Miki Mistrati og en journalist fra Bastard Film har fået hver 20 dages betinget fængsel for skjulte optagelser på plejehjemmet Fælledgården.
De skjulte optagelser fra plejehjemmet ligger tilbage i 2006 og blev vist i DR 1-progammet 21 Søndag.
Optagelserne viste beboere i meget private situationer, blandt andet toiletbesøg. Optagelserne dokumenterer hård sprogbrug fra nogle ansatte over for beboerne.
Optagelserne er lavet af journalisten Marike Martine Jensen, der optrådte undercover som ansat på plejehjemmet.Københavns Byret fandt optagelserne ulovlige, og både journalisten og Cavling-vinderen Miki Mistrati, der var redaktør på udsendelsen, får en straf på 20 dages betinget fængsel, skriver Ritzau.
»Jeg synes, dommen indikerer et nybrud, der er en reel trussel mod pressefriheden,« siger Søren Steen Jespersen, der tidligere var direktør i Bastard Film, og nu er programchef i Monday Media til Journalisten.dk.
Dommeren mente ikke, at historien fra Fælledgården var væsentlig nok til, det kunne retfærdiggøres at lave skjulte optagelser på privat område og offentliggøre det. Dét undrer Søren Steen Jespersen.
»Hvis ikke Fælledgården var væsentligt, så har jeg svært ved at se, hvad der så er. Det handler om svage ældre, der blev behandlet dårligt. Det var veldokumenteret, og det gav dønninger i den politiske top i Danmark, og det ændrede tilsynet med københavnske ældreinstitutioner,« siger han.
Søren Steen Jespersen fortæller, at han agtet at anke dommen. For nyligt vandt DR i anden sag om skjult kamera i Højesteret.
»Jeg bliver nødt til at tro på, at vi stadig kan lave investigerende journalistik i Danmark med nogle metoder, som selvfølgelig altid skal diskuteres – og som det er helt på sin plads at diskutere – men som kan være nødvendige. Hvis vi ikke vinder den her sag i sidste ende, så er det et alvorligt knæk for pressefriheden,« siger han.
Sidste år blev Bastard Film opkøbt af Monday Media på grund af dårlig økonomi. Hverken Miki Mistrati eller Marike Martine Jensen er ansat i Monday Media i dag, men befinder sig begge i Afrika i øjeblikket, og Søren Steen Jespersen har derfor ikke haft mulighed for at tale med dem
Også Dansk Journalistforbunds formand er uforstående over for dommen.
»Jeg er rystet over dommerens afgørelse, som jeg finder usædvanlig barsk og som et alvorligt indgreb over for pressefriheden og de journalistiske redskaber, som ind imellem kan være nødvendige i undersøgende journalistik,« siger Mogens Blicher Bjerregård på Journalistforbundet.dk
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.