladtegneres generalforsamling i DJ's mødelokaler onsdag eftermiddag.

Foran bygningen holdt patruljevogne parkeret, og der stod godt en håndfuld betjente.

Indenfor skulle Danske Bladtegnere afholde generalforsamling, og den massive beskyttelse skyldtes ifølge formand Lars Refn, at Muhammed-tegner Kurt Westergaard var blandt deltagerne.

Hvert tredje medlem mødte op

Men hvis man troede, at den seneste tids angreb på ytringsfriheden kunne få bladtegnerne til at blive væk fra deres årlige generalforsamling, så tog man fejl. Tværtimod.

Omtrent 20 tegnere var mødt op. Det er mere end hvert tredje medlem af den lille specialforening.

»Men jeg måtte da lige tale med min kæreste om det først,« som et af foreningens nye medlemmer sagde til Journalisten.

Tak til DJ-formanden

Stemningen var god og fri på generalforsamlingen. Her startede formand Lars Refn med at sige en personlig tak til DJ-formand Mogens Blicher Bjerregård, som deltog i første halvdel af mødet. Bjerregård stopper til april som formand efter 16 år.

»Jeg vil gerne sige dig stor tak, fordi du siden 2005 har været en slags lynafleder for Muhammed-tegnerne. Du og jeg har ikke altid været enige om, hvordan tingene skulle gribes an, eller hvordan pointerne til pressen skulle slibes af. Men du har virkelig været der for os,« sagde Lars Refn.

Mogens Blicher Bjerregård takkede for ordene:

»I har i den grad og om nogen kæmpet for pressefriheden og ytringsfriheden,« sagde han.

Satiren er truet af terror

Under sin beretning lagde Lars Refn stor vægt på truslen mod bladtegneres ytringsfrihed.

»Satiren er blevet truet af terror og deraf følgende selvcensur,« som han sagde i sine indledende bemærkninger.

Et af de arrangementer, som Danske Bladtegnere stod bag i det forløbne år, blev husket med triste miner. Det var et debatmøde under DJ’s Fagfestival i november, hvor DJ-medlemmerne kunne møde de to franske kolleger Camille Besse og Tignous. Sidstnævnte var tegner på Charlie Hebdo. ”Var” fordi han desværre var blandt de dræbte ved terrorangrebet mod det franske satireblad i januar.

Danske tegninger med til begravelsen

Tignous var samtidig ven af formand Lars Refn, som var tydeligt berørt, da han talte om attentatet i sin beretning.

»Vi blev virkelig ramt den dag. Som formand for Danske Bladtegnere følte jeg, at det var nødvendigt at gå i pressen og svare på de mange henvendelser. Jeg blev med ét slag specialist i Charlie Hebdo, både fordi jeg taler fransk, og fordi vi som gruppe har været med på et redaktionsmøde på Charlie Hebdo,« sagde han.

Flere repræsentanter for Danske Bladtegnere – heriblandt Refn – deltog ved Tignous’ begravelsesceremoni.

”Det var en spændende og velgørende dag for os. I var i virkeligheden alle med, i hvert fald de af jer, som har bidraget med tegninger i dagene efter angrebet. Jeg havde sendt vores tegninger ned til dem, og da vi kom ind på rådhuset, hvor mindehøjtideligheden foregik, var det vores tegninger, som blev vist på storskærm hen over kisten. Bagefter var vi med familien på kirkegården og jordfæste Tignous,” fortalte Lars Refn.

På barrikaderne i 2015

Tegningerne, som medlemmerne lavede, blev også bragt på hjemmesiden caricature.dk, som oplevede omkring 3.000 daglige besøgende i dagene omkring angrebet i Paris. Over halvdelen af besøgene kom i øvrigt fra Frankrig, fortalte Lars Refn.

Også da Refn kiggede frem mod 2015, fyldte ytringsfrihed og satiretegninger meget.

»Vi går ind i tiåret for Muhammed-tegningerne. Det kommer helt sikkert til at skabe opmærksomhed. Vi vil i Danske Bladtegnere deltage i debatten på godt og på ondt, for tiden er ikke til at dukke os. Hvis vi gør det, så vil vi alligevel stadig stå i skudlinjen hos både presse og politikere. Vi vil gå på barrikaderne i medierne for at forsvare vores fag, vores ret til at passe vores arbejde og retten til at håne og latterliggøre lige dem, vi og vores redaktører finder passende,« fastslog han.

9 nye medlemmer

Formanden kunne også fortælle flere gode nyheder i sin beretning, som intet havde med terror eller Muhammed-tegninger at gøre.

Dels har Danske Bladtegnere set en medlemsfremgang på næsten 20 procent (svarende til 9 personer).

»Det er ret godt skuldret i en periode, hvor de faglige fællesskaber ikke trives lige godt alle vegne. Det er resultat af en helt bevidst politik, hvor vi er begyndt at invitere håndplukkede folk til vores arrangementer, som vi mente kunne have interesse i arrangementet eller i foreningen,« sagde Lars Refn.

Genopliver bladtegner-pris

Dels har bestyrelsen besluttet at genoplive den såkaldte Cross-pris, som i sin tid bestod af en Cross-pen med modtagerens navn indgraveret. Nu genopstår prisen som ’Danske Bladtegneres Pentel-pris’, denne gang sponsoreret af den japanske pen-producent Pentel.

»Prisen blev i mange år givet til en særligt dygtig og fremgangsrig bladtegner. Nu genopliver vi den. Modtageren vil blive hyldet ved en reception den 30. april i Tivoli,« fortalte Lars Refn.

Formand Lars Refn blev genvalgt. Bestyrelsesmedlemmerne Bob Katzenelson, Camilla Wichmann og Erik Petri blev også genvalgt, og Adam O. blev valgt ind som nyt medlem. Bestyrelsen udpeger næstformand og kasserer blandt sine medlemmer.

Som suppleanter blev valgt Otto Dickmeiss, Gitte Skov og Henrik Flagsted.

0 Kommentarer