Nyhedsoverblik

data_usage
chevron_left
chevron_right
07:22 04.03.2022 Kerstin Bruun-Hansen

Berlingske vil have ”ekstremt principiel og skadelig” havfrue-dom for Højesteret

Berlingske vil have ”ekstremt principiel og skadelig” havfrue-dom for Højesteret

Stine Heilmann/APPR/Ritzau Scanpix

Det var en forundret Tom Jensen, der i februar modtog  Østre Landsrets afgørelse om, at der var tale om en krænkelse af ophavsretten, da hans avis Berlingske i maj 2019 bragte en karikaturlignende tegning og et fotografi af Den Lille Havfrue.

Forundringen er ikke aftaget siden, og derfor vil Berlingske nu have Procesbevillingsnævnet til at tage stilling til, hvorvidt sagen kan komme for Højesteret. Det skriver Berlingske.

”Særlig landsrettens dom er ekstremt principiel og skadelig for mediers ytringsfrihed i Danmark,” siger Berlingske-chefredaktør Tom Jensen.

Berlingske blev dømt for at krænke både ophavsrets- og markedsføringsloven og dømt til at betale 300.000 kroner i vederlag og godtgørelse til efterkommere af Edvard Eriksen, som har ophavsretten til skulpturen, og som havde slæbt Berlingske i retten.

Ifølge Tom Jensen er afgørelsen forkert af flere grunde.

”Det, som dommen reelt knæsætter, er, at der er sat grænser for, hvordan publicistiske medier som os kan bruge satire på en måde, som for eksempel ikke gælder for almindelige, private brugere af sociale medier,” siger han.

For nylig anbefalede otte fremtrædende jurister i en ekspertudtalelse, at dommen mod Berlingske skulle afprøves ved Højesteret, da den ifølge dem aktualiserer en række spørgsmål ”af yderst principiel art” og angår ”problemer af meget stor samfundsmæssig og demokratisk betydning”.

SENESTE NYT

Flere nyheder