Billedrør – nu med ophavsret

NYSKABELSE. Navnet Image2use lyder både internationalt og digitalt, men dækker over et pæredansk oprør mod nogle af de førende danske billedbureauer.»Idéen om at få vores egen digitale billeddatabase opstod for fem-seks år siden, da mange danske fotografer var stærkt utilfredse med den måde, de blev behandlet på af billedbureauerne,« siger bestyrelsesmedlem i Image2use, fotograf Peter Thornvig.

NYSKABELSE. Navnet Image2use lyder både internationalt og digitalt, men dækker over et pæredansk oprør mod nogle af de førende danske billedbureauer.

»Idéen om at få vores egen digitale billeddatabase opstod for fem-seks år siden, da mange danske fotografer var stærkt utilfredse med den måde, de blev behandlet på af billedbureauerne,« siger bestyrelsesmedlem i Image2use, fotograf Peter Thornvig.

Fotografernes årelange kamp med billedbureauerne om ophavsret og billedbetaling førte i sidste uge til åbningen af Image2use. Det skete under en reception i Dansk Journalistforbunds hus på Gammel Strand i København.

Image2use er oprettet af Danske Billedautorer – en fællesforening for mere end 4.000 danske fotografer, billedkunstnere, kunstmalere, grafikere, illustratorer, tegnere og kunsthåndværkere.

Foreløbig har 270 danske kunstnere, hvoraf to tredjedele er medlemmer af Dansk Journalistforbund, sat over 14.000 værker til salg i den nye digitale database – en permanent elektronisk udstilling, som har åbent døgnet rundt.

Hver gang et billede sælges elektronisk af Image2use, er ophavsmanden sikret en indtægt på 70 procent af salgsprisen. Resten bruges til drift og vedligeholdelse af databasen samt sikring af kunstnernes ophavsret, som foreningen COPY-DAN Billedkunst er ansvarlig for.

Etableringen af det billedkunstneriske oprør bliver ifølge Peter Thornvig finansieret med 4,5 millioner kroner over fem år. Beløbet kommer fra de midler, som det ikke lykkes COPY-DAN at udbetale til kunstneriske rettighedshavere.

Fotograferne føder i dag næsten alle deres værker digitalt. Men Image2use yder de øvrige kunstnere op til 3.000 kroner hver i støtte, så deres værker også kan blive digitaliseret og udbudt til salg via databasen.

»Der er tale om en nyskabelse, som er hidtil uset i verden,« sagde bestyrelsesformand Karin Meisl ved åbningen og lod kulturminister Brian Mikkelsen sørge for det første muse-klik på
www.image2use.dk.

»Et særdeles prisværdigt initiativ, hvor ophavsretten oven i købet klares i samme transaktion. Det lyder næsten for godt til at være sandt,« konstaterede Brian Mikkelsen.

Kulturministeren understregede, at det hidtil har været forbeholdt en meget lille kreds af danske kunstnere at få reproduceret deres værker. Derfor ser han den nye billeddatabase som et godt skridt i retning af, at det skal være lettere at få adgang til flere kunstværker – samtidig med at kunstnerne får, hvad der tilkommer dem:

»Jeg håber, at Image2use bliver den succes, det fortjener,« sagde Brian Mikkelsen.

Bestyrelsen for Image2use håber, at idéen om, at ingen andre end kunstnerne selv skal tjene penge på deres værker, også slår igennem uden for landets grænser. COPY-DAN Billedkunst forhandler allerede nu om at udvide samarbejdet til hele Norden.

0 Kommentarer