search

Beskyt dig selv – og dine data

Om du arbejder på Information eller Dagbladet Ringkøbing-Skjern, skal du som journalist beskytte dine data.

Om du arbejder på Information eller Dagbladet Ringkøbing-Skjern, skal du som journalist beskytte dine data.
I gamle dage var det nemmere. For da var data gemt fysisk i stedet for digitalt, og hvis man skulle have fat på data, skulle man fysisk begå tyveri eller røveri.
 
I dag er det ganske nemt at skaffe data. Alt for nemt. Derfor har jeg sat en guide sammen. Målet er, at du som journalist kan beskytte dig selv og dine kilder ved at beskytte dine data forsvarligt.
 
Lad os starte med det basale. Hvis du skal sikre dine data, skal du følge følgende ni råd:
 
1. Installere de anbefalede sikkerhedsopdateringer til dit styresystem.
 
2. Installere – og opdatere – et antivirusprogram som AVG eller Sophos.
 
3. Installere en udvidet firewall som ZoneAlarm (Win) og IceFloor (Mac).
 
4. Installere en alternativ browser som Mozilla Firefox. Brug ikke Internet Explorer.
 
5. Hent kun filer og programmer som du har tillid til.
 
6. Klik kun på links som du har tillid til. Hold musen langt fra alle andre.
 
7. Hold dig fra alle internettets mørke hjørner.

8. Brug sikre adgangskoder. Undgå de oplagte og simple.

9. Brug VPN når du bruger trådløse netværk. Spørg din IT-afdeling.

Det var de ni basale råd. Dem skal du følge, hvis du ønsker at sikre din computer mod uønskede gæster. Her følger en række mere avancerede råd til dem som arbejder med mere følsomt data:
 
10. Hold følsomt data på din computer. Undgå tjenester som SkyDrive, Dropbox og Google Docs. Det er gode tjenester, men del ikke følsomt data med andre computere.
 
11. Vær varsom med backup i ”i skyen” som for eksempel Keepit. Tag kun backup af data, som du ikke betragter som privat eller følsomt.

12. Tag backup af følsomt data. Gem kopier flere steder. Og ikke kun hjemme og på arbejde. Men sørg altid for at data er krypteret.
 
13. Al digital kommunikation kan spores og læses. Vær varsom og tænk dig godt om, inden du sender følsomt data. Også selvom det er krypteret.
 
14. Hvis du skal kommunikere digitalt omkring følsomt data, så sørg for det sker krypteret. Med Silent Circle, PGP og lignende. Men al kryptering kan brydes.
 
15. Slet data rigtigt, når det skal slettes. Overskriv det igen og igen for at være sikker på, at ingen kan læse. Indbygget i Mac OS X og brug Eraser til Windows.
 
16. Hvis du arbejder med meget følsomt materiale, skal du bruge en computer som ikke er forbundet med et netværk eller internettet. På den måde sikrer du dig bedst.

17. Din computers harddisk er alt andet end sikker. Sørg derfor for at alt følsomt data er krypteret, når du ikke bruger det. Med for eksempel TrueCrypt.

Det var 17 gode råd. Listen kunne sagtens udvides med flere, og hvis du har et forslag, er du meget velkommen til at dele det med os andre som en kommentar herunder.

Tak til bl.a. Bo Elkjær (Journalisten) og Simon Kruse (Berlingske).

Kommentarer
0

Husk at skrive dit fulde navn og en gyldig mail-adresse i felterne ovenfor, ellers vil din kommentar blive fjernet. Du kan se Journalistens regler for kommentarer her.
Tak fordi du deltager i debatten!

keyboard_arrow_up
Tilbage til toppen