Blackout i DR

 

 

Det tog DR Nyheder 31 timer at gennemskue, at de citerede konkurrenterne for DRs egen historie. Det er nu indskærpet, at redaktionerne skal varsle hinanden, hvis de har en god nyhed.

 

SYSTEMFEJL. 17 gange nåede DR Nyheder at citere konkurrerende medier. Først mere end et døgn senere opdagede Danmarks største nyhedsafdeling, at den citerede andre medier for sin egen historie om den tidligere Guantánamo-fange Slimane Hadj Abderrahmane.

Deadlines Martin Breum interviewede lørdag aften den 25. september eksfangen, som fremførte, at politiske ledere er legitime mål for dem, de er i krig med.

Hverken Deadlines redaktionssekretær Thomas Lund eller studievært Martin Breum havde fantasi til at forestille sig, at Abderrahmanes udsagn skulle sætte dagsordenen dagen efter. Derfor adviserede Deadline ikke DR Nyheders andre redaktioner om interviewet, siger Thomas Lund.

Studieværten og redaktionssekretæren diskuterede dog interviewet lige efter udsendelsen.

»Den tidligere Guantánamo-fange sagde ikke noget, som berettiger til al den ballade, der har været. Jeg fortryder ikke den vurdering ud fra et journalistisk synspunkt, men ud fra et firmamæssigt, fordi det så var TV 2, der kørte af sted med historien,« siger Thomas Lund.

Og TV 2 gav den gas. Stationens 19-nyheder blev åbnet søndag aften med klip og citater fra gårsdagens Deadline. TV 2/NYHEDERNEs studievært Susanne Utzon og diverse politikere var synligt pikerede over Abderrahmanes udtalelser i indslaget, der varede fem minutter og 18 sekunder.

Godt en time inden TV 2/NYHEDERNE lod galden flyde, blev TV AVISENs redaktionssekretær, Morten Jakobsen, ringet op af Deadline, som fortalte, at TV 2 havde købt Deadlines interview. Men da var det for sent for TV AVISEN at skifte historie, vurderede Morten Jakobsen.

»Vi vurderede ikke, at hans (Abderrahmanes, red.) udtalelser var kontroversielle. Set i bakspejlet var det en fejl, og havde jeg haft mere tid og flere reportere at kaste på den historie, så havde vi valgt at satse på den,« siger Morten Jakobsen.

Havde det været en hverdag, så havde TV AVISEN lavet historien, mener Morten Jakobsen. Han forklarer det med, at weekend-bemandingen på redaktionen er cirka det halve af, hvad den er på hverdage.

Under alle omstændigheder TV AVISENs seere – som der er flest af om søndagen – intet indslag om Abderrahmanes udtalelser og de deraf affødte politiske reaktioner.

»Det er for ringe,« siger TV AVISENs nyhedschef Henrik Keith Hansen, som derfor har aftalt med Deadlines redaktionschef Arne Notkin, at Deadline varskor TV AVISEN, hvis Deadline en anden gang »har så exceptionelle historier oppe under neglene«.

TV AVISEN overvejer også at indføre koordineringsmøder mellem Deadline og TV AVISEN i weekenden – de findes nemlig i øjeblikket kun på hverdage.

Radioavisen havde ikke historien før klokken 23 søndag aften, hvor et indslag om Abderrahmanes udtalelser blev placeret i top – og hvor TV 2/NYHEDERNE to gange blev citeret. Hele natten citerede Radioavisen Berlingske Tidende for historien. Først klokken 6.00 citerede man Deadline.

»Det er et worst case scenario. Alt, der kunne gå galt, gik galt,« siger Suzanne Moll, der er Radioavisens indlandsredaktør.

»Jeg har aldrig oplevet et så totalt kiks. Deadline tipper os ikke. Der er et helt søn-dagsberedskab, som ikke ser Deadline eller TV 2/NYHEDERNE. Problemet med historien er oveni, at hvis man ikke vil se nyheden, så ser man den heller ikke,« siger Suzanne Moll, der ligesom TV AVISENs Henrik Keith Hansen har talt med Deadlines Arne Notkin.

DR Online Nyheder havde faktisk som det eneste andet nyhedsmedie i DR Nyheder et link til Deadline, umiddelbart efter at interviewet havde fundet sted. Men det var bare et enkelt link med en upåfaldende rubrik.

Først mandag morgen klokken 08.47 bragte DR Nyheder Online historien om de voldsomme reaktioner på Abderrahmanes udtalelser, der faldt 31 timer forinden i Deadline.

Radioavisen lukkede i øvrigt historien klokken 12 mandag den 4. oktober: Hverken militærfolk eller jurister fandt Slimane Hadj Abderrahmane udtalelser kontroversielle eller strafbare.

TIDSLINJE – Mediernes håndtering af Abderrahmane-interviewet

Dag/Klokkeslæt

Medie – og hvem de citerer

 

Lørdag den 25. september

22.35

Deadline-udesendelsen.

Studievært Martin Breum interviewer den tidligere

Guantánamo-fange.

 

Lørdag

23.00

DR Nyheder Online bringer link til Deadline-interviewet.

 

Søndag den 26. september

19.00

TV 2/NYHEDERNE citerer og bringer klip fra Deadline.

 

Søndag

22.27

Ritzau citerer

TV 2/NYHEDERNE.

 

Søndag

23.00

Radioavisen citerer to gange TV 2/NYHEDERNE.

 

Søndag

Kort før midnat ligger førsteudgaven af mandagsavisen klar. De store landsdæk-

kende aviser refererer til

TV 2/NYHEDERNE og
Deadline.

 

Mandag den 27. september

00.00, 01.00, 02.00, 03.00, 04.00 og 00.05

Radioavisen citerer Berlingske Tidende og Ritzau.

 

Mandag

06.00

Radioavisen citerer bl.a.

Deadline, Jyllands-Posten

og bringer klip fra

TV 2/NYHEDERNE.

 

Mandag

07.00

TV AVISEN citerer for første gang Deadline – og desuden Berlingske Tidende to gange.

 

Mandag

08.47

DR Nyheder Online citerer Deadline og Berlingske

Tidende to gange hver.

 

0 Kommentarer