DR-chef Ulrik Haagerup fortalte Journalisten i dag, at man som hovedregel ikke længere vil bringe billeder af terrorister. DR frygter, at billederne er med til at glorificere terrorister, og at det kan være med til at inspirere andre.
Chefredaktør på Berlingske Tom Jensen forstår godt dilemmaet, men Berlingske vil ikke indføre særlige regler vedrørende dækningen af terror, forklarer han.
»Vi tager stilling i hvert enkelt tilfælde i forhold til, hvad vi vil gøre. Både når det gælder navngivning, og hvilke billeder vi vil bringe fra både gerningsstedet og i forhold til gerningsmænd. Selvfølgelig byggende på de presseetiske regler. Vi laver ikke særlige regler eller procedurer om terrorangreb,« siger Tom Jensen.
Han mener, at problemet er, at man ikke kan vide, hvad det er, der gør, at noget måtte sprede sig.
»Er det at bringe et billede af en eventuel gerningsmand eller vedkommendes navn? Er det billeder fra gerningsstedet? Eller er det, at det bliver omtalt vidt og bredt i alverdens medier, der gør, at det kan inspirere andre? Vi ved det ikke,« siger Tom Jensen og fortsætter:
»Jeg synes, det er en problematisk vej at lave særlige regler for, hvordan man pakker virkeligheden ind, når det handler om terror. Jeg går ind for, at borgerne skal have mest mulig viden, oplysning og fakta.«
Dækningen er fuldt forsvarlig
Men kan man ikke godt fortælle, hvad det er for nogle mennesker, og hvor de kommer fra, uden nødvendigvis at skulle bringe billeder af dem?
»Jo, det kan man sagtens. Derfor siger jeg heller ikke, at man altid skal vise billeder. Der kan være situationer, hvor de er efterlyst, hvor det er helt rigtigt at bringe billedet. Og så kan der være andre situationer, hvor vi skønner, at der ikke er nogen journalistisk grund til at bringe billeder,« siger Tom Jensen.
Hvordan vil I dække terror fremadrettet?
»Vi fortsætter med at dække terror, som vi har gjort det hidtil, og det mener jeg fuldt ud, vi kan forsvare,« siger Tom Jensen.
Ekstra Bladet: Vil ikke have en overordnet regel
Chefredaktør på Ekstra Bladet Karen Bro er på linje med Tom Jensen.
»Vi bliver nødt til at gøre det her på den hårde måde. Vi må tage stilling hver eneste gang, vi har en situation og så gøre det med omtanke,« siger hun og fortsætter:
»Jeg går ind for så meget information, så meget afdækning og så meget oplysning som muligt. Det er en farlig vej at gå, hvis vi begynder at trække os for meget tilbage i forhold til at beskrive virkeligheden.«
Og det gælder også i forhold til brugen af billeder?
»Ja, naturligvis. Det er en del af den måde, vi formidler på. Men vi skal tænke os godt om. Hvis vi modtager decideret propaganda, som vi jo har fra IS i forbindelse med halshugning, hvor det er helt tydeligt, at billederne er designet til, at det er noget, de gerne vil have ud, så skal vi selvfølgelig være i stand til at træffe den rigtige beslutning om, hvorvidt det er noget, vi skal vise,« siger Karen Bro.
Hun vil ikke som DR have en overordnet regel om ikke at vise gerningsmændene bag terrorangreb.
»Det er meget svært at begynde at lave faste regler for de her ting. For i virkeligheden kan det gøre, at du kommer til at træde ved siden af og gør det forkert. Vi bliver nødt til at se på, hvilke faktorer der spiller en rolle i den givne situation, og så forsøge at gøre det rigtige,« siger Karen Bro.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.