Betaling for indhold og nyheder på nettet har været det helt store tema den seneste måned. Særligt i USA, men også herhjemme. En af Norges netguruer tvivler dog stærkt på betalingsviljen.
En frisk undersøgelse viser godt nok, at norske mediechefer nu har ændret syn. Mange mener ligefrem, at gratisepoken er slut. Og mere end 50 procent tilkendegiver, at det vil være muligt at indføre betaling for helt almindelige nyheder på nettet.
Undersøgelsen er lavet af Mediebedriftenes Landsforening (MBL) i Norge, som har spurgt mediebranchens egne topbosser.
Men selv om holdningen blandt mediecheferne altså er ændret, så hjælper det ikke en dyt.
Det mener i hvert fald en af Norges webguruer, Gisle Hannemyr, der er forsker og lektor ved Institutt for Informatikk ved Universitetet i Oslo.
Til Kampanje.com udtaler han, at stærkt overrasket og påpeger, at en ting er, hvad mediecheferne tror, en anden ting er, om også befolkningen har ændret holdning.
"Jeg vil være vældig forbavset, hvis det er en udbredt holdning. Årsagen er, at der jo findes så mange alternative tilbud, som er gratis. Og vi ved, at mediehuse, som har forsøgt at tage betaling for helt almindelige nyheder – eksempelvis The New York Times – ikke har haft succes med den slags betalingsløsninger," siger Gisle Hannemyr til Kampanje.com.
Han tilføjer, at The Wall Street Journal har haft held med betaling, men at de netop ikke leverer ganske almindelige nyheder – men derimod er meget nicheprægede.
Hvis der indføres mikrobetaling eller anden form for betaling for nyheder på nettet, vil det ifølge Gisle Hannemyr få læsertallene til at rasle ned. Og dermed også annonceindtægterne.
"Og så tvinges mediehusene til at kompensere i form af flere betalende læsere. Det er ikke let," udtaler Hannemyr, der tvivler på, at Rupert Murdochs udsagn om betaling for nyheder på nettet kommer til at holde stik.
1 Kommentar
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.
Manden har ret og uret. Mikrobetaling kombineret med dynamisk prissætning, hvor nyheder selvfølgelig altid skal være gratis er vejen frem. Det er det unikke og kvalitetsprægede indhold, der skal sælges. Desuden glemmer han, at der kan betales med andet end penge - personlige oplysninger om bopæl, alder og interesser er guld værd for annoncørerne og dermed for medierne.