Kristeligt Dagblad, Jyllands-Posten, Midtjyske Medier, Fynske Medier, Børsen og Politiken er nogle af de mediehuse, der har indført brugerbetaling på deres netaviser – eller er på vej til at gøre det.
Men betalingen, der skal forbedre mediernes økonomi, vil også gøre det sværere for kommunikatører at komme bredt ud med deres historier. Det siger Andreas Hansen, direktør i kommunikationsbureauet propr.
»Som kommunikatør er det væsentligt, hvor bredt du kommer ud med din historie, og der vil netmedier med betalingsmur risikere at falde i værdi, fordi de henvender sig til en mere begrænset læserskare,« siger han til journalisten.dk.
I december viste tal, at pionererne inden for brugerbetaling på nettet, de seks lokale netaviser i Midtjyske Medier, har mistet mindst hver anden læser.
Hos propr siger Andreas Hansen, at ændringerne på netaviserne ikke er noget, der fylder meget lige nu, men bureauet overvåger situationen.
»Vi har sagt til kunder, der ønsker at komme i medierne, at de måske skal omlægge deres presseplan. En anbefaling kunne være at gå efter medier, hvor de ikke bliver ramt af en betalingsmur,« forklarer han.
Andreas Hansen siger, at hvis historien ender bag en betalingsvæg, kommer den ikke så bredt ud, og så bliver mediet mindre interessant.
»Det kan ændre magtbalancen for, hvilke medier der er interessante for kommunikatører,« siger han.
Han siger, at betalingsmure også kan føre til, at medierne begynder at citere hinandens historier mindre.
3 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.
mikael nielsen skrev: "Betalingsmurer er intet værd den dag en driftig forretningsmand laver en netavis, der ud over eget materiale citerer de andre 'avisers' hovedhistorier."
Sådanne medier findes allerede, og der vil med garanti komme mange flere af dem, efterhånden som alle de store dagblade lukker sig inde bag en betalingsmur.
Rigtige nyheder behøver nemlig ikke at være en kilometer lang roman, en overskrift og de 140 tegn, som der må bruges på Twitter, bør være nok til at beskrive en hvilken som helst nyhed.
Og hvis et nyheds-site kan komme op på over 100.000 sidevisninger om dagen, hvilket ikke vil være så svært, når det gratis leverer det samme, som andre tager penge for, så vil det sagtens kunne leve af annonceindtægterne.
Ud fra flere års erfariger med Google AdSense, der kan jeg se, at med over 100.000 daglige sidevisninger, der vil være en så stor indtjening på annonce-klik, at det vil kunne lønne 2-3 måske 4 skrivende medarbejdere, og der vil også være råd til at købe nogle arkivbilleder.
Med venlig hilsen
Niels Riis Ebbesen
Betalingsmurer er intet værd den dag en driftig forretningsmand laver en netavis, der ud over eget materiale citerer de andre 'avisers' hovedhistorier.
Så kan en sådan avis hurtigt vokse og tiltrække sig annoncer, som betalingsaviserne så må se langt efter.
Det kunne være fint, hvis ovenstående medier fik kreeret et tilbud til kommunikationsbureauer, kommuner, regioner, stat og styrelser - så de kan betale for adgang via deres links. Det er vejen frem, at der sker betaling til de mange medier, der hver dag knokler for kvalitetsjournalistik. Med betaling får medierne yderligere kræfter til at udvikle de journalistiske produkter. Det er ganske enkelt den gode vej frem.