Berlingske varsler sparerunde efter nytår

Medarbejderne på Berlingske blev torsdag orienteret om, at der højst sandsynligt kommer nedskæringer i medarbejderstaben efter nytår. Samtidig er man i fuld gang med at hyre folk til nyhedsbureauet.

Medarbejderne på Berlingske blev torsdag orienteret om, at der højst sandsynligt kommer nedskæringer i medarbejderstaben efter nytår. Samtidig er man i fuld gang med at hyre folk til nyhedsbureauet.

Det var en noget provokerende oplevelse for mange medarbejdere på Berlingske Tidende. Først orienterede koncerndirektør Lisbeth Knudsen om sandsynlige nedskæringer, hvor man »kommer til at kigge på, hvor mange vi er«, og derfter underholdt chefredaktør Jens Grund med, hvor mange nye spændende medarbejdere der står foran ansættelse ved Berlingskes nye nyhedsbureau. Det hele blev serveret med marcipanbelagt lagkage.

»Det meste bizarre møde, jeg har oplevet,« lød reaktionen fra en medarbejder.

Tillidsrepræsentant Frederik M. Juel bekræfter medarbejdernes harme.

»Det er klart, det virkede meget provokerende for nogle medarbejdere, og bagefter blev vi da også hurtigt enige om, at det kunne vi ikke acceptere,« siger han.

Medarbejdermøderne på Berlngske Tidende torsdag og B.T. onsdag var blevet til på opfordring fra TR-gruppen, efter de i sidste uge var blevet orienteret om det nye nyhedsbureau. Det fik dem til at opfordre ledelsen til at orientere om koncernens økonomi, for at få situationen gjort klar.

Lisbeth Knudsen gjorde rede for de dårlige markedsvilkår og den svære økonomiske situation for Berlingske.

Hun beroligede dem, der frygter en sparerunde allerede i år, men slog samtidig fast, at hvis ikke udsigterne ændrer sig markant i begyndelsen af næste år – hvilket hun ikke mente, var sandsynligt – vil der komme en sparerunde, der får betydning for antallet af medarbejdere.

Ifølge Frederik M. Juel levnede Knudsens redegørelse ikke meget tvivl om, at en sparerunde vil blive en realitet.

»Det ligger ikke helt fast, men jeg føler mig 99 procent sikker på, at der vil komme nedskæringer, der betyder mindre bemanding. Og det er svært at acceptere, at man ansætter en masse nye medarbejdere til bureauet, hvis man står over for at skulle fyre medarbejdere til januar,« siger han.

Efterfølgende holdt medarbejderne et møde, hvor man diskuterede situationen, og hvordan man skulle stille sig i forhold til nyhedsbureauet. Her blev man enige om at stille to krav til ledelsen: 1) et tilbud om frivillige aftrædelsesordninger til dem, der måtte ønske det; 2) at rokeringer fra de nuværende redaktioner til nyhedsbureauet alene sker på frivillig basis – altså at ingen tvinges mod deres vilje.

Kravene skal ses som betingelser for, at tillidsfolkene vil gå videre med forhandlinger om en lokalaftale omkring nyhedsbureauet. Ifølge Frederik M. Juel kan man ikke forhindre Berlingske i at hyre nye medarbejdere til bureauet, men indgås der ikke lokalaftale, vil det vanskeliggøre Berlingskes muligheder for at overflytte medarbejdere og bruge redaktionelt stof fra de aftaledækkede redaktioner.

Juel håber nu på en god dialog med ledelsen.

»Jeg håber på, vi kan få startet bureauet op på en god måde, så der også kan være almindelig opbakning fra kollegerne i huset, hvilket jo vil være det bedste for virksomheden.«

Koncernchef Lisbeth Knudsen siger til Journalisten.dk, at hun ikke forstår de medarbejdere, der føler sig provokerede af orienteringen og modforholdet mellem de nye ansættelser og de forventede afskedigelser. Hun mener, det først og fremmest er glædeligt, at man er i stand til at opstarte et nyt bureau.

Kravene fra medarbejderne vil hun ikke kommentere.

0 Kommentarer