Billeder af ofre for syreangreb går verden rundt

En række udenlandske medier har bragt den danske fotograf Ken Hermanns billeder fra Bangladesh af ofre for syreangreb. »Jeg ville fokusere på det positive i syreofrenes historie,« fortæller han

»Gerningsmændene kaster ikke syre på deres ofre for at dræbe, men for at skade dem. Problemet er, at de ikke forstår, hvor ekstreme konsekvenserne er,« siger fotograf Ken Hermann.

Han var i foråret i Bangladesh for at fotografere ofre for syreangreb. Hans billeder er siden blevet vist i en række danske og udenlandske medier, blandt andre Huffington Post, Daily Mail, Slate, fotobloggen Featureshoot.com og Paris Match.

Frem til 1. september udstilles billederne på Galleri KontraFrame i Kødbyen i København.

Ken Hermann blev opmærksom på syreangrebene, da han var i Bangladesh sidste år på en anden opgave. Han tænkte, at det kunne være interessant at prøve at lave nogle smukke billeder af syreofrene, og tog kontakt til organisationen Acid Survivors Foundation, der hjælper ofre for syreangreb.

»Det tog syv-otte måneder at få dem med. De var ret skeptiske, fordi der tidligere havde været uheldige episoder med filmhold. Men jeg fik dem overbevist ved at fortælle, at jeg ville fokusere på det positive i syreofrenes historie,« fortæller Ken Hermann.

Det var egentlig meningen, at Ken Hermann skulle rejse alene til Bangladesh, men det endte med at blive et multimedieprojekt med deltagelse af VJ’en Tai Klan, der lavede en webdokumentar med interviews med ofrene.

I marts fotograferede Ken Hermann 25 syreofre to steder i Bangladesh. I hovedstaden Dhaka og i en landsby, hvor ofre fra landet kom.

(Foto:Tai Klan)

»Det var noget af en tilløbsstykke. Vi rejste i otte timer for at komme til byen, og jeg tror ikke, der havde været hvide mennesker i mange år – og slet ikke med så meget gear, som vi havde med,« fortæller Ken Hermann.

Det var i landsbyen, at Ken Hermann fotograferede 48-årige Abdul Kader, der har mistet synet på det ene øje.

»Abdul skilte sig ud. Det tog mig to sekunder at spotte, at jeg skulle have et billede af ham. Abdul Kader var meget hjertevarm på trods af det, der var sket ham, og det synes jeg også, man kan se på billedet. Han græd næsten, fordi han var så glad for at blive fotograferet,« fortæller Ken Hermann, der brugte cirka en halv time på billedet.

»Hans tørklæde dækker den ene side af ansigtet, fordi øjet er væk. Men det virker, som om han har accepteret, hvordan han ser ud.«
Syreoverfaldene er tit resultatet af banale stridigheder. Abdul Kader blev for eksempel angrebet, fordi han havde sat et hegn op omkring sin grund. Og gerningsmændene har ofte en relation til deres ofre. I Abdul Kaders tilfælde var gerningsmanden en fjern fætter. Som regel slipper gerningsmændene for retsforfølgelse.


(Foto:Tai Klan)

Syren er nem at få fat i på grund af Bangladesh’ tekstilindustri, men takket være oplysningskampagner er antallet af overfald faldende. Når der sker overfald, ved ofrene, at de skal komme vand på. Det var mange ikke klar over tidligere, fortæller Ken Hermann.
»I dag bliver børn undervist i, hvad de skal gøre, hvis de bliver udsat for et angreb.«

Projektet 'Survivor' er støttet med midler fra Dansk Journalistforbund og Amnesty International

0 Kommentarer