BIG BROTHER – BIG BUSINESS

Da Poul Gazan, programredaktør på TvDanmark, havde holdt sit oplæg om grænsesøgende tv, sad to kvindelige festivaldeltagere tilbage i salen.

Da Poul Gazan, programredaktør på TvDanmark, havde holdt sit oplæg om grænsesøgende tv, sad to kvindelige festivaldeltagere tilbage i salen.
"Hold kæft, hvor er jeg træt af det her. Vi sidder 50-60 mennesker og lytter en stiv time på ham. Men hvordan boykotter man det lort?!"
Frustrationen skyldtes, at Gazans mange tilhørere nok var forargede, men mest på den pæne måde. Forsamlingen tog udgangspunkt i, at udsendelsen Big Brother – hvor en gruppe mennesker filmes i 100 dage i et hus – kommer. Ingen undrede sig vedvarende over, hvad vi og danskerne overhovedet skal med den slags tv.
"Fascinationen fyldte mere end forargelsen" stod der i JOURNALISTENs noter, da oplægget var slut. Ikke mindst Gazans egen fascination af Big Brother som den store, potentielle pengeakkumulator.
"Når vi kører Big Brother, sælger vi samtidig et SMS-abonnement," forklarede Poul Gazan.
"Vi sender en flash-meddelelse over mobiltelefonen hver gang, der sker noget i huset. Så kan seerne gå på hjemmesiden og se det!"
Big Brother kobler de tre medier tv, Internet og telefoni sammen. Effektivt. Da engelske Channel Four viste sidste afsnit af Big Brother, ringede næsten 7,5 millioner seere ind for at stemme på vinderen.
"Det er den største phone in i det britiske telefonselskabs historie. Kanon, siger telefonselskabet!" fortalte Poul Gazan. Han fremhævede Big Brother som et uforudsigeligt program.
"En af dem, der blev stemt ud af Big Brother i Holland, nægtede at forlade programmet! "Nå for satan – hvad gør man?". Han var ligeglad med reglerne! Han syntes da, det var smadderfint at være i det hus."
Selv den situation kan vendes til klingende mønt.
"Det blev sendt ud via SMS-besked, at han ikke ville gå. Og bagefter kom der så et talk-show med ham knolden, der ikke ville ud," fortalte Poul Gazan.
Og dermed er grænsen ikke nået endnu.
"Du kan via mobiltelefonen abonnere på en bestemt mikrofon i Big Brother. Folk skal lige høre om favoritten er vågnet!"
"Det er en revolution. Intet bliver som før! You buy a business – you don't buy a tv-programme!" som Poul Gazan sammenfattede.

Ingen henrettelses-kanal
Ret skal være ret. Salen var kritisk. Hvad vil TvDanmark gøre, hvis en deltager begår selvmord?
"Hvis en deltager i Big Brother begår selvmord i vores direkte transmission på nettet, så ville jeg ikke føle mig skyldig – men jeg ville da føle mig medansvarlig …" sagde Gazan – der selv undervejs formulerede en slags grænse for tv.
"En henrettelses-kanal vil aldrig blive et hit. Man bliver træt af at se på det i længden!".
Og så er der i øvrigt intet grænsesøgende nyt i medie-transmitterede henrettelser.
"Jeg har engang afspillet en henrettelse fra Mozambique i Orientering på P1. Det er 15 år siden "Hold da op, hvordan fik du det med!" sagde de på P1 … Der er mange hyklere," sagde Gazan.

0 Kommentarer