Bertel og Pind interviewer Haagerup og Lidegaard

Ministre griller journalister på scenen foran publikum til stort arrangement. Konceptet lægger op til journalistisk refleksion, siger politisk kommentator og medarrangør Niels Krause-Kjær til Journalisten.dk. Konstruktiv journalistik bliver et tema, håber DJ.

Ministre griller journalister på scenen foran publikum til stort arrangement. Konceptet lægger op til journalistisk refleksion, siger politisk kommentator og medarrangør Niels Krause-Kjær til Journalisten.dk. Konstruktiv journalistik bliver et tema, håber DJ.

28 minutters interview med en minister er ikke hverdagskost. Især ikke, hvis det er ministeren, der stiller alle spørgsmålene. Men sådan er rammen på Bornholm den 15. juni til demokratifestivalen Folkemødet.

Her stiller en række politikere op for at interviewe en række mediefolk.

Indenrigsminister Bertel Haarder skal interviewe Politikens nye chefredaktør, Bo Lidegaard. Integrations- og udviklingsminister Søren Pind skal interviewe DR's nyhedsdirektør, Ulrik Haagerup. Liberal Alliance-leder Anders Samuelsen skal interviewe TV 2-nyhedsdirektør Michael Dyrby. Og Socialdemokraternes politiske ordfører, Henrik Sass Larsen, interviewer politisk kommentator på Berlingske Tidende Thomas Larsen.

Hvert interview varer som nævnt hele 28 minutter, så der er tid til at gå i dybden.

Journalist og kommentator Niels Krause-Kjær er en af hovedkræfterne bag arrangementet og bliver konferencier mellem de forskellige interviews. Han forklarer, hvorfor det er interessant at lade politikere interviewe journalister.

"Medier og politikere lever lidt i symbiose med hinanden. Vi står stejlt over for hinanden, er hinandens modsætninger, og vi skal ikke ligge i ske på nogen måde. Men samtidig er vi dybt afhængige af hinanden. Det er, som Svend Auken engang sagde om Venstre og Konservative, et had-kærlighedsforhold uden kærlighed," siger Niels Krause-Kjær til Journalisten.dk.

Han fortsætter:

"Det er os, journalisterne, der normalt har mikrofonen og kan give eller fjerne den. På det punkt er der et ulige forhold, selv om det på andre punkter er politikerne, der har fordelen. Derfor kan det være en god mulighed at vende mikrofonen om – ikke kun for politikerne til at stille de hårde spørgsmål, men også så vi journalister, igennem de spørgsmål og svar, der kommer, får anledning til lidt refleksion," fortsætter han.

Hvorfor har I valgt de personer, I har?

"Det er forskelligt. For Bertel Haarder og Bo Lidegaard er der ikke anden begrundelse end, at de begge repræsenterer noget af det meget interessante i hver sin lejr. Der er ingen track record mellem dem. Med hensyn til Anders Samuelsen og Michael Dyrby, så begyndte Samuelsens kritik af medierne jo på TV 2," siger Niels Krause-Kjær.

Anders Samuelsen kaldte blandt andet indslaget, der handlede om topstyring i Liberal Alliance, for "det dummeste indslag, [han] til dato har set TV 2 præstere".

Dansk Journalistforbunds kommunikationschef, Esben Ørberg, er en af de andre hovedmænd bag arrangementet. Han fortæller, at et hovedformål for forbundet er at lægge op til debat om 'konstruktiv journalistik' – det fænomen, at journalistik fokuserer på at finde løsninger snarere end konflikter.

"Vi vil især gerne afprøve, hvordan konstruktiv journalistik bliver modtaget af de journalister, der bliver interviewet. Vi kan selvfølgelig ikke diktere, hvad politikerne skal spørge om, men konstruktiv journalistik er noget af det, vi har talt med dem om," siger han til Journalisten.dk.

Han understreger, at det ikke betyder, at DJ har som målsætning at fremme konstruktiv journalistik med arrangementet.

"Der ligger ikke en politisk tanke bag det tema. Det ligger ikke i det, at DJ hylder den konstruktive journalistik. Vi vil bore i den, afdække den og prøve med et åbent sind at finde ud af, om det er noget, der er interessant," siger Esben Ørberg.

Konstruktiv journalistik optræder også i den 'spørgeramme', som DJ har lavet i samarbejde med professor i journalistik ved Syddansk Universitet Peter Bro – der er den tredje samarbejdspartner bag projektet. Spørgerammen gives til de mere eller mindre erfarne interviewere forud for arrangementet.

Esben Ørberg har givet Journalisten.dk en smagsprøve på spørgerammen. Her er fem af de 35-40 spørgsmål, DJ foreslår til politikerne:

Hvilken rolle synes du selv, at nyhedsmedierne har fået i forhold til dansk politik?

Hvordan har du det med, at den frie og uafhængige presse skal være statsligt understøttet gennem den såkaldte mediestøtte, som hvert år kanaliserer over en håndfuld milliard danske kroner ud til medierne?

Har du nogle principielle eller praktiske problemer med at ansætte tidligere spindoktorer som journalister hos dig?

Vil du påtage dig et ansvar for, hvorvidt danskerne har lyst til aktivt og engageret at bidrage til samfundets bedring – eller om de tilsvarende bliver stadig mere passive. Har medierne et ansvar herfor – og i givet fald: Kalder tiden på nye visioner for journalistikken ?

Hvordan vil du med egne ord forklare, hvad konstruktiv journalistik er?

Folkemødet er en fire-dages demokratifestival med en lang række debatter, der foregår i Allinge. Du kan læse mere om Folkemødet på deres hjemmeside.

0 Kommentarer