Berlingske udleverer lydfiler uden retskendelse

En kilde anklager Berlingske for at bryde god presseskik. Avisen har udleveret råoptagelser til kildens modpart i en injuriesag, uden at retten har bedt om det. Chefredaktør Lisbeth Knudsen vil ikke lade sig interviewe. Hun mener, at sagen intet har med kildebeskyttelse at gøre

»Jeg mener, at Berlingskes handling strider mod god presseskik. Berlingske sender med denne sag en advarsel til alle avisens nuværende og fremtidige kilder om, at de ikke kan føle sig sikre på en eller anden form for beskyttelse. Det giver ikke megen lyst til at være kilde for Berlingske.«

Sådan lyder advarslen fra Kim Pedersen, formand for Danske Biografer, som i januar optrådte som kilde i Berlingske. 

Han risikerer nu op til to års fængsel i en injuriesag, som skal for retten i Helsingør til august. Kim Pedersen er blevet stævnet for injurier af Danske Filminstruktører på baggrund af en artikel i Berlingske.

Siden har Berlingske udleveret lydfilerne til Kim Pedersens modpart i injuriesagen. Det på trods af, at retten ikke har bedt om at få dem udleveret, og at Kim Pedersen ikke har givet samtykke til det.

Påstand om skjulte motiver

I Berlingskes artikel beskylder Kim Pedersen en række ledende kvindelige filminstruktører for at have skjulte motiver, når de arbejder for at få indført kønskvoter i filmstøtteordningen. Det gør han på baggrund af sin egen optælling af, hvilke instruktører der får flest afslag på filmstøtte.

»De kvinder, der får flest afslag, er også dem, der er længst fremme i diskussionen om at give kvinder særlige fordele i støttedelingen,« siger Kim Pedersen i Berlingskes artikel den 13. januar 2015.

Den artikel får filminstruktørerne til at true Kim Pedersen med et sagsanlæg om injurier. Foreningen Danske Filminstruktører lægger også pres på Berlingske for at få udleveret de oprindelige lydfiler.

Først afviser Berlingske

I første omgang afviser artiklens forfatter, Berlingskes filmredaktør Kristian Lindberg, dog at udlevere lydfilerne.

”Vi har diskuteret sagen i redaktionen, og vi må henholde os til, at Berlingske ikke kan udlevere interne arbejdsdokumenter, herunder optagelser og interview-noter, da det principielt er i strid med vilkårene for en fri presse. Ydermere betragter vi os principielt ikke som en part i denne sag,” skrev Kristian Lindberg i en mail den 20. januar, som siden er blevet fremlagt for retten i Helsingør.

Der står ikke noget om udlevering af råoptagelser i de vejledende regler om god presseskik. Men Berlingskes afvisning flugter fint med, at man hos både DR og TV 2 har etiske regler om, at man aldrig udleverer råbånd, medmindre der er en retskendelse.

Berlingske ændrer holdning

Men af uvisse årsager ændrer Berlingske holdning og udleverer lydfilerne til Danske Filminstruktørers advokat.

I en mail fra april måned hævder Berlingskes chefredaktør, Lisbeth Knudsen, dog, at Kristian Lindberg har udleveret filerne på egen hånd. Hun antyder måske også, at hun ikke er helt enig i beslutningen.

”Jeg var beklageligvis ikke underrettet om, at Kristian Lindberg havde udleveret både udskrift og lydfiler,” skriver Lisbeth Knudsen i en mail til Kim Pedersens advokat, som Journalisten er i besiddelse af.

Kristian Lindberg ønsker ikke at lade sig interviewe om sagen, da han skal vidne i retten. Men for få dage siden sagde han følgende til filmmagasinet Ekko:

»Denne sag er helt atypisk, og udleveringen af baggrundsmaterialet er alene sket for at dokumentere over for retten, at Berlingske-artiklens indhold helt og holdent er baseret på Kim Pedersens meninger.«

Afviser overskrift

Kim Pedersen står fuldt ud inde for sine citater i artiklen. Men han mener, at overskriften ”Filmkvinder beskyldes for at mele egen kage” er Berlingskes egne ord, og at lydfilen dokumenterer dette.

Berlingskes chefredaktør, Lisbeth Knudsen, vil ikke lade sig interviewe om sagen. Men på sms gør hun det klart, at hun mener, at sagen intet har med kildebeskyttelse at gøre.

”Kim Pedersen har desværre tvunget os til dette usædvanlige skridt, fordi han har forsøgt at løbe fra sine udtalelser. Det her har intet som helst med kildebeskyttelse at gøre. Det har noget at gøre med en kilde, som tilsyneladende ikke vil stå ved, hvad han har sagt. Det er dybt useriøst, hvad Kim Pedersen forsøger sig med her. Ligesom hele sagen på ingen måde burde være noget, retten skulle bruge tid på,” skriver Lisbeth Knudsen.

Kim Pedersen: Ren vendetta

Det sidste punkt er Berlingske og Kim Pedersen helt enige om. Ingen af parterne mener, at der er tale om injurier.

Danske Filminstruktører har kun lagt sag an imod Kim Pedersen, selv om man ifølge loven også kan straffes for at viderebringe injurierende oplysninger. Ifølge Kim Pedersen er der tale om en personlig vendetta imod ham.

»Den her sag handler ikke om injurier eller den pågældende artikel i Berlingske. Den handler om, at filminstruktørerne har et horn i siden på mig og vil have ram på mig. Det er en ren personsag. Der er ikke fugls føde på den,« siger Kim Pedersen.

0 Kommentarer