Kilder

Berlingske strammer op efter ”ekstremt respektløs” deling af gammel kronik

For fire år siden skrev psykolog Frej Prahl en kronik i Berlingske om skolevægring, som han senere fortrød og undskyldte i en ny kronik. Alligevel deler Berlingske gang på gang den gamle kronik på Facebook

En tåbelig artikel og et monster, der hvert år siden 2019 har hjemsøgt ham.

Sådan beskriver psykolog Frej Prahl selv den kronik, han for snart fire år siden skrev i Berlingske med rubrikken: ”Børn vil ikke i skole – og det er blandt andet overfølsomme forældres skyld”.

Budskabet var, at pylrede mødre og fædre er skyld i børns skolevægring, og psykologens krasse kritik kastede en storm af kommentarer af sig. Kommentarer, der fik Frej Prahl til at indse, at han havde været ”alt for hurtig på aftrækkeren,” da han sendte kronikken afsted.

Året efter skrev han derfor en ny kronik, hvor han undskyldte for den første og nuancerede sine pointer.

Alligevel har Berlingske adskillige gange siden 2019 trukket den oprindelige kronik, som han siden beklagede, frem på forsiden af berlingske.dk og delt den på Facebook. Torsdag skete det igen, og det undrer og ærgrer Frej Prahl.

”År efter år lægger de den op igen, og hver eneste gang skal jeg ind og nuancere i diverse debattråde. Det er den samme storm hver gang. Jeg er sindssygt træt af det, og jeg synes, det er ekstremt respektløst over for indholdsproducenter som mig. Man får jo nærmest ikke noget for at skrive sådan en kronik, og det her giver mig ikke ligefrem lyst til at gøre det igen,” siger han.

Uværdigt for alle parter

Først cirka tre timer efter Berlingske torsdag lagde kronikken fra 2019 på Facebook og fik kommentarsporet til at gløde, opdaterede avisen opslaget med et link til Frej Prahls beklagelse fra 2020.

Det sætter han pris på, at avisen trods alt har gjort.

”Men det burde jo være sket med det samme, og jeg er bare rigtig ærgerlig over, at de overhovedet genudgiver den gamle artikel. Den er uddateret, så det giver jo ingen mening – de bruger den bare til at skabe klik,” siger Frej Prahl og tilføjer:

”Jeg synes i virkeligheden også, det er uværdigt for Berlingske. Hver eneste gang skal de jo også ind og forklare sig, fordi flere skriver, at jeg jo har undskyldt for kronikken. Det er uværdigt for alle parter.”

Berlingske vil stramme op

På Berlingske beklager ansvarshavende chefredaktør Tom Jensen forløbet, som nu får avisen til at stramme op på sine interne procedurer for genudgivelse af artikler og indlæg.

”Vi er kede af, at det er kommet til at ske på den her måde. Det er beklageligt over for den pågældende. Han burde have været oplyst om, at vi havde planer om at genpublicere hans kronik,” siger Tom Jensen.

Han forklarer, at redaktionen, der torsdag genudgav kronikken fra 2019 og delte den på Facebook, ikke var opmærksom på, at Frej Prahl senere har taget afstand fra sine budskaber i kronikken.

”Det giver anledning til, at vi strammer lidt op, så de redaktioner, der har produceret ting, som vi planlægger at genudgive, bliver adviseret i god tid. Så de kan få lejlighed til at varsle kronikører eller interviewede,” siger Tom Jensen.

Så du beklager i virkeligheden ikke, at I genudgav en artikel, som forfatteren selv har taget afstand fra, men alene at I ikke på forhånd varslede ham om det?

”Hvis vi havde håndteret det rigtigt internt, var vi jo blevet opmærksom på, at der var noget særligt her. Om vi så havde publiceret eller ej er lidt kontrafaktisk. Men hvis vi havde vidst bedre, er det da meget muligt, at vi var gået en anden vej. Nu skal vi gøre det på bagkant, og det er hverken hensigtsmæssigt for os eller ham,” siger Tom Jensen.

Frej Prahl oplyser, at han siden Journalistens henvendelse til Berlingske også har fået en undskyldning fra avisen. Han håber, at avisen fremover vil udlade at genudgive og dele hans kronik.

”Jeg er så sindssygt træt af, at jeg nogensinde sendte den kronik ind. Men synes også, jeg har udstået min traf nu,” siger han.

1 Kommentar

John Alex Hvidlykke
17. FEBRUAR 2023
En flot ikke-undskyldning fra det, der engang var landets ældste avis.