Berlingske-tillidsmand: »Den mest rædselsfulde dag«

Ti medarbejdere på Berlingske fik i dag besked om, at de er fyret. »Det er den mest rædselsfulde dag, jeg nogensinde har haft i min tid som tillidsmand,« siger Frederik M. Juel til Journalisten.dk. Antallet af fyringer i hele koncernen er også på plads: 71 i alt.

Ti medarbejdere på Berlingske fik i dag besked om, at de er fyret. »Det er den mest rædselsfulde dag, jeg nogensinde har haft i min tid som tillidsmand,« siger Frederik M. Juel til Journalisten.dk. Antallet af fyringer i hele koncernen er også på plads: 71 i alt.

I dag blev 10 medarbejdere på Berlingske fyret. Fyringerne er en del af den store spareplan i Berlingske Media. Dagen i dag markerer også enden på de overordnede forhandlinger mellem tillidsfolk og ledelse.

Resultatet efter 14 dages forhandlinger er kort fortalt, at antallet af fyringer er blevet sat ned fra 87 til 71. Der var oprindeligt lagt op til, at 97 stillinger skulle nedlægges, heraf 10 ubesatte.

Forhandlinger har ført til, at 71 ansatte skal afskediges, heraf 18 journalister, 9 ledere og 34 HK-stillinger. 11 af de 71 stillinger findes på Berlingske Medias trykkerier, oplyser koncernen til Journalisten.dk.

21 medarbejdere har søgt om frivillig fratrædelse, og 17 har fået det.

Tillidsrepræsentant på Berlingske, og medlem af Dansk Journalistforbunds hovedbestyrelse, Frederik M. Juel, kalder dagen »forfærdelig«.

Som nævnt blev ti medarbejdere på hans avis her til formiddag fyret. De blev ringet op og kaldt til møder, hvor tillidsfolkene også var til stede. Her skrev de under på vilkårene for deres fyringer.

»Det er den mest rædselsfulde dag, jeg nogensinde har haft i min tid som tillidsmand. Fyring er det værste, man kan komme ud for som medarbejder, og her er altså tale om mange gode kolleger. Desværre sidder der mange andre tillidsfolk derude, der har været igennem noget lignende de seneste år,« siger Frederik M. Juel til Journalisten.dk.

Han tilføjer, at de 10 medarbejdere på Berlingske udgør 5 % af staben på 200 mand.
»Det er en meget hård sparerunde,« siger han.

Medarbejdernes utilfredshed med ledelsens måde at forhandle på resulterede i en overenskomststridig strejke i fredags.

Hvad skal der ske nu?

»Det er ikke slut. Nu skal vi tjekke alle aftalerne igennem for at sikre, at alle har fået det, de skal have. Nu handler det om at hjælpe dem, der har mistet deres job,« siger Frederik M. Juel.

De afskedigede medarbejdere på Berlingske er under den såkaldte 'trygheds-aftale'.

Det betyder, at de får fire måneders løn og er fuldt fritstillede til at finde et nyt job i den periode. Derudover får de nogle midler til efteruddannelse, og så er der mulighed for karrierevejledning gennem Dansk Journalistforbund.

Nogle kan også have været ansat så længe, at de er omfattet af Funktionærlovens paragraf 2a, der giver en eller flere måneder med ekstra godtgørelse, forklarer Frederik M. Juel. Hvis man har været ansat i 12 år, giver det en måned, 15 år giver to måneder og 18 år giver tre måneder.

0 Kommentarer