Bestormet: Pressetelefonerne glødede hos trafikselskaberne

Pressemedarbejderne hos DSB, Vejdirektoratet og Movia havde i går ikke mange minutter uden journalister i røret. »Jeg talte i telefon nonstop fra klokken 18:30 frem til midnat,« siger journalist Maria Schouboe Sloth fra DSB. Pressevagten hos Trafikselskabet Movia fik 43 opkald

Stormen hærgede i går Danmark med både væltede træer og breaking news i sit kølvand. Specielt det sidste mærkede presseafdelingerne hos Trafikselskabet Movia, DSB og trafikinformationscentret hos Vejdirektoratet..

»Jeg talte i telefon nonstop fra klokken 18:30 frem til midnat. Og hvis jeg endelig ikke talte i telefon, opdaterede jeg vores Facebook-profiler, talte med driftsfolk eller vores pressetalsmand,« siger journalist Maria Schouboe Sloth fra DSB.

Søren Christensen Boss, pressevagt hos Trafikselskabet Movia, oplevede det samme. Han mødte på arbejde omkring klokken 15:30, og da telefonerne stilnede af, havde han modtaget 43 opkald fra journalister.

»Det første opkald får jeg klokken 15:45. Det er fra vores vagthavende, der siger, at vi har uregelmæssigheder i busdriften. Jeg aftaler med ham, at vi gør, som vi plejer: Han opdaterer vores hjemmeside med ruteomlægninger og andre oplysninger, mens jeg står for kontakten til pressen,« siger Søren Christensen Boss, hvis største udfordring i løbet af aftenen var ganske lavpraktisk: 

»Jeg kunne ikke nå at få aflyttet beskederne på telefonsvareren. For så snart jeg lagde røret på, ringede telefonen igen.«

Godt samarbejde

Både Søren Christensen Boss og Maria Schouboe Sloth oplevede et godt samarbejde med journalisterne.

»Vi ved fra tidligere, at nyhedssiderne skal opdateres, når pressen vågner om morgenen. Derfor ringede jeg til nogle af medierne i aftes og aftalte tidspunkter, hvor de kunne ringe her til morgen. Det fungerede godt, for det tog lidt af presset. Der var selvfølgelig flere journalister end ventet, der ringede – men om ikke andet blev jeg først vækket klokken 5,« siger Maria Schouboe Sloth.

Søren Christensen Boss fortæller, at pressen fulgte hans opfordringer om at få oplysninger om busdriften ud til læsere, lyttere og seere:

»Jeg gjorde meget ud af, at pressen gerne måtte fortælle, at brugerne kunne opdatere sig på nettet om busdriften. Mit indtryk er, at det fungerede godt.«

I mange tilfælde henviste begge pressevagter de mange journalister til dsb.dk og moviatrafik.dk.

»De fleste af journalisterne ville gerne høre, hvordan situationen så ud. I de tilfælde opfordrede jeg dem til at bruge vores hjemmeside, da vores erfaring er, at den er mest effektiv og opdateret til den her slags kommunikation,« siger Søren Christensen Boss.

I løbet af sin vagt opdaterede Maria Schouboe Sloth løbende begge DSB’s Facebook-profiler og Twitter med oplysninger om driften.

»Pressen glemmer nogle gange, at tjekke stederne med generelle informationer inden de ringer op. Men de er heldigvis blevet meget bedre,« siger hun.

Ud til flest muligt

Vejdirektoratet og Trafikselskabet Movia prioriterede ikke enkelte medier over andre.

»Vagtchefen gav interview til alle medier, der kontaktede os,« siger Anne-Mette Nyhuus, pressemedarbejder i Vejdirektoratet, samtidig fortæller, at TV 2 News ofte sendte live fra Vejdirektoratets trafikinformationscenter.

Søren Christensen Boss forklarer, at han vendte tilbage til MetroXpress, Politiken.dk og Berlingske Nyhedsbureau med svar på konkrete spørgsmål.

Billedet var anderledes hos DSB.

»I de her situationer prioriterer vi kynisk TV 2 News, Berlingske Nyhedsbureau og Ritzau, når de ringer. Det kan virke unfair, men når telefonen kimer, er det vigtigt, at vi når ud til så mange som muligt med vores informationer,« siger Maria Schouboe Sloth.

Hvordan reagerer de konkurrerende mediers journalisterne på det?

»Der er selvfølgelig nogle journalister, der har meget travlt. Men de fleste forstår det godt.«

I løbet af aftenen fik adskillige mere eller mindre vilde historier breaking-bannere, spalte- og æterplads. Desværre – for journalisterne – var en de vildeste historier ikke sand.

»Jeg blev kontaktet af en journalist, der ville spørge ind til rygterne om en væltet linje 5A,« siger Søren Christensen Boss.

Journalisten i den anden ende af røret havde hørt om ulykken via Twitter, men Søren Christensen Boss måtte – efter et opkald til den vagthavende – skyde historien ned.

Men er en bus ikke alt for tung til at vælte i vinden?

»Lad mig sige det sådan her: Den ville skulle have hjælp til det,« siger Søren Christensen Boss.

6 Kommentarer

Maria Schouboe Sloth
2. NOVEMBER 2013
@peter Larsen. Som skrevet i
@peter Larsen. Som skrevet i min kommentar ovenfor er de i citatet nævnte medier blot eksempler.
Peter Larsen
2. NOVEMBER 2013
Kære Maria, du siger at du
Kære Maria, du siger at du prioriterer tre medier, Ritzau, TV2News og Berlingske Nyhedsbureau. "Unfair eller ej", nærmere uhensigtsmæssigt at nedprioriterer DR. Hvorfor prioriterer du ikke det største medie med fleste brugere i Danmark, Radioavisen?
Maria Schouboe Sloth
1. NOVEMBER 2013
@Martin Kiil og Camila
@Martin Kiil og Camila Faurholdt-Löfvall:
I citatet nævner jeg nogle eksempler på medier, vi proaktivt har henvendt os til i denne situation. Alle pressehenvendelser besvares eller i den rækkefølge de kommer ind så hurtigt, vi kan nå det. Journalister på TV-Avisen, dr.dk og P4 vil vide, at vi har været i kontakt masser af gange som følge af stormen, og jeg er ret sikker på, de føler sig godt betjent. Jeg har ikke hørt fra P3 Nyhederne, ej heller fra Radioavisen, men det har vores pressetalsmand, og de har fået interviews undervejs.
Camilla Faurholdt-Löfvall
31. OKTOBER 2013
Til information for DSB havde
Til information for DSB havde DRs P4 mellem kl 16 og 19 over 1,2 millioner lyttere under orkanen. Og det var altså kun P4. Dertil kan DSB lægge de øvrige platforme Martin Kiil nævner i sin kommentar.
Martin Kiil
31. OKTOBER 2013
Jeg håber virkelig
Jeg håber virkelig nedenstående er et fejlcitat. Hvis ikke, vil jeg foreslå DSB at kigge på Radioaviserne, P3Nyhederne, DR2, TVAVISEN og dr.dks samlede seer-, lytter- og læsertal, og så igen overveje om ikke DRs Nyhedsredaktion, der centralt samler informationer og interviews til ovenstående platforme, burde prioriteres mindst lige så højt som eksempelvis TV2 News.

»I de her situationer prioriterer vi kynisk TV 2 News, Berlingske Nyhedsbureau og Ritzau, når de ringer. Det kan virke unfair, men når telefonen kimer, er det vigtigt, at vi når ud til så mange som muligt med vores informationer,« siger Maria Schouboe Sloth.

Flere