Valgkamp

”Billige point”: LA-kampagne langer ud efter journalister og kommunikatører

Man skaber nye problemer, hvis man tror, man kan undvære kommunikationsspecialister og journalister i det offentlige, lyder det fra Dansk Journalistforbund

Der er for mange kolde hænder i det offentlige, der sidder med administrative opgaver.

Det er budskabet i en ny video fra Liberal Alliance, hvor partileder Alex Vanopslagh går i rette med den socialdemokratiske regering, der tidligere har advaret om, at der skal skæres i antallet af medarbejdere i den offentlige sektor, hvis der bliver indført besparelser.

For selvfølgelig kan man skære i verdens største offentlige sektor, uden at man skærer de vigtigste medarbejdere væk, lyder det fra partiformanden i videoen.

Alex Vanopslagh nævner blandt andre kommunikationsspecialister og journalister og ”alt muligt pseudoarbejde i det offentlige” som eksempler på dem, der ikke udfører kerneopgaver på sygehusene.

I et andet opslag på sociale medier har Liberal Alliance lavet et lykkehjul under overskriften ”Mette Frederiksen, hvem hyrer du næste gang?” som eksempel på, at antallet af administrative medarbejdere i det offentlige er vokset de seneste år.

Der er 13 forskellige beskæftigelser, pilen kan lande på. Blandt dem er kommunikationsspecialister, webredaktører og journalister.

”Det er billige point”

Den inddragelse af kommunikatører og journalister i en politisk dagsorden møder kritik af Allan Boye Thulstrup, næstformand i Dansk Journalistforbund.

”Jeg synes, at det er billige point i optakten til en valgkamp. At kalde det arbejde, de udfører, for pseudoarbejde er simpelthen mangel på forståelse for, hvor vigtig en opgave de løser,” siger han.

Allan Boye Thulstrup oplyser, at Dansk Journalistforbund har 800 til 1.000 medlemmer, der er beskæftiget i det offentlige på tværs af kommuner, regioner og staten. Nogle af dem sidder med pressearbejde, mens andre sidder med kommunikation direkte til borgerne.

”Deres arbejde er for eksempel at gøre det klart, hvordan den nye skraldeordning fungerer, så man ved, hvordan man skal sortere det i 10 forskellige spande ved hjælp af grafik og tekst. Den slags virker kun, hvis der er nogle, der kan forklare, hvordan det skal foregå,” siger han.

Liberal Alliance hæfter sig i videoen ved, at der over de seneste år er blevet ansat 1.500 ekstra administrative medarbejdere på de danske sygehuse. Det er i den forbindelse, kommunikationsspecialister bliver nævnt.

”På sygehusene og i sundhedssystemet er det helt afgørende, at borgerne forstår, hvad der står på hjemmesiden og på sundhed.dk, så det ikke er fagsprog med latinske forkortelser,” siger Allan Boye Thulstrup.

Underkendelse kan skabe nye problemer

Han advarer samtidig mod at tro, at man bare kan undvære de medarbejdere, der skal skabe et ”godt møde mellem systemet og borgerne”, som han mener er en del af velfærdsydelsen.

”Hvis man underkender fagligheden og siger, at de kan undværes, har man skabt et nyt problem, hvor folk skal ringe ind for at få ting forklaret, og så skal man ansætte endnu flere til at passe telefonerne,” siger Allan Boye Thulstrup.

Men er det her ikke bare noget, du skal sige, fordi du repræsenterer den faggruppe?

”Nej, det synes jeg ikke. Jeg har også selv siddet i en kommunal kommunikationsafdeling. Der er så mange engagerede og vidende fagfolk, at det, de ender med at skrive ud, ikke er forståeligt for borgerne, hvis det ikke kommer forbi en kommunikationsfaglighed,” siger han.

3 Kommentarer

Martin Poul Gjervig Pedersen
23. SEPTEMBER 2022
Det her emne fortjener en dybere dækning. Det kunne jo godt være kommunikationsfaglighedens fagblad (?), der tog den på sig. For er vi offentligt ansatte “journalister” egentlig for mange, er vi egentlig samfundsnyttige, løser vi egentlig en “forretningskritisk” opgave i velfærdsstaten? Eller er det bare spin, pseudoarbejde og beskæftigelsesterapi? Jeg tror ganske forudindtaget på det første (for det meste). Og jeg er også grundlæggende ganske enig med min næstformand her. Men jeg har altså også lidt en følelse af, at mit forbund ikke sådan for alvor tør stille spørgsmålet af frygt for om ikke svaret så for debatten, som jo nok godt kan risikere at skabe lidt intern splittelse. Jeg synes, det kunne være en fin debat. Hvorfor ikke gå ind i den med åben pande og journalistisk nysgerrighed i stedet for bare at kritisere pointjagt i valgkampen. Gad vide, om fagbladet tør.
Jørgen Kjær Mortensen
21. SEPTEMBER 2022
Rattet sidder ellers til VENSTRE
Jørgen Kjær Mortensen
21. SEPTEMBER 2022
Bussen hælder til HØJRE