Blå partier jubler over flere DR-folk til provinsen

Venstre, DF og Liberal Alliance roser DR for at flytte medarbejdere fra København til Aarhus og Aalborg. Men både Venstre og DF håber, at DR flytter endnu flere: »Ingen skal være overrasket i DR, hvis vi kræver flere medarbejdere flyttet ud,« siger DF

Dansk Folkepartis medieordfører, Morten Marinus, er glad i dag. DF har ofte krævet, at DR skulle dække København mindre og resten af Danmark mere. Nu får partiet sin vilje.

Som Journalisten kunne fortælle i formiddags, flytter DR's ledelse flere redaktioner fra København til Aarhus og Aalborg. I alt forventes 165 stillinger oprettet i de to jyske byer.

»Det er glædeligt, at DR langt om længe sætter mere fokus på hele Danmark. Det har vi i Dansk Folkeparti haft ønske om i lang tid, I dag skal DR have ros, og så må vi se fremadrettet, om man kan udvide endnu mere,« siger Morten Marinus til Journalisten.

Også regeringspartiet Venstre roser DR for beslutningen.

»Det er rigtig positivt. Jeg er meget tilfreds med, at DR medvirker til at skabe et mere balanceret Danmark,« siger medieordfører Britt Bager.

Liberal Alliance er også glad for beslutningen.

"Vi skal som politikere ikke blande os i, hvordan DR leder og organiserer arbejdet. Men hvis formålet med udflytningen er at sikre en bedre dækning af hele Danmark – og ikke kun Danmark set fra hovedstaden – hilser jeg det meget velkomment. Ros til initiativet! Og så ser vi frem til fortsat drøftelse af DR's fremtidige rolle og finansiering, der skal reformeres betydeligt i de kommende år,” udtaler medieordfører Mette Bock i en mail til Journalisten.

DF: Masser af kvalificerede jyder

Morten Marinus (DF) mener, at DR har haft problemer med at dække Danmark bredt.

»DR skal være public service-station for hele Danmark. Det kan ikke lade sig gøre, hvis man ligger og putter sig ude i Ørestaden. Ganske vist har man haft nogle aktiviteter i for eksempel Aarhus, men jeg synes ikke, der har været fokus på hele Danmark, hverken i programmerne eller i nyhedsdækningen,« siger Morten Marinus.

Medarbejdere, som afviser at blive flyttet, kan betragte sig selv som opsagt, lyder det ifølge Journalistens oplysninger. Tillidsmand Henrik Friis Vilmar håber dog at forhandle sig uden om fyringer, bl.a. ved omrokeringer.

Men Morten Marinus mener, det er et vilkår som DR-medarbejder, at man kan blive udflyttet.

»Sådan er vilkårene, når man er ansat i en større organisation som DR. DR er underlagt forpligtelsen til at dække hele landet, og så må medarbejderne beslutte, om man vil flytte med eller søge andre græsgange. Jeg er sikker på, at man kan finde masser af kvalificeret arbejdskraft i Jylland, der kan overtage deres pladser.«

Britt Bager mener, at det er et vilkår for alle store virksomheder, at medarbejdere kan blive flyttet rundt.

»Sådan er det jo, uanset om det er DR eller en privat virksomhed. Der sker forandringer, og så må man som arbejdstager være indstillet på at rykke. Vi har også fra regeringens side udflyttet statslige arbejdspladser, og det har vi også gjort med det for øje, at der kan opstå nogle situationer for medarbejderne. Det må man deale med,« siger hun.

DF: Vi kan kræve endnu mere

Både Dansk Folkeparti og Venstre understreger, at udflytningen ikke nødvendigvis er nok.

»Det er en god start. Det er jo ingen hemmelighed, at vi gerne ser en bedre balance. Nu starter man med at oprette 165 stillinger, og så må vi se. Det tager tid at implementere nye forretningsgange og redaktioner,. Jeg synes, det er fornuftigt, hvis DR siger "det var første skridt" og om to år kigger på, om man kan udflytte endnu flere,« siger Britt Bager.

»Jeg vil ikke udelukke, at vi kan finde på at kræve endnu mere fra politisk hold. Der er stadig et kæmpe flertal af DR-medarbejdere i København, når de er flyttet ud i 2017 og 2018. Ingen skal være overrasket i DR, hvis vi kræver flere medarbejdere flyttet ud,« siger Morten Marinus.

Dansk Folkeparti har gjort det klart flere gange, at man ønsker, at DR flytter arbejdspladser ud af København. Kan man sige, at DR reagerer på et politisk pres?

»Ja, på en måde. Men nu kommer de jo helt frivilligt. Vi fik ikke så meget konkret igennem i sidste medieforlig, men det har klart været i pipeline til næste forhandling, især under en blå kulturminister. Derfor kan man sige, at DR kommer på forkant med det, vi skulle forhandle om,« siger Morten Marinus.

Tillidsmand: Personlig krise for medarbejdere

Tidligere i dag har tillidsmand Henrik Friis Vilmar sagt til Journalisten, at han er overrasket over udflytningen af arbejdspladser.

»Det giver en række problemer for nogle af de berørte medarbejdere. Det kan godt være, man har lyst til at flytte til Aarhus eller Aalborg, men kan familien flytte med? Kan din ægtefælle få job, og hvad med børnene? Man kaster de berørte medarbejdere ud i en personlig krise,« sagde han.

Du kan læse mere om, hvilke redaktioner der flyttes ud her.

1 Kommentar

Ole Rasmussen
6. APRIL 2016
Jeg giver ikke meget for DRs
Jeg giver ikke meget for DRs forklaring på at udflytte Vejret, Sporten og Kontant til provinsen for at skabe en bedre forståelse for DR i provinsen. Det får næppe heller nogen indflydelse på Vejret eller Sporten, eller for den sags svindlerne som afdækkes i Kontant, som jo må være jyder! Det Mad magasin jeg så i aftes, det første i en serie, var total tåbeligt, så måske derfor det skal flyttes. Måske skulle man flytte nyhederne til RY, og Underholdningsafdelingen til Århus, så kan vi allesammen blive helt rundt på gulvet.