search

Bertel ramt af sit eget spin

Troede han kunne lempe en møgsag  ubemærket ud sent fredag

Troede han kunne lempe en møgsag  ubemærket ud sent fredag

Fordømmelserne var forventelige mod DR og den milde overbærenhed med Bertel Haarder og hans hidsige temperament ligeså, efter 21Søndag den 20.12.2010 viste Bertels hysterianfald over TVA-journalist Kristian Sloths kritiske spørgsmål.

Hele det borgerlige hylekor af kommentatorer og lederskribenter skældte ud på DR og hyldede Bertel: ”Bertel Haarder er en helt. Hvor er det godt, at Bertel Haarder gik amok over for en repræsentant for den organiserede mediepøbel,” hviner Ulrik Høy i Weekendavisen d. 23.12.2010.

Nogen synes måske alligevel, at ministeren skulle vaske sin mund med sæbe, sådan er borgerlig anstændighed:

Berlingskes leder: En minister skulle ydmyges

JP's leder: DR's afmagt

Men DR er skurken i sagen, kan man bl.a. læse i både JP og som her i Berlingske’s leder:

Bertel Haarder blev stillet over for spørgsmål om den lægefaglige proces forud for beslutningen om at begrænse fedmeoperationer, som han tydeligvis ikke kendte svaret på. Hvis DR havde ønsket et ordentligt svar på spørgsmålet, havde journalisten selvsagt sikret sig, at ministeren havde fremskaffet svaret. Men hverken presserådgiveren eller ministeren var orienteret om det udvalg, som journalisten pludselig spurgte om”.

Ingen i hele hylekoret har naturligvis gjort sig den ulejlighed at undersøge sagen.  Så ville det være blevet lidt mere bøvlet at udråbe Bertel til helt.

Den gode Haarder blev ramt af sit eget ministeriums forsøg på spin: en ubehagelig sag for regeringen og regionerne, hvor borgere skulle have begrænset deres adgang til fedmeoperationer og rygoperationer, skulle listes ud i en pressemeddelelse sidst på en fredag eftermiddag, hvor pressen har tidlig deadline og alle har travlt med julefrokoster og juleindkøb.

Det er et af verdens ældste spindoktortrick. Møgsager luskes ud så tilpas sent fredag, at pressen lige kan nå at få det med i noteform og helst copy-pastet fra pressemeddelelsen. Så vækker sagen så lidt opsigt som muligt, og journalisterne kan ikke nå at stille relevante spørgsmål, fordi alle er på vej på weekend.

I denne sag fx. det meget relevante spørgsmål: Hvorfor beslutter ministeriet noget nu, når man samtidig har et ekspertudvalg  nedsat, som skal komme med sundhedsfaglige retningslinier for fedmeoperationer?

Naturligvis er Bertel orienteret om, at der i Sundhedsstyrelsen sidder sådan et udvalg. Det var lige netop det, der var sagens kerne i denne historie: en politisk overruling af det sundhedsfaglige. Det er der i sig selv ikke noget galt i. Men det var sagens kerne. Selvfølgelig skal Kristian Sloth spørge til det.

Politiken.dk: Fedmeeksperter sendt ud på et sidespor

Uheldigvis for Bertel og ministeriet lod TVA sig ikke affeje af tricket. De satte tre reportere på sagen og gjorde den til relevant tophistorie i TV-Avisen kl. 21 samme aften.

At Bertel får et hysterianfald over, at journalist Kristian Sloth spørger til dette udvalg, er derfor helt ved siden af. Hvordan skal en journalist kunne researche i Sundhedsstyrelsen og Sundhedsministeriet fredag efter kl. 16, hvor pressemeddelelsen blev sendt ud?

Svaret er, at det skal journalisten heller ikke. Det var slet ikke meningen, at han skulle researche noget som helst. Han skulle bare gnubbe sig op af ministeriets pressemeddelelse og holde mikrofonen for Bertel.

Hvis Bertel fremover vil sikre sig, at han kan nyde sin risengrød i ro og fred, så kunne han starte med at udsende pressemeddelsen tidligere på dagen. Ellers er han selv ude om det.

Og Danmarks Radio? De bragte historien fredag aften – uanfægtet af ministerens hysterianfald – og uden at lade dette afspore sagen. Det tjener dem til ros.

DR.dk om sagen samt TVA's oprindelige indslag om fedmekirurgien

At de om søndagen viste Haarder gå amok vinklet som et eksempel på politikeres forsøg på at styre pressen, var ramt ved siden af.  Bertel styrede overhovedet intet med den optræden – ikke engang sig selv.  Men bevares, det var da underholdende at se på, og kunne mageligt være brugt som en festlig afmelding på 21 Søndag.

Hele Kristian Sloths interview med Bertel

Kommentarer
0
Denne artikel er lukket for kommentarer.
keyboard_arrow_up
Tilbage til toppen