Betalingsnetværk mailer mindst 50 freelancere

Uden tilladelse lokker firmaet Adius.dk via mails til navngivne freelancere med medlemskab til 9.500 kroner. Direktør Mogens Sejer Iversen understreger, at tilbuddet er seriøst. (Opdateret klokken 12.28 med kommentarer fra Adius.dk og 14.55 med præcisering af antallet af afsendte mails).

Uden tilladelse lokker firmaet Adius.dk via mails til navngivne freelancere med medlemskab til 9.500 kroner. Direktør Mogens Sejer Iversen understreger, at tilbuddet er seriøst. (Opdateret klokken 12.28 med kommentarer fra Adius.dk og 14.55 med præcisering af antallet af afsendte mails).I en lokkende mail, der sendes direkte til navngivne freelanceres personlige indbakke, forsøger firmaet Adius.dk at hive 9.500 kroner op af lommerne på modtagerne.

»Adius.dk er en virksomhed, der forbinder danske marketingschefer med leverandører,« lyder det i mailen, hvor det derpå understreges, at 200 "super spændende marketingschefer" gerne vil i kontakt med freelanceren.

»Der er efterspørgsel efter journalister på sitet, og vi vil jo nødig skuffe marketingscheferne, ved at de ikke får svar på deres forespørgsler,« lyder den videre argumentation.

I mailen skitseres ligefrem konkrete eksempler på opgaver, som bare venter på freelancerne:

»Vi skal have skrevet forskellige 4-5 artikler hvert kvartal med tilhørende fotos, og hvis "kemien" er rigtig, kan der blive tale om et længerevarende samarbejde.«

Den lokkende gavebod har tændt de røde lamper hos modtagerne. Journalist Katja Moikær er en af de freelancere, der har fået henvendelsen.

»Jeg ved ikke, hvor de har min mailadresse fra. Det får karakter af spammail, selv om min mailadresse ikke er en hemmelighed. Men det er jo ulovligt at henvende sig med tilbud om salg uopfordret,« siger Katja Moikær.

Direktør Mogens Sejer Iversen, der er ejer af Adius.dk, forklarer Journalisten.dk, at firmaet har kontaktet udvalgte freelancere, fordi det har opgaver fra marketingschefer, som det gerne vil finde leverandører til. Og Adius.dk har ganske enkelt fundet freelancernes emailadresser via Dansk Journalistforbunds service "Find-Freelancer". Han anslår at firmaet har kontaktet 57 freelancere på denne måde.

"Det er selvfølgelig træls, hvis en journalist kontaktes for at løse en journalistisk opgave, som ligger uden for hans felt, men vi har jo formodet, at grunden til, at man stiller sig frem på Find-Freelancer,  er, at man gerne vil have henvendelser fra folk, som har opgaver. Og mailadresserne har vi selvfølgelig fra journalistens egen profil. Så vi beklager, hvis det er faldet nogen for brystet at blive kontaktet med disse få opgaver, omvendt har vi også talt med andre, som har været glade for at blive spurgt," understreger Mogens Sejer Iversen.

Men skepsissen er stor blandt freelancerne, der diskuterer de uopfordrede henvendelser på deres lukkede debatsite Ping-Pong.

»Den slags netværk ser man inden for andre brancher, hvor det er reelt nok. Men det giver dem dårligt image. Ping-Pong flyder over med henvendelser, hvor freelancerne viser deres skepsis," siger Katja Moikær, der understreger, at der kan være tale om en seriøs, men klodset henvendelse.

»Men min mavefornemmelse er, at det ikke er et godt netværk. Jeg har svært ved at tro på, at der sidder 200 marketingschefer, der savner freelancere. De kan jo bare slå op i Freelancenøglen. Jeg kender ikke firmaet, men jeg tror ikke på det.«

Mogens Sejer Iversen påpeger, at løftet om de 200 ventende marketingschefer ikke er tomme ord.

"Vi har 200 marketingschefer, som kan fortælle potentielle leverandører, hvad de er interesseret i, og som inviterer relevante leverandører til at skabe let kontakt," fastslår han og understreger, at enhver er velkommen til at tjekke:

"Vores bøger er åbne, hvis I vil undersøge nærmere."

Han understreger videre, at Freelancenøglen og Adius.dk ikke sammenlignes, og påpeger, at det jo også koster penge at være medlem af Dansk Journalistforbund.

"Vi har bygget et koncept, hvor vi samler potentielle kunder til leverandører, og Dansk Journalistforbund har lavet en tjeneste, hvor leverandører kan oprette sig og så vente på, at der er nogen, som kontakter dem. Problemet er jo bare, at Dansk Journalistforbund på ingen måde giver medlemmerne mulighed for at være proaktive og skaffe forretning til sig selv. At man er oplistet i en telefonbog, er ikke ensbetydende med, at kunderne ringer," understreger han.

Hvis Adius.dk virkelig har en forretningside, som freelancere kan drage nytte af, så står firmaet under alle omstændigheder til at dumpe i markedsføring hos freelancerne.

»Det er en virkelig dårlig måde at komme i kontakt med journalister på. Helt grundlæggende: Der står på deres hjemmeside, at det er gratis, og så med små bogstaver, at det koster 9.500 kroner. Hele kommunikationen gør, at det lugter langt væk. Det er for dumt,« siger Katja Moikær.

Men Mogens Sejer Iversen mener ikke, der er grund til skepsis. Han fremhæver, at Adius.dk har et introduktionstilbud på 7.600 kroner for et helt år.

"Vi føler os sikre på, at freelancere og andre, som bruger systemet, sagtens kan få mindst en opgave om året gennem den lette kontaktmulighed til markedet. Dermed er beløbet hurtigt tjent ind."

Det ærgrer Mogens Sejer Iversen, at henvendelsen har givet så megen støj.

"Hvis vi er blevet opfattet som klodsede, uigennemsigtige eller andet, så er det vores fejl – og så ærgrer det os helt vildt. Vi er sikre på, at vores værktøj i høj grad kan medvirke til, at Dansk Journalistforbunds medlemmer kan holde ordrebøgerne fyldte, uden at bruge tid og kræfter på kold canvas, og er vi ikke lykkedes med at gøre dette budskab forståeligt, så har vi fejlet."

10 Kommentarer

Lars-Bo Sølvquist
25. SEPTEMBER 2014
Hvad skete der egentlig med
Hvad skete der egentlig med adius.dk? lukket eller - nogen der ved det? domænet svarer ikke
Søren Hansen
6. JUNI 2011
Re: Betalingsnetværk mailer mindst 50 freelancere

Kære Kirstine

Historisk set er der mange der har haft en drøm om at skabe en markedsplads - der var en gang hvor Berlingske tjente kassen på rubrikannoncer og boligannoncer men så kom der noget der hed Den Blå Avis, Boliga.dk etc.

I den sidste ende så vil kunderne søge hen hvor markedet er og der er kun en ting der kan sikre at DJ´s markedsplads bliver markedspladsen (det er IKKE Google adwords) og det er jeres evne til at skabe opgaver til dem der vil sælge deres ydelser.

Jeg tror at dem der står på jeres side er ret ligeglade med hvem der tår bag deres markedsplads så længe de ka tjene nogle skillinger.

Verden er sku ikke så kommpleks og hvis Adius ikke kan skabe omsætning på deres platform så dør de inden for en kort periode omvendt kan de skabe opgaver og omsætning så kan de udvikle sig til markedspladsen.

Hilsen

 

Søren

Kirstine Baloti
6. JUNI 2011
Re: Betalingsnetværk mailer mindst 50 freelancere

Kære Søren

Formålet med find-freelancer.dk er at give DJs freelancere et digitalt udstillingsvindue, så potentielle kunder selv kan fremsøge den freelancer, de måtte have brug for, hvad enten de har brug for en journalist med et specifikt speciale, en grafiker, en bladtegner eller illustrator, en russiskkyndig oversætter, en korrekturlæser, en PR-konsulent, en portrætfotograf eller noget helt ottende.

Portalen find-freelancer.dk markedsføres bredt i mediebranchen bl.a. med Google Adwords og vil forhåbentlig med tiden blive det naturlige sted at starte for kunder både i og uden for mediebranchen - uden evt. fordyrende mellemled.

Venlig hilsen
Kirstine Baloti
Faglig konsulent i DJ

Søren Hansen
6. JUNI 2011
Re: Betalingsnetværk mailer mindst 50 freelancere
Er problemet ikke at Adius gør verden mere transparent og at de kan være med til at presse de klassiske kommunikationsbureauer på prisen.Når afstanden mellem dm der køber ydelserne og dem der kan producere dem bliver mindre så kan de betyde at dem der tilbyder disse ydelser fra hjemmekontoret lægger et ekstra pris pres på dem med dyre kontorer og stor administration. Man kan fristes tl at spørge hvad formålet med Dansk Journalistforbunds service "Find-Freelancer" er og om det ikke er i tråd med formålet med siden at kontakte disse folk hvis man har konkrete opgaver.  

 

Rob Robinson
5. JUNI 2011
Re: Betalingsnetværk mailer mindst 50 freelancere

Det er jo fuldstændigt underordnet, at nogle er blevet glade og hvad intentionerne i øvrigt var. I sidste ende er lovgivningen på området ret klart. Helt grundlæggende går den ud på man ikke, uopfordret, må henvende sig via mail og tilbyde folk produkter og/eller ydelser. Sagt på en lidt anden måde, må man henvende sig uopfordret, hvis man vil købe noget, men ikke hvis man vil sælge noget. Skåret fuldstændigt ud i pap handler "at sælge noget" om at modtager skal have penge op af lommen og "at købe noget", at modtager får penge i lommen. I ovenstående eksempel skal modtager have 9.500,- op af lommen. Sagen er derfor (umiddelbart) fuldstændigt klar: Adius har, som tingene er fremstillet i artiklen, skidt godt og grundigt i nælderne. Sådanne overtrædelser straffes vist nok med 100,- per mail, med en minimumsbøde på 10.000,-.

Men det er jo hvad det er. Det interessante i denne forbindelse er, at en virksomhed, der (efter eget udsagn) har så stor kompetence omkring og bred kontakt til  marketingsbranchen ikke har styr på den grundlæggende lovgivning, der dækker omtalte branche. Det er ihvertfald noget, jeg personligt ville have med i overvejelserne, inden jeg tog mod et af Aius' herlige tilbud.

The short and sweet må vel derfor være, at det her er et fremragende eksempel på hvordan man IKKE skal forsøge at drive markedsføring. 

Flere