Bjerregård: Rød regering skal redde de ledige

Det går ikke, at ledige seniorer kan stå uden indtægt den 1. juli 2012. »Det er jo et helt grundlæggende problem, at alle disse reformer vælter ned over de samme mennesker,« siger Mogens Blicher Bjerregård til Journalisten.dk.

Det går ikke, at ledige seniorer kan stå uden indtægt den 1. juli 2012. »Det er jo et helt grundlæggende problem, at alle disse reformer vælter ned over de samme mennesker,« siger Mogens Blicher Bjerregård til Journalisten.dk.

Journalisten.dk kunne tidligere i dag fortælle historien om Hanne Kaarsted, 55-årig journalist, der er blevet arbejdsløs efter 27 års uafbrudt arbejdsliv.

Men Hanne Kaarsted er blevet klemt mellem to reformer på arbejdsmarkedet. Hun havde forventet, at når hendes dagpenge slap op, kunne hun gå på seniorjob – en ordning, der skal hjælpe ledige de sidste fem år inden efterlønnen.

Men tilbagetrækningsreformen betyder ifølge Hanne Kaarsted, at hun ender i en situation, hvor hun står uden nogen indtægt efter 1. juli 2012, når dagpengereformen træder i kraft og hun mister sine dagpenge.

I Dansk Journalistforbund mener forbundsformand Mogens Blicher Bjerregård, at Hanne Kaarsteds sag er et godt eksempel på, at mennesker kommer i klemme i reformerne.

Hvad mener I om Hanne Kaarsteds sag?

»Det er et meget tydeligt eksempel på, hvilken situation den her blanding af reformer kaster en gruppe mennesker ud i. Når man på én gang ændrer dagpengeperioden fra 4 til 2 år, forlænger optjeningsperioden og laver efterlønsreformen, så rammer man i den grad nogle mennesker, især i den aldersgruppe, Hanne Kaarsted er i,« siger Mogens Blicher Bjerregård til Journalisten.dk.

Han mener, politikerne skal sørge for at ændre systemet inden 1. juli 2012.

»Her er nogle mennesker, den fungerende regering og det flertal, der står bag deres reformer, slet ikke har tænkt på. De efterlader nogle kæmpe problemer, og dem vil jeg kraftigt opfordre den kommende regering til at løse. Det er jo et helt grundlæggende problem, at alle disse reformer vælter ned over de samme mennesker. Men er der jobs til dem? Det har jeg ikke set noget bevis på.«

Hvad skal politikerne gøre?

»De er simpelthen nødt til at finde en løsning for alle dem, der risikerer at miste dagpengene den 1. juli 2012, når reformen træder i kraft. Det mindste, de kan gøre, er at indføre et opsamlingsår. Men det er ikke nok. Man skal også gøre det lettere at optjene dagpenge. Det kunne for eksempel kombineres, så man kan optjene dagpenge i støttet arbejde eller efteruddannelse,« siger Mogens Blicher Bjerregård.

Han understreger også, at han mener, det skal være meget lettere at lade sig efteruddanne, imens man er på dagpenge.

»I dag lever rigtig mange dagpengemodtagere i et kontrol- og mistillidssystem. Det skal erstattes af et system, der udvikler kompetencer, og hvor der skabes tillid til dem, der er i systemet.«

Tror du på, at politikerne træffer de beslutninger, du foreslår?

»Jeg håber på, at den regering, vi får, har forstået problemet. Jeg vil sige, at jeg forventer, de laver de nødvendige regler.«

Der er jo en årsag til, at reformerne er lavet. Kan du forstå de, der mener, vi er nødt til at fastholde de ændringer af dagpengesystemet?

»Nej, det kan jeg sådan set ikke. Det giver jo ikke i sig selv mere arbejde at skære i dagpengene. Det, der giver arbejde, er et generelt kompetenceløft og efteruddannelse. Det er jo meget værre, hvis de her mennesker havner uden for alle systemer – på kontanthjælp eller på slet ingenting. Så får du endnu flere, der lever uden for arbejdsmarkedet. Det er rigtig skidt for samfundet,« siger Mogens Blicher Bjerregård.

2 Kommentarer

Geert Mørk
24. SEPTEMBER 2011
Re: Bjerregård: Rød regering skal redde de ledige
Jeg er enig med formand Bjerregaard i, at efteruddannelse er godt. Men hvor findes de valide, danske data, der kan dokumentere formandens påstand: "Det, der giver arbejde, er et generelt kompetenceløft og efteruddannelse"???
Majbritt Lund
24. SEPTEMBER 2011
Re: Bjerregård: Rød regering skal redde de ledige

Jeg kan sagtens se, at det er svært at være arbejdsløs i disse tider, og at det sikkert ikke letter på sagen at være 55 år. Men hver gang de nye dagpengeregler er blevet nævnt, undrer jeg mig alligevel over pessimismen. Hvis man er arbjedsløs i september har man da rigtig lang tid til at lede efter et nyt job før sommer 2012. Det lyder som om, at det forventes, at de, der er ledige nu, så sikkert også er det sommer 2012. Og højst sandsynligt vil mange af dem da heldigvis have fået et arbejde, inden vi kommer der til.

Hvis jeg  var arbejdsløs ville jeg være ked af at høre min egen fagforening bekræfte min værste frygt: Nemlig at jeg også er arbejdsløs til sommer.

Hilsen Majbritt Lund
Selvstændig journalist og nyuddannet 2003, så jeg ved godt selv hvad arbejdsløshed vil sige