Bladet ’Musikeren’ fjerner artikler

Dansk Musiker Forbunds medlemsblad har skrevet om en mand, som flere kilder føler sig snydt af. Men mandens advokat mener, det er udokumenterede påstande og har truet redaktionen med en stævning. Det har nu fået dem til at fjerne artiklerne: »Jeg ville skrive den anderledes i dag,« siger journalisten bag

»Jeg er faktisk startet på jurastudiet efter den her sag, så jeg nu kan jeg forhåbentlig få helt styr på de her ting«.

Det er ikke hver dag, en journalist tager så drastisk en beslutning. Men det er ikke desto mindre det, journalist Morten Fischer fra Dansk Musiker Forbunds medlemsblad ’Musikeren’ har gjort, efter en sag der har betydet, at redaktionen i sidste uge fjernede en række af hans artikler fra deres hjemmeside.

Som man kan læse i en nyhed på bladets hjemmeside er det sket, efter redaktionen er blevet truet med en stævning, hvis de ikke fjernede artiklerne, som ifølge en kildes advokat indeholder udokumenterede påstande.

Ville ikke holde i retten

Sagen startede i 2007, hvor Morten Fischer i en række artikler skrev om en mand i musikbranchen, som flere af forbundets medlemmer havde følt sig snydt og svindlet af. Det skete blandt andet under overskriften ’Den mand er farlig’, hvor et medlem fortæller sin historie om mødet med manden.

»Artiklen fra 2007 afstedkom en henvendelse fra mandens advokat året efter. En daværende advokat hos os sagde, at så måtte vi fjerne artiklen, og efter lidt intern kamp valgte vi så at sløre artiklerne fra onlinebladet. Men af en uforklarlig grund dukkede de op igen, og vi fik en ny henvendelse vedrørende en stævning fra advokaten,« siger Morten Fischer, som fortæller, at ’Musikeren’ nu helt har fjernet artiklerne.

Betyder det, at han har ret i, at I har fremsat udokumenterede påstande?

»Ja, det har han jo til dels. Vi mangler de ting, der kan dokumentere det i en eventuel retssag. Og når det er der, vi bliver truet hen, så bliver vi nødt til at fjerne artiklerne og erstatte det med noget mere veldokumenteret, som kan holde i retten,« siger Morten Fischer.

Injurierende ord

Journalisten har forsøgt at få en kommentar fra advokaten Jens Rye-Andersen. Det har ikke været muligt, fordi han er bortrejst, men hans sekretær har sendt deres korrespondance med ’Musikeren’. Heraf fremgår det, at ’Musikeren’ ifølge advokatens klient har brugt ærekrænkende ord, som de ikke har dokumentation for.

På 'Musikeren' erkender Morten Fischer da også at have brugt nogle problematiske ord:

»Jeg interviewede et medlem, som fortalte om sine oplevelser med den pågældende mand, og ud fra dét og andre researchinterviews skrev jeg en artikel med ord som ’svindler’ og ’psykopat’ uden at have en lægediagnose for det. Det kunne være injurierende,« siger Morten Fischer, som har lært meget af sagen:

»Jeg ville skrive den anderledes i dag, så den blev mere objektiv og mindre værdiladet i ordvalget. På den måde bliver man hele tiden klogere,« siger Morten Fischer.

Et svært dilemma

I forhold til at skaffe dokumentationen for mandens påståede svindel har Morten Fischer dog svært ved at se, hvad han skulle have gjort anderledes.

»Vi har jo at gøre med en mand, som ifølge beskyldningerne lever af at svindle andre mennesker, så det er virkelig noget detektivarbejde, man skal ud i. Derfor var det medlemmernes historie, der skulle bære den hjem,« siger han.

Men har I forsøgt at forholde ham til de anklager, kilderne kommer med?

»Nej, vi har ikke haft hans kontaktinformationer. Han opererer med flere forskellige navne, så han er ikke sådan en, man bare lige kan få fat i,« siger Morten Fischer.

Han ærgrer sig med egne ord »gul og blå« over, at de har måttet fjerne artiklerne. Især fordi de også har en informationspligt over for medlemmerne, som ifølge Morten Fischer bør advares mod manden:

»Det er jo et dilemma, for vi har også en oplysningspligt, når der foregår noget i branchen, som de skal advares om. Så det er en afvejning mellem hensynet til, at de på den ene side informeres, og at dokumentationen på den anden side er på plads. Og at man ikke kan skrive det, går mig meget på,« siger Morten Fischer.

'Musikeren' har netop i dag – kort før publicering af denne artikel – offentliggjort en ny artikel. Her fremfører bladet nye påstande om manden, som Morten Fischer denne gang mener at have fuld dokumentation for.