Bin Laden-likvidering øger truslen mod JP/Politiken

Al-Qaedas hævntogt for likvideringen af Osama Bin Laden kan ramme den danske medievirksomhed, mener terrorforsker.

Al-Qaedas hævntogt for likvideringen af Osama Bin Laden kan ramme den danske medievirksomhed, mener terrorforsker.

Muhammedtegningerne er blevet et symbol på islamisternes kamp mod den undertrykkende vestlige kultur. Derfor vil USA's likvidering af Al-Qaeda lederen Osama Bin Laden øge terrortruslen mod JP/Politikens hus. Det mener terrorforsker Lars Elmsted, skriver fagbladet Journalisten.

»Der er risiko for forøget aktivitet i Danmark fra små grupper, og JP/Politikens Hus er et oplagt mål. Truslen mod JP/Politikens Hus er umiddelbart faktisk forøget, efter at Osama Bin Laden er død,« siger Lars Erslev til Journalisten.

Osama Bin Ladens død er seneste kapitel i historien om Al-Qaedas ledelse, der er kommet mere og mere under pres i de senere år. Det har fået terrornetværket til at ændre strategi og opfordre enkeltpersoner eller uafhængige grupper over hele verden til at tage den hellige krig mod vesten i egen hånd.

»PET kalder det solo-terrorisme, jeg kalder det freelance-jihadisme, hvor man arbejder på egen hånd. PET bliver nødt til at gå ud fra risikoen for, at der er herboende radikaliserede muslimer, som bliver skubbet det sidste stykke efter Osama Bin Ladens død,« siger Lars Erslev.

Al-Qaedas strategi har resulteret i enkelte terrorangreb rundt omkring i Europa, foranstaltet af små grupper eller enkeltpersoner. I Sverige lykkedes det næsten for en person at køre en bil fyldt med sprængstof direkte ind i julehandlen på gågaden i Stockholm, men bilen eksploderede inden han nåede sit mål. I øjeblikket er retssagen i gang mod den etbenede tjetjener, der sprængte sig selv i luften på et hotel i København. Han er mistænkt for at have enten JP/Politiken eller måske tegneren Kurt Westergaard som endeligt mål for bomben.

Den forværrede situation får ikke umiddelbart JP/Politikens hus til at gøre noget ekstra ud af sikkerhedsforanstaltningerne, men bladhuset fastholder den høje sikkerhed. Og administrerende direktør Lars Munch så egentlig helst, at terrortruslen mod bladhuset ikke fik så meget opmærksomhed.

»Du kan sige, vi gør meget ud af ikke at gøre meget ud af det. Det gavner ikke medarbejderne, at vi udtaler os vidt og bredt. Vi skal ikke provokere eller inspirere nogen til at afprøve vores sikkerhed,« siger Lars Munch til Journalisten.

0 Kommentarer