search

Beskidte medaljer til Aserbajdsjan

Enhver journalist, der i disse dage er i Aserbajdsjan for at dække sportsbegivenhederne, bør stille spørgsmål til regimet, der undertrykker pressen

Aserbajdsjan har modtaget sine første medaljer allerede inden, de nye såkaldte European Games bliver åbnet den 12. Juni i landets hovedstad, Baku under stor festivitas og formentlig med en stolt præsident i spidsen.

Ilham Aliyev har nu ikke så meget at være stolt af, og selve spillet bør være tabt på forhånd. Han fører sig frem med en benhård tilsidesættelse af menneskerettigheder i et land, der med et stigende antal fængslede journalister med mange år foran sig bag tremmer, er i åndenød, når det gælder menneskerettigheder.

Den første medalje er en beskidt sølvmedalje i antallet af fængslede journalister, 7 i alt – kun overgået af Tyrkiet. En af dem var redaktør på det uafhængige online nyhedsmedie Azadxeber. Han blev arresteret forud for det europæiske melodi grand prix i Baku i 2012, hvor der også blev sat fokus på menneskerettighederne. Han distribuerede oplysninger om, hvordan huse blev revet ned af hensyn til grand prix’et, men uden hensyn til beboerne samt om andre kontorversielle emner.

Han blev arresteret og dømt for besiddelse af marijuana, som han ifølge sin advokat blev tortureret til at indrømme og efterfølgende sendt 10 år i fængsel for. Historien er ikke enestående, for andre har oplevet tilsvarende episoder, hvor en journalist eksempelvis har søgt ly hos den schweiziske ambassade.

Myndighederne tilrettelægger omhyggeligt sagerne, så de ikke handler om journalistik og pressefrihed. Den ene historie følger den anden. I løbet af de seneste 12 måneder er adskillige journalister og menneskerettighedsaktivister blevet forfulgt, overfaldet eller har på anden måde lidt overgreb.

Endnu en beskidt medalje tog Aserbajdsjans regering så her i begyndelsen af juni, da den tog det drastiske skridt at smide OSCE, organisationen for sikkerhed og samarbejde i Europa, ud af landet, angiveligt fordi organisationen har været meget kritisk over for udviklingen i Aserbajdsjan især i forhold til menneskerettigheder.

Vi har længe benævnt Hviderusland som Europas sidste diktatur. Desværre har de fået følgeskab af Aserbajdsjan. Derfor er det på høje tid at sige stop, og undres må man da over, hvordan i alverden landets præsident har båret sig ad med nu at kunne sole sig i de nye europæiske sportslege.

Enhver journalist, der i disse dage er i Aserbajdsjan bør derfor stille spørgsmål – rigtig mange spørgsmål. Vi skal alle lægge maksimal pres på styret, for vi vil have vores aserbajdsjanske journalistkolleger med flere ud af fængslerne.

Kommentarer
0
Denne artikel er lukket for kommentarer.
keyboard_arrow_up
Tilbage til toppen